Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Șase dintre cei mai buni chitariști ai lumii vin la Ziua Chitarelor

Pe data de 3 septembrie, 6 dintre cei mai buni şi cunoscuţi chitarişti din lume se vor întâlni pe aceeaşi scenă din Constanţa, la cel mai important şi prestigios festival de chitară modernă din Europa: Ziua Chitarelor.

Publicat

pe

Bumblefoot, Frank Gambale și Joel Hoekstra la Ziua Chitarelor 2016
Bumblefoot, Frank Gambale și Joel Hoekstra la Ziua Chitarelor 2016

Chitariștii care vor fi prezenți la cea de-a patra ediție a festivalului Ziua Chitarelor sunt: Frank Gambale (Chick Corea), Ron Thal – Bumblefoot (ex Guns'n'Roses), Tosin Abasi (Animals as Leaders), Joel Hoekstra (Whitesnake), Prashant Aswani (Justin Timberlake), Daniele Gottardo (chitaristul preferat al lui Steve Vai).

Frank Gambale este un compozitor și un instrumentist plin de pasiune, cu un stil pe care „Rolling Stone Magazine” îl numește „feroce”. Muzica sa înglobează o multitudine de stiluri, de la rock, funk și jazz la R&B și câteva influențe latino și brazilliene. În postura de legendă a chitarei, Gambale este cel care a inventat tehnica de sweep picking (o nouă modalitate de a cânta la instrument) și a ridicat-o la rangul de artă precisă, acum gen standard în lexiconul chitarei.

Ron “Bumblefoot” Thal a fost unul dintre cei doi chitariști ai trupei Guns N' Roses din 2006 până în 2014 și a participat la inregistrarea celui de-al șaselea album de studio al formației - „Chinese