Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

"Despacito" este melodia cu cele mai multe streaming-uri din istorie

Dacă nu aţi auzit de "Despacito", felicitări pentru că aţi fentat un fenomen global care creşte cu o viralitate gigantică, ceea ce e foarte greu. Luis Fonsi şi Daddy Yankee au reuşit să creeze un hit care merită un studiu de caz, o disecţie artistică şi chiar sociologică. Şi asta mai ales pentru că tocmai a devenit melodia cu cele mai multe streaming-uri din istorie.

Publicat

pe

Coperta Luis Fonsi Daddy Yankee Despacito
Coperta Luis Fonsi Daddy Yankee Despacito │ FOTO: Luis Fonsi

Piesa lansată în ianuarie a reuşit ca în doar jumătate de an să primească 4.6 miliarde de stream-uri. Asta dacă adunăm şi varianta remixată cu Justin Bieber, care de una singură are 428 de milioane de vizualizări numai pe YouTube. Dacă luăm în calcul şi Spotify, Pandora, Google Play Music, Apple Music şi alte servicii de gen, numerele devin uriaşe.

Precedentul record era de 4.38 miliarde de stream-uri, deţinut de piesa "Sorry" a lui Justin Bieber, plus remixurile sale. Pe locul 3 se află "Shape of You" a lui Ed Sheeran, cu 4.07 miliarde de stream-uri. Anunţul cu privire la popularitatea lui "Despacito" a venit chiar de la Universal Music, subliniind ascensiunea streaming-ului ca modalitate de consum a muzicii.

Nu e foarte clar câte sesiuni de ascultare a adus fiecare platformă, dar ştim că doar pe Spotify s-a ajuns la 1.183 miliarde de stream-uri, iar clipul oficial al piesei originale a ajuns la 2 miliarde de vizualizări pe YouTube. Pentru Apple Music nu avem cifre, dar estimările arată că e vorba de sute de milioane de stream-uri şi acolo. Piesa se află pe locul întâi în topurile din Marea Britanie, SUA şi Australia, deci îşi va continua dominaţia probabil o vreme îndelungată.

Iniţial cântecul lui Luis Fonsi si Daddy Yankee a sosit în spaniolă, dar aportul în limba engleză al lui Bieber i-a sporit accesibilitatea. Recordul lui "Despacito" a fost atins chiar ieri dimineaţă şi fenomenul are atâta amploare încât ar fi crescut chiar numărul de turişti din Puerto Rico, conform autorităţilor. Teritoriul exotic este amintit în melodie.

Se pare că muzica latino şi reggaeton-ul bifează universalitatea şi globalitatea ca nici un alt gen muzical.

Trending