Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Gramofone - o nouă trupă românească ce cucerește de la prima ascultare

Vă invităm să decoperiți Gramofone, o trupă românească la început de drum, ce îmbină mai multe stiluri muzicale, având totodată un mesaj puternic.

Publicat

pe

Avem multe trupe talentate în România care nu sunt atât de vizibile, însă au un public fidel care îi urmează concert după concert. Fac muzica din suflet, așa cum o simt și nu pentru un scop comercial, faimă sau bani.

Trupa Gramofone a fost înființată în 2013, atunci când Paul Drăgușin și Radu Adrian, colegi la facultate, hotărăsc să își unească pasiunea pentru muzică și să pună bazele acestui proiect inedit împreună. Aceștia cântă la chitară, respective clape, dar și backing vocals.

Primele piese realizate de cei doi sunt cuprinse pe un LP instrumental, ce poartă numele “Intervention”. Mai târziu, Gramofone s-a mărit, adăugându-se încă trei membrii: Vlad Dumitrescu (chitară/backing vocals), Andrei Mardar (voce), Cristi Nicoara (tobe) și Tibi Ionescu (bass).

Ca gen muzical abordat, Gramofone aduce elemente din rock, funk, synth și alternative. Piesele lor sunt disponibile pe toate rețelele de streaming, iar primele cinci piese de pe albumul “Confessions from the Belly of the Beast” au fost lansate în mediul online.

"Ne-a plăcut metafora asta pentru oraș... the Beast. Am întâlnit-o în multe instanțe și cumva ne-a marcat. Dar cred că momentul de click a fost când am ascultat o anumită piesă a lui Talib Kweli: Young mans rights of passage / Through the belly of the beast / With the working classes, homeless and the purse snatchers."

Gramofone sunt inspirați de piese blues ca a celor de la Muddy Waters sau Albert King, dar și rockul clasic al anilor 70, Beatles, Pink Floyd sau The Smiths și își doresc ca într-o zi să colaboreze cu trupa Vulfpeck.

În decembrie va fi lansat și albumul de debut care va fi distribuit împreună cu revista “Sunete”. Albumul are un sound aparte, este mixat în România și masterizat în Statele Unite.

Pe partea grafică, băieți au lucrat cu un prieten bun de-al lor și coleg de facultate la arhitectură, Mihai Rațiu (RMInk), care a fost alături de ei, de la începutul proiectului. Desenele sunt interpretarea lui a ceea ce înseamnă impactul pe care îl are sistemul asupra individului, cu scene canalizate pe temele abordate în piese: viciile, copilăria, educația, mass-media sau cotidianul.

Discul este unul conceptual, simetric (începe cu același vers/mesaj), iar băieții cântă despre cum societatea încearcă să ne modeleze și să ne uniformizeze, însă individul realizează la finalul acestei călătorii muzicale că încă are control asupra vieții și deciziilor sale; că sinele său nu poate fi atât de ușor alterat.

"Am ales să vorbim despre societate pentru că eram fix în punctul în care ne lovea, ne apăsa decizia cea mare: ce fac cu viața mea? Fac ce vreau sau fac ce trebuie? Si de aici am început să construim un argument în versuri și muzică pentru fac ce vreau. Așa s-a născut și motto-ul albumului: I’m smart and I’m in control!."

Gramofone au cântat pe scena unor evenimente importante precum Bucharest GreenSounds Festival, Bike Fest, Grădina cu Filme, Femei pe Mătăsari, Roaba de Cultură, Street Delivery Bacău sau Art Factory. Totuși aceștia visează la celebrele scene ale lumii precum Royal Albert Hall:

"Cumva primul loc care ne vine în minte, desi mai e drum lung până acolo, este Royal Albert Hall. Poate doar pentru că un concert Pink Floyd care ne e foarte drag s-a ținut acolo. Dar aveam cât lucram la album, pentru câteva luni, wallpaper la calculatorul din studio cu GRAMOFONE - LIVE at the ALBERT HALL... așa ca să ne motiveze."

Cariera acestor artiști talentați va fi cu siguranță una remarcabilă și este doar o chestiune de timp până când muzica lor va depăși granițele țării noastre. Călătoria lor pe note muzicale este una ușor teatrală și plasează ascultătorul în poziția de "actor principal".

PUBLICITATE
Comentează

Industria muzicala

Viitorul concertelor și festivalurilor a fost dezbătut de peste 50 de profesioniști din industria muzicală la Romanian Music Export online

Pe 31 ianuarie a avut loc Romanian Music Export Online, un program românesc din zona antreprenorială care își asumă misiunea de promovare și de export muzical pentru artiștii români la nivel european. Cele 8 panel-uri de discuție live și înregistrate au reunit peste 50 de speakeri români și străini relevanți pentru industrie, iar publicul a putut urmări 9 concerte ale unor trupe românești precum White Walls și Gramofone.

