Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Roman Burlaca, regizorul primului videoclip Carla's Dreams: "Vă fac eu un clip din banii mei, dacă vă place îmi dați dublu"

Una dintre prezentările de la evenimentul "Mastering the Music Business 2018" i-a avut ca invitați pe regizorii Roman Burlaca, Iura Luncașu și Ionuț Trandafir. Aceștia au explicat ce înseamnă să faci un videoclip muzical în România, care sunt cerințele lor atunci când lucrează cu artiștii și cum și-au ales meseria.

Publicat

pe

Carla's Dreams - Pana La Sange
Carla's Dreams - Pana La Sange

Roman Burlaca provine din Republica Moldova, dar a devenit cunoscut în România datorită colaborării cu trupa Carla's Dreams. Regizorul este foarte implicat în proiectul basarabenilor și reușește să transpună povestea pieselor în imagini. Un nonconformist, Burlaca a stârnit de multe ori controverse, datorită scenelor provocatoare din clipurile Carla's Dreams. Printre cele mai cunoscute videoclipuri se numără "Te rog", "Sub pielea mea (#eroina)", "Până la sânge" sau "Acele".

Acesta a povestit că i-a cunoscut pe băieții de la Carla's Dreams când încă erau la început cu proiectul și le-a propus să le regizeze primul videoclip cu bugetul lui, cu condiția să păstreze colaborarea dacă le place rezultatul final.

"Vă fac eu un clip din banii mei, dacă vă place îmi dați dublu și tot eu vă regizez următoarele trei videoclipuri." le-a spus Roman Burlaca membrilor Carla's Dreams.

Ionut Trandafir sau Tranda, cum este cunoscut în industria muzicală, a lucrat cu majoritatea artiștilor din România, precum Adda, Smiley, What's Up, Liviu Teodorescu, Andra, Delia sau Antonia, dar și cu anumite voci din zona hip hop. A dat ca exemplu două proiecte de suflet, pe care le-a luat "din fașă" așa cum s-a exprimat – Nane ("La piept") și The Motans ("Versus"), artist cu care Tranda lucrează și acum.

Acesta a mai spus că, deși sună pompos, nu el și-a ales meseria, ci meseria l-a ales pe el. Avea inclinație către fotografie și atunci când a descoperit aparatele foto DSLR s-a hotărât să exploreze zona de video.

Explicând că de multe ori bugetul și faptul că uneori casele de discuri au anumite cerințe complicate ce trebuie realizate într-un timp scurt, Ionut Trandafir a recunoscut că se inspiră uneori de pe Pinterest; folosește această rețea socială pentru a reuși să explice mai ușor clienților conceptul video. Ideal este ca videoclipul să transmită o poveste autentică, o greșeală majoră fiind atunci când regizorii se inspiră prea mult din alte videoclipuri, ajungând să copieze anumite scene.

"Când te inspiri dintr-un singur loc se numește furt, când te inspiri din mai multe se numește research." a spus Ionuț Trandafir.

Iura Luncașu s-a născut tot în Republica Moldova și este cunoscut pentru serialele românești de succes precum "Pariu cu viața", "Numai iubirea" sau "Inimă de țigan". Videoclipurile muzicale pe și-a pus amprenta artistică sunt la piese precum "Lora" (Lora), "Ceartă artă" (Feli feat. Connect-R), "Cuvintele tale" (Nicole Cherry), "De unde vii la ora asta?" (Smiley), "Acasă" (Feli).

Cei trei regizori au mai explicat diferența dintre videoclipul de autor versus videoclipul comercial. În primul caz, artistul este ales pentru stilul lui, care se potrivește cu proiectul muzical, iar în al doilea caz, se urmărește o anumită direcție și nu este atât de multă libertatea pe partea artistică.

Cel mai important este ca regizorul să rezoneze cu artistul, cu muzica lui și să existe acea chimie între ei. Ionut Trandafir a mai spus că și-ar dori ca artișii să îi cunoască și ei muzica, iar atunci când vin pe platou să știe exact despre ce este vorba; a adăugat că el de fiecare dată se interesează înainte și caută mai multe informații despre muzica artistului, așa că i-ar plăcea ca acest lucru să fie valabil și în celălalt sens.

La finalul prezentării, i-au încurajat pe cei prezenți în sală să urmeze o carieră de regizor dacă au înclinație și simt că acest domeniu li se potrivește. Deși au studii în domeniul artistic și diplome "cu nume foarte lungi", au recunoscut că au învățat cel mai mult atunci când au început munca propriu-zisă și că practica și curajul sunt extrem de importante.

Comentează

Trending