Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Metallica a vândut cele mai multe albume rock în 2017, conform Billboard - TOP 10

Deși nu a lansat niciun album în 2017, Metallica conduce topul vânzărilor de discuri rock ale anului. Conform clasamentului american Billboard, Metallica se află pe prima poziție atât în topul vânzărilor de albume rock, cât și în cel al albumelor hard rock.

Publicat

pe

Metallica
Metallica │ FOTO: Ross Halfin Photography

În 2017, scena muzicii rock și hard rock a fost dominată de Metallica. Veteranii conduc topul vânzărilor de albume în acest an, deși nu au lansat niciun material discografic în 2017.

Această performanţă aduce cu sine atât motive de bucurie, cât şi de îngrijorare. Veteranii de la Metallica s-au autodepăşit, încă o dată, acesta fiind un real motiv de mândrie pentru ei şi fanii trupei, însă reuşita lor scoate la iveală şi lipsa unor competitori puternici în muzica rock actuală.

În topul vânzărilor de albume hard rock, Metallica ocupă atât prima poziție, cu albumul "Hardwired…To Self-Destruct", cât și poziția a doua, cu discul autointitulat al formației, lansat în 1991. Singurul disc lansat în 2017 ce intră în acest clasament este materialul formației Foo Fighters - ”Concrete And Gold”.

Top 10: Cele mai bine vândute albume hard rock în 2017 (Billboard)

 1. Metallica - 'Hardwired... To Self-Destruct'
 2. Metallica - 'Metallica'
 3. Linkin Park - 'Hybrid Theory'
 4. Guns N’ Roses - 'Greatest Hits'
 5. Queen - 'Greatest Hits I II & III: The Platinum Collection'
 6. Foo Fighters - 'Concrete And Gold'
 7. Disturbed - 'Immortalized'
 8. Journey - 'Journey’s Greatest Hits'
 9. Led Zeppelin - 'Mothership'
 10. AC/DC - 'Back In Black'

În clasamentul vânzărilor de albume rock, situația este diferită. Metallica domină în continuare, însă restul clasamentului este completat de albume mai actuale, cum ar fi discul ”Evolve”, al trupei Imagine Dragons, ”One More Light” al formației Linkin Park.

Top 10: Cele mai bine vândute albume rock în 2017 (Billboard)

 1. Metallica - 'Hardwired... To Self-Destruct'
 2. Imagine Dragons - 'Evolve'
 3. twenty one pilots - 'Blurryface'
 4. Guardians Of The Galaxy, Vol. 2: Awesome Mix Vol. 2
 5. Suicide Squad: The Album
 6. Panic! At The Disco - 'Death Of A Bachelor'
 7. Linkin Park - 'One More Light'
 8. The Lumineers - 'Cleopatra'
 9. The Rolling Stones - 'Blue & Lonesome'
 10. Tom Petty And The Heartbreakers - 'Greatest Hits'

Discul "Hardwired…To Self-Destruct" a obținut poziția fruntașă în Billboard și la momentul lansării, în noiembrie 2016. În prima săptămână, albumul a înregistrat vânzări ce s-au ridicat la 291.000 de copii. Totalul a inclus și streaming-urile, fără acestea formația vânzând 282.000 de albume fizice.

Într-un interviu acordat de James Hetfield în 2017, veteranul declara că a fost surprins de succesul ultimului album Metallica. Muzicianul nu credea că după 36 de ani de activitate a trupei, interesul publicului s-a păstrat atât de mare, încât albumul să ajungă pe primul loc în topurile a 57 de țări.

”Sunt foarte surprins că, după 36 de ani, un album ca al nostru este important pentru oameni. Încă e o surpriză pentru mine; mă lasă uimit faptul că, după atâta timp, oamenii încă ne ascultă cu plăcere muzica.”

Muzică nouă

Apocalyptica a păstrat linia de bas a lui Cliff Burton pe "The Call of Ktulu", cover Metallica

Apocalyptica continuă lansările de single-uri de pe albumul "Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2", de această dată cu un nume apreciat mai degrabă de fanii die hard. E vorba despre coverul "The Call of Ktulu", care include de această dată linia de bas originală a lui Cliff Burton.

Publicat

pe

Coperta single Apocalyptica Call of Ktulu
Coperta single Apocalyptica Call of Ktulu │ FOTO: Apocalyptica

Fostul basist Metallica, Cliff Burton şi-a pierdut viaţa într-un accident de autobuz în 1986. Burton s-a alăturat trupei Metallica în 1982 și a contribuit semnificativ la primele trei albume ale trupei: "Kill 'Em All" (1983), "Ride the Lightning" (1984) și "Master of Puppets" (1986). Stilul său inovator de a cânta la bas și influențele sale muzicale diverse, care includeau muzica clasică și jazz, au avut un impact major asupra sunetului și direcției muzicale a trupei.

"The Call of Ktulu" este al patrulea şi ultimul single de pe noul album, după "The Four Horsemen", "The Unforgiven II" şi "One". Pe aceasta din urmă l-am auzit chiar pe James Hetfield, cu o interpretare proaspătă a legendarei piese. "Ktulu" originalul apărea pe al doilea album Metallica, "Ride the Lightning".

Cum a luat naştere acest cover aflam de la Eicca Toppinen, liderul Apocalyptica:

Am învățat în viață că, dacă ai idei trăznite, merită întotdeauna să întrebi, așa că l-am sunat pe Lars [Ulrich, toboșarul METALLICA]! El a fost de genul: Îmi place că voi întotdeauna gândiți inedit!' James [Hetfield, liderul METALLICA] a iubit ideea, și am întâlnit un apropiat al lui Cliff și ea a fost la fel de entuziasmată. A fost o experiență spirituală să lucrez la asta. Am vrut să tratăm acest proiect cu onoare și respect maxim, și a fost magic să avem oameni atât de apropiați de Cliff spunând că i-ar fi plăcut.

LP-ul a sosit pe 7 iunie prin Throwdown Entertainment şi continuă călătoria începută de Apocalyptica în 1996, atunci când a lansat un album de coveruri Metallica, şocând pe toată lumea. Iată tracklist-ul noului album Apocalyptica:

01. Ride The Lightning
02. St. Anger
03. The Unforgiven II
04. Blackened
05. The Call Of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
06. The Four Horsemen (feat. Rob Trujillo)
07. Holier Than Thou
08. To Live Is To Die
09. One (feat. James Hetfield and Rob Trujillo)
10. One (instrumental)

Acum trupa pleacă în turneul de promovare pentru acest disc, care include doua opriri în România, în luna noiembrie, la Cluj şi în Bucureşti.

Citește în continuare

Tehnologie

Metallica va ţine un concert în... Fortnite

Metallica se alătură marilor artişti care au ţinut concerte virtuale în jocuri video şi se pare că se pregăteşte de un gig în... Fortnite. Reprezentaţia sa vine după concerte similare ţinute de Lady Gaga, The Weeknd sau Billie Eilish.

Publicat

pe

Concert Metallica la București pe 14 august 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Metallica ar putea ţine un concert în Fortnite, conform unei linii de cod găsită în jocul battle royale. Un fan a găsit un fişier text în codul sursă Fortnite, care menţionează "folosit în CH5S3 Metallica Concert". Se pare deci că legendara trupă thrash va ţine un concert în cadrul sezonului 3, capitolul 5 din Fortnite. Noul sezon a început pe 24 mai şi va ţine până pe 16 august. Metallica nu e străină de contribuţia la acest joc.

Fanii săi au putut cumpăra emote-uri, adică reacţii ale personajelor pentru acest joc încă de la final de an 2022. La început de lună iunie 2024 se anunţă şi că "Master of Puppets" urma să fie adăugat în Fornite Festival, fiind cel mai lung "jam track" din joc. Se pare că Metallica ar putea fi headlinerul celui de-al patrulea Fortnite Festival.

Acesta este un joc de ritm în stil Guitar Hero sau Rock Band. Până acum headlineri au fost Lady Gaga, The Weeknd, iar Billie Eilish este actualul cap de afiş. În general colaborările de genul aduc instrumente inspirate de artişti, quest-uri şi personaje, plus anumite piese speciale din catalogul lor. Eilish îşi încheie "rezidenţa" pe 13 iunie, iar Metallica ar urma să vină după.

În ultimii ani am avut totuşi şi alte integrări de artişti în joc. Travis Scott, Marshmello, Diplo şi Ariana Grande au ţinut concerte în faţa a milioane de fani. Pe 4 iunie chitaristul trupei DragonForce, Herman Li a anunţat că vrea să adauge muzica formaţiei sale la jocul de ritm din Fortnite. Anunţul a venit pe Twitch.

A oferit şi opţiunea de a re-înregistra dificila melodie "Through the Fire & Flames" pentru Epic Games. Acela era boss battle-ul suprem din Guitar Hero. Metallica s-a viralizat în ultima vreme, după că James Hetfield a declarat într-un interviu că în ciuda carierei ilustre încă are coşmaruri cu stadioane goale şi instrumente care nu funcţionează înainte de a pleca în turneu.

Citește în continuare

Trending