Publicat

pe

(co-fondator Untold și Neversea)
(co-fondator Untold și Neversea) │ FOTO: Captură YouTube

Printre speakerii străini de la Romanian Music Export online s-au numărat Greg Parmley (Director International Live Music Conference & International Festival Forum, UK), Chris Kemp (CEO al Mind over Matter Consultancy), Gordon Masson (Editor – IQ Magazine), Michal Kascak (Fondator / CEO - Pohoda festival, Slovacia), Christof Huber (Director, Yourope – European Festival Association Elveția), Baris Basaran (Promoter / Head of Eastern & Central Europe - TEG / MJR - UK), Lina Ugrinovska (International Booking / Password Production, North Macedonia), reprezentanți ai festivalurilor europene Summerbreeze Open Air (Germania), Wide Days (Scoția), Exit Festival (Serbia) și Metal Days (Slovenia).

Industria culturală și de evenimente din România și-a spus cuvântul prin Bogdan Buta (co-fondator Untold și Neversea), Laura Coroianu (co-fondator Emagic), Codruța Vulcu (Directorul Festivalului ARTmania, East European Music Conference & Showcase Festival, Blaj aLive Festival și Romanian Music Export, precum și Vicepreședinte AROC), John Varbiu (Booking & Artist Hospitality Manager, Summer Well Festival,) Edmond Lenarth (Electric Castle Head of Booking & Festival Programmer), Emil Ionescu (Fondator/ Manager General IaBilet.ro) printre alții. La eveniment au mai participat Prof. Dr. Alexandru Rafila, Bogdan Ștefan Trîmbaciu (Directorul Unității de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Culturii), medici, reprezentanți ai cluburilor de evenimente din țară, manageri de teatru și culturali, artiști români și reprezentanți ai companiilor de booking și management artistic.

Temele discutate la Romanian Music Export online

Cele opt panel-uri de discuție au deschis subiecte importante pentru industria muzicală și artele spectacolului în acest moment: Vaccinarea? Singura soluţie pentru redeschiderea vieţii culturale? (RO), Ne ajută muzica să supraviețuim în pandemie? (RO), Health & Safety post pandemic events reopening (EN), Artist sau muzician freelancer, este posibil? (RO), How do festival bookers choose newcomers for their line-up? (EN), Viitorul cluburilor și al spațiilor de evenimente underground în contextul actual (RO), AR+VR+MR=XR/ The next festival (RO) și Women in music industry (EN). În aceste sesiuni de dezbateri, invitații au răspuns la întrebări despre direcția artistică a unui festival, au construit festivalurile viitorului, au analizat repornirea industriei muzicale românești și au pus pe tapet implicarea autorităților în supraviețuirea antreprenorilor culturali.

Bogdna Buta, cofondator UNTOLD: "Cultura este un element la fel de important ca multe alte domenii, aș spune chiar la fel de important ca și sănătatea"

"Se împlinește un an de zile și încă nu avem măsuri concrete. Cu toată înțelegerea și susținerea, trebuie să ne gândim și să lucrăm la măsuri concrete pentru salvarea sectorului și la bunăstarea, până la urmă, a întregii populații. Cultura este un element la fel de important ca multe alte domenii, aș spune chiar la fel de important ca și sănătatea", a declarat Bogdan Buta, subliniind importanța sectorului cultural în pandemie.

Pe lângă panelurile de discuții, în cadrul Romanian Music Export Online au susținut concerte trupele: Balkan Taksim, Blană Bombă, Dirty Shirt, Gramofone, JazzyBIT, Lucifer - A Rock Opera, Psihodrom, Roadkillsoda și White Walls.

Ediția online, derulată pe 31 ianuarie timp de peste 12 ore, a fost esențială pentru continuarea programului Romanian Music Export și pentru a putea face posibilă ediția live offline din 2021, din cauza situației fără precedent create de pandemia de coronavirus, care a forțat anularea, amânarea sau reorientarea spre online a tuturor evenimentelor și activităților culturale. Puteți urmări toate discuțiile mai jos.

Romanian Music Export s-a dezvoltat pentru a fi un program promoțional atât în identificarea și susținerea artiștilor români la început de drum, cât și pentru a-i sprijini în creșterea carierei lor naționale și internaționale. RME pune la dispoziție o scenă pentru noi voci și talente, prin platforma care își propune să aducă laolaltă artiști tineri, profesioniști ai industriei muzicale, directori de festival și public, având credința că muzica este acel liant universal care unește, vindecă și motivează.

Romanian Music Export online este un proiect muzical și de antreprenoriat cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din România, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< mai 2021 >>
lmmjvsd
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Trending

CLOSE
CLOSE