Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Andra Day - vocea sensibilă a unei noi generații R&B

Andra Day ne duce cu gândul la Rihanna, ca înfățișare, însă calcă pe urmele lui Amy Winehouse, Jessie J sau Adele, ca timbru vocal. Vă invităm să aflați povestea artistei în articolul de mai jos.

Publicat

pe

La ceremonia de decernare a premiilor Oscar, unul dintre numele care ne-au atras atenția este Andra Day. Artista a compus împreună cu muzicianul și actorul Common piesa “Stand Up for Something” de pe coloana sonoră a filmului “Marshall”. Cei doi au fost încântați să facă parte din proiect, considerând că subiectul nedreptății este foarte actual și în ziua de azi. Filmul spune povestea lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite ale Americii.

Andra Day a lansat în 2015 albumul ei de debut “Cheers to the Fall”, care a urcat pe locul 48 în Billboard 200. A fost nominalizat la categoriile “Best R&B Album” și “Best R&B Performance” pentru piesa “Rise up”, la premiile Grammy, un an mai târziu.

Artista, în vârstă de 33 de ani, s-a născut în Washington, dar s-a mutat în San Diego, California, la o vârstă fragedă. Atunci când era mică a început să cânte muzică bisericească și în paralel lua lecții de dans. În școala generală a început să fie pasionată de artele spectacolului și înfluențată în aceeși măsură de voci grele din lumea jazzului: Billie Holiday, Ella Fitzgerald sau Dinah Washington.

După terminarea liceului, Andra Day a încercat să lucreze în numeroase domenii însă a purtat întotdeauna muzica în suflet, fiind cel mai mare vis al ei. În 2010, atunci când artista a ținut un mic recital într-un spațiu comercial, a fost descoperită de Kai Millard, soția de atunci a renumitului Stevie Wonder. Ulterior artista a fost contactată personal de Wonder, care i-a făcut cunoștință un an mai târziu cu producătorul Adrian Gurvitz, cu care aceasta a și lucrat la albumul de debut din 2015, “Cheers to the Fall”.

Day a atras atenția în mediul online datorită coverurilor, încărcate pe canalul de YouTube, la piese cunoscute precum Jessie J - “Mamma Knows Best”, Eminem – “Lose Yourself” sau Muse – “Uprising”, dar și printr-o serie de mash-up-uri precum “Big Poppa” - The Notorious B.I.G. cu “Let’s Get It On” - Marvin Gaye sau “He Can Only Hold Her” - Amy Winehouse cu “Doo Wop (That Thing)” – Lauryn Hill. A urmat un contract casa de discuri Warner Bros. Records și primul material discografic.

“Varianta mea a piesei a apărut dintr-o joacă, eu și sora mea am modificat acordurile piesei, iar eu am cântat-o complet diferit.” a spus Andra Day despre “Lose Yourself”.

În 2016, artista a primit premiul “Powerhouse Award” la evenimentul Billboard Women in Music. Întrebată care crede că este “centrul de putere” pentru alții, Andra Day a răspuns:

“Cred că le reamintești care este valoarea lor, care este scopul lor. Le aduci aminte că nu ești aici doar să exiști pur și simplu, că trebuie să ai un impact asupra oamenilor… cred că întărește credința asta.”

Printre cele mai importante momente din cariera artistei se numără concertul de la ceremonia de închidere din 2015 pentru Special Olympics, reinterpretarea uneia dintre piesele lui Nina Simone de pe coloana sonoră a documentarului de pe Netflix, “What Happened, Miss Simone?” sau invitația la Casa Albă, unde a cântat piesa ei, “Rise Up”. Aceasta a deschis mai multe show-uri ale lui Lenny Kravitz și a apărut într-o reclamă Apple, unde a cântat alături de Stevie Wonder.

Cu o profunzime și o sensibilitate a vocii aparte, Andra Day pare desprinsă din alte vremuri, reușind să își câștige un loc foarte bine meritat pe scena R&B. Deși uneori te poartă cu gândul la Amy Winehouse, iar alteori la Jessie J sau Adele, cert este că artista a reușit să își construiască o imagine unică în industria muzicală, iar piesele ei devin din ce în ce mai cunoscute și mai apreciate.

Comentează

Trending