Urmărește-ne în Social Media

Muzică nouă

The Weeknd şi Kendrick Lamar prezintă piesa "Pray For Me", de pe coloana sonoră "Black Panther" - AUDIO

Încă de la finalul anului trecut am aflat că pelicula Marvel "Black Panther" îl va avea pe Kendrick Lamar responsabil cu coloana sonoră. Artistul a lansat deja o melodie de pe acel soundtrack şi acum revine cu colaborarea cu "The Weeknd", pe melodia "Pray For Me".

Publicat

pe

Single The Weeknd Kendrick Lamar Pray for Me
Single The Weeknd Kendrick Lamar Pray for Me │ FOTO: Kendrick Lamar

La începutul lunii ianuarie puteam asculta piesa "All the Stars", extrasă de pe aceeaşi coloană sonoră. Atunci Kendrick Lamar colabora cu SZA, iar acum împrumută timbrul sensibil şi vulnerabil al lui The Weeknd pentru piesa catchy "Pray For Me". Asemenea primului single, negativul este minimalist, cu un singur sample electronic care se repetă în fundal şi o percuţie ţinută la minim.

The Weeknd cântă despre dorinţa de a fi văzut drept cine este cu adevărat. Artistul îşi doreşte sufletul salvat şi afirmă că ar muri şi ar ucide pentru o persoană specială. Kendrick intră pe vers puternic, exprimându-şi dorinţa de a se lupta cu el însuşi şi cu universul pentru lucrurile în care crede. Flow-ul creşte accelerat spre mijlocul piesei, cu o vocaliză în surdină a lui The Weeknd în fundal.

Aceasta nu este o melodie clasică de film de acţiune cu super eroi, mai ales unul Marvel, dar nici "Black Panther" nu este un film tipic. Se aventurează profund în cultura alternativ-africană, în subliminalul omului de culoare şi al mândriei sale. Coloana sonoră oficială a filmului va fi lansată pe 9 februarie, prin Aftermath Records.

Teasere cu privire la implicarea lui Kendrick în proiect au apărut încă de la lansarea videoclipului "LOVE". Rapperul a avut un an excelent, adjudecându-şi 6 premii Grammy la festivitatea de la finalul lunii ianuarie, inclusiv "Cel mai bun videoclip" şi "Cel mai bun album rap".

Comentează

Tehnologie

Începutul sfârşitului pentru cantautori? O piesă creată de AI e propusă la Premiile Grammy

După ce artişti ca Drake sau Eminem au obiectat serios cu privire la piesele create de AI folosind vocile lor, acum aflăm că Academia Grammy acordă distincţii şi pieselor de acest tip. Despre ce e vorba aflaţi mai jos.

Publicat

pe

Premii Grammy 2020 lista nominalizari
Premii Grammy 2020 lista nominalizari │ FOTO: Grammy

Recording Academy, organizaţia care acordă premiile Grammy consideră piesa "Heart On My Sleeve" eligibilă pentru premii în 2024. Ea este "cântată" de Drake şi The Weeknd, deşi în realitate nici unul dintre ei nu a lucrat la track. Melodia a fost creată cu ajutorul inteligenţei artificiale, copiind vocea şi stilul celor doi artişti.

Acum este propusă pentru premiile Grammy, fix lucrul care îl frustra pe The Weeknd acum 2 ani. În spatele acestui single eliminat de pe platformele de streaming se află o entitate misterioasă, Ghostwriter 977, cel care a propus piesa în categoriile Best Rap Song şi Song of the Year, conform Variety şi Gizmodo.

Industria muzicală se schimbă şi nu e foarte clar spre cine merg drepturile de autor ale pieselor generate de AI. Din punct de vedere creativ piesa este eligibilă pentru Grammy, fiind scrisă de un om. Ideea este ca să existe o contribuţie umană importantă, majoritară şi nu grosul compus de un AI ca ChatGPT.

Ghostwriter977 a postat recent pe Twitter (X) că a creat şi o piesă cu vocile lui 21 Savage şi Travis Scott. A vândut online şi piese create de AI care imită vocea lui Frank Ocean pentru mii de dolari, promovându-le ca "melodii nelansate" de artist.

"Heart On My Sleeve" a sosit pe platforme ca YouTube şi Spotify cu luni în urmă, dar a fost rapid înlăturată, din cauza unor ordine de takedown de la Universal Music. A rămas totuşi pe web pe anumite site-uri şi e foarte apreciată de fani.

Grammy-ul nu e bătut în cuie, deoarece Recording Academy are şi ca regulă disponibilitatea largă pe platformele de streaming a piesei. Trebuie trasă o linie clară unde începe excelenţa umană şi unde se termină AI-ul generativ care lucrează cu sample-uri.

Citește în continuare

Trending