Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Valeria Stoica – o prezență indie care cucerește sufletele la prima ascultare

Săptămâna aceasta, la rubrica #JOINewArtist, vă spunem povestea Valeriei Stoica, o artistă cu o voce aparte, din Republica Moldova. Vă invităm să aflați mai multe detalii în articolul de mai jos.

Publicat

pe

În ultimii ani, s-au remarcat numeroși artiști din Moldova, care au cucerit scena muzicală din România datorită pieselor cu mesaj, esență și versuri pline de metafore. Valeria Stoica poate fi încadrată într-o categorie aparte, aceasta cucerind prin piese indie-folk și un stil muzical ce amintește de sensibilitatea și fragilitatea lui Birdy.

Fata cu chitara, scoasă parcă dintr-o poveste cu Ileana Cosânzeana, cântă la acest instrument de la 8 ani, atunci când tatăl ei i-a decoperit talentul și a înscris-o la Școala de Muzică. Deși a început să cânte cu vocea abia la 16 ani, Valeria scria versuri, mai ales de iubire, încă de mică și i s-a părut întotdeauna un mod firesc de a se exprima.

"Valeria este un om în căutare, în continuă descoperire. Am visat mereu să cânt și încă visez. Îmi aduc aminte cînd tata m-a luat de mână, m-a îmbrăcat în hainele de sărbătoare și m-a dus la școala muzicală să mă înscrie la chitară. A fost ziua în care s-a născut pasiunea pentru muzică."

Ulterior, artista a început să încarce coveruri după piesele preferate pe YouTube: Daughter, Damien Rice sau Jessie Ware, cu care Valeria are în comun emoția din versuri și din muzică. Nu a durat mult până aceasta a ajuns la preselecțiile emisiunii "Moldova are Talent", în 2013, unde a ajuns până în finală și a impresionat juriul prin căldura vocii și frumusețea simplă a prestațiilor.

În 2016 a lansat piesa "Remember", urmată de "Distanțe", în limba română și apoi de piesa "Get back", la începutul lui 2018; artista își va lansa albumul de debut în toamnă. Între participarea la emisiunea concurs de peste Prut și primul material discografic, Valeria a avut un drum cu suișuri și coborâșuri, aceasta declarând pentru InfoMusic:

"Am trecut prin mici <experiențe>, unde am cunoscut oameni, caractere, și am căzut cu picioarele pe pămînt. Am descoperit NATURA. Asta m-a inspirat să compun."

După lansarea piesei "Distanțe", aceasta a vrut să renunțe la muzică, însă a fost contactată de Uninvited Artists, o comunitate de artiști independenți din România, care acoperă o nișă muzicală de electro, pop punk, jazz sau indie folk. Deși a primit oferte de colaborare din mai multe direcții, artista vrea să își păsteze stilul autentic, așa că a ales să intre în echipa Uninvited Artists pentru că îi oferau libertatea de creație pe care și-o dorea.

În prezent, Valeria este studentă la "Academia de muzică, teatru și arte plastice" din Moldova, la secția regie film, urmând să se mute în România într-un viitor apropiat.

"Get back" este o piesă compusă de ea, ca o amintire desprinsă din trecut și din viitor în același timp. De asemenea, este o continuare la "Remember" și "Distanțe", iar melodiile vorbesc despre viața artistei și natura relațiilor cu oamenii din jur. Pe albumul ei de debut, va avea melodii care se leagă ca o poveste, pentru a ilustra tabloul sufletului ei. Așa cum ne-a declarat, Valeria își găsește inspirația în "lucrurile simple".

“Deși la prima ascultare pare o melodie de dragoste, în realitate cântecul acesta este despre toate experiențele vieții: fie ele bune sau rele. Acestea fac parte din personalitatea fiecăruia și sunt cele care îl conturează și îl definitivează în același timp.”

Videoclipul piesei "Get Back", regizat de Nicu Drăgan, s-a filmat în Franța și în Olanda.

“Videoclipul este unul de imagine, vreau ca oamenii să-mi asculte versurile și muzica, iar imaginile să vină doar ca o completare la ceea ce aud”, a mai spus artista.

Pe lângă muzică, Valeria este pasionată de film, gastronomie și balet, iar printre artiștii pe care îi apreciază se numără Feist, Cat Power, Ben Howard sau Birdy.

Întotdeauna este o surpriză plăcută să descoperim artiști noi, care fac muzică plină de emoție și sinceritate. Valeria Stoica este o prezență caldă, care demonstrează încă o dată că adevăratele valori impresionează prin modestie și că talentul vorbește de la sine.

Comentează

Trending