Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

The Different Class - când muzica înseamnă explorare și conectare

Săptămâna aceasta, la #JOINewArtist, facem cunoștință cu The Different Class, o trupă ce experimentează constant, frumos și diferit, păstrându-și, însă, o identitate muzicală ce cucerește de la prima ascultare.

Publicat

pe

The Different Class
The Different Class │ FOTO: www.facebook.com

The Different Class a luat naștere în anul 2013, când patru băieți, fiecare la primul proiect muzical, au ajuns să își creeze propriul univers al sunetelor. Creativitatea a ieșit din cochilia gândurilor și ideilor, iar melodiile au început să apară de la sine, devenind prezente și "palpabile" în ascultare. Trupa experimentează cu fuziuni de riff-uri explozive și sonorități cinematice, îmbrăcate în culorile instinctelor primare, dar și ale contemplării filosofice. Muzica The Different Class apare din nevoia de conectare, dezinhibare și ieșire din pasivitate, din dorința de a expune gânduri care altfel nu reușesc să iasă la suprafață.

De la înființare și până în prezent, trupa a trecut prin diverse schimbări de componență, formula actuală avându-i ca membri pe Cris Paul (voce, chitară), Seian Scorobete (bas) și Julia Kociș (tobe).

"Fiecare membru al unei trupe aduce o culoare în mixul din care va fi pictat tabloul final, dar și trupa, ca entitate, are mereu o traiectorie, deși nu tot timpul clară. Uneori oamenii apar în funcție de nevoia band-ului - it’s a kind of magic. Anul trecut când încercam să vedem ce urmează, când voiam să schimbam direcția înspre ceva nou, ne gândeam că ar fi bine-venită o privire fresh, din exterior", ne-a spus Cris Paul în legătură cu influențele pe care schimbările de componență le au în cadrul trupei.

"A fi diferit" a reprezentat de-a lungul timpului o vorbă controversată. Fie că vorbim de artă, muncă sau imaginea pe care o prezentăm lumii, fie că ne referim la cele mai intime și serioase aspecte ale personalității noastre, a fi diferit a fost și este un concept admirat, dar și blamat. În ceea ce privește grupul și denumirea cu care s-a făcut cunoscut pe scena muzicală din România, "The Different Class" a reprezentat faptul că fiecare membru e într-o lume diferită și acest lucru poate constitui un punct comun. Întrebat cum vede acum esența “The Different Class”, în urma timpul care a trecut și care a adus experiențe, întâmplări, oameni noi, Cris Paul a răspuns:

"Cred ca acest punct comun a rămas valabil, deși s-a schimbat componența trupei între timp. Când input-urile sunt diverse ies lucruri interesante în echipă. Totuși, mai trebuie să existe un punct comun, la noi este acela că suntem pe aceeași lungime de undă ca oameni, chiar dacă venim din lumi diferite. Dacă poți să râzi împreună, dar poți să și ai încredere în cei de lângă tine, atunci este bine. Noi am ajuns la o chimie faină. The Different Class este despre explorare și conectare. Atât în interior, cât și în exterior".

Trio-ul are la activ un album, "Drop of Rock", lansat în mai 2016, iar în prezent lucrează la un EP care se numește "Allow". De pe acest ultim material discografic au fost lansate două single-uri : "Heat" și "Lust".

<<Drop of Rock>> este prima picatură, primul experiment psihedelic, ceremonia de inițiere în rock’n’roll a unor tineri entuziaști ce au crescut ascultând Led Zeppelin, The Doors și Jimi Hendrix. Eram înnebuniți după stoner și psychedelic rock, deși albumul în sine nu se poate încadra doar în aceste categorii; noi am numit muzica aceea Groove Rock. Până la urmă, asta este esența.

<<Allow>> este noul nostru experiment, de această dată cu mai multe cunoștințe în bagaj. Piesele acestuia vor fi lansate până în vară, câte una pe lună. Primele doua single-uri, Heat și Lust, se pot asculta deja online.

<<Allow>> este doar o parte dintr-un an de căutare, de experimentare cu sound-uri noi și un alt stil de a gândi muzica. Riff-urile explozive au rămas, dar peste ele s-a adăugat  o dimensiune nouă - sonorități cinematice, influențe trip-hop, electronică, acest nou mix fiind produsul colaborării noastre cu Sași care s-a alăturat echipei noastre, având rolul de producător. Împreună, căutăm filmul acela muzical care să ne ia prin surprindere, să ne scoată din zona de confort.

Acest prim EP face parte din campania noastră #TDC3031 - 30 de piese până la 31 decembrie. Vom scrie 30 de piese dintre care cele mai bune vor constitui nostru album. În acel moment vom fi într-un loc nou pe care abia așteptăm să-l cunoaștem și poate atunci putem vorbi din nou cu voi, să tragem concluziile".

Allow - The Different Class

Allow - The Different Class │ FOTO: www.facebook.com

Tot legat de roadele muncii și pasiunii lor, membrii trupei nu consideră că există vreo rețetă în crearea melodiilor. Sunt inspirați de diverse genuri muzicale, iar printre trupele care le deschide imaginația se numără Mother's Cake (alături de care vor concerta pe 11 aprilie la Timișoara, în Reflektor), Turbowolf, PJ Harvey, All Them Witches, Jack White, Nick Cave, Royal Blood, Muse sau Morphine. Li s-ar părea interesantă o colaborare cu Moderat.

"Unele piese se scriu de la sine la sala de repetiții. Altele sunt lucrate de la câte o idee de chitară sau de bas înregistrată pe calculator sau telefon, de la o linie vocală sau de tobe. Versurile ori sunt scrise deja și ne dăm seama că se potrivesc pe o anumită piesă, ori le scriem după, în timp ce producem piesa. Nu există o regulă. De obicei, aducem ideile la forma de demo și începem să o trimitem între noi, până iese piesa finală, ce câteodată este total diferită de demo-ul inițial".

Viața unei trupe nu se reduce doar la inspirație și ore petrecute în studio; ea este completată de participarea la concerte și festivaluri. The Different Class a susținut concerte în cadrul unor evenimente precum Rock pe Pâine (București), Univibes, Street Delivery, Revolution Festival, Timișoara Rocks, Music Travel Festival, GBOB, Made in TM, StudentFest (Timișoara), Opening for Godsleep, Jaxx Rock Battle (Cluj), LoveHer Festival (Bistrița), Rocker's Challenge (Sasca Montană).

Pe lângă o listă cu evenimente bifate, precum cele de mai sus, mai există și o listă de dorințe.

"Când am înființat trupa asta, aveam o streche. Ne doream să cântăm la Duna Jam, un festival mic, greu accesibil, privat, ce se ține pe câte o plajă din Europa a cărei locație nu se face publică, unde cântă trupe psihedelice precum Colour Haze. Ei urcă toate concertele pe internet și noi ne-am îndrăgostit de atmosfera de acolo. Din festivalurile mari: Glastonbury e mereu pe listă; Reading Festival, scena pe care i-am tot văzut pe Arctic Monkeys și alți grei pe Youtube cu live shows; SXSW în Austin pentru că ne place foarte mult conceptul de oraș ce devine festival; Electric Castle desigur.

Ca spectatori, cred că anul ăsta am fi mers la Mad Cool Festival, în Madrid, pentru că line-up-ul este impresionant pe zona de rock bands, aproape că pare inventat festivalul".

The Different Class își scrie constant povestea, povestea unui grup de tineri talentați, plini de creativitate, dornici de muncă și exercițiu, care vor să transmită prin muzica lor o multitudine de mesaje și stări. Și reușesc să o facă. Fie că le ascultăm piesele prin intermediul diferitelor platforme, cu sau fără căști sau că îi și vedem în cadrul concertelor, atmosfera transmisă de trupă nu are cum să te lase indiferent. Și pentru cei trei, momentele dintr-un concert sunt memorabile:

"Atmosfera de concert de cele mai multe ori ține de modul în care trupa reușește să se conecteze cu publicul. Noi ne simțim cel mai bine pe scenă, ne place să cântăm live, față în față cu oamenii, așa ne-au și cunoscut cei ce ne îndrăgesc cel mai mult. Live, primim cel mai bun feedback și ne facem cei mai mulți prieteni și ascultători. De pe scenă simți când ai prins acea energie magică între spectatori și trupă, pe care poți să planezi până la sfârșitul concertului -  de cele mai multe ori se simte din primele acorduri care va fi vibe-ul serii. Publicul este eclectic și trebuie înțeles în funcție de situație. Trebuie ca până la sfârșitul concertului să îl faci să devină prietenul tău cel mai bun".

Trending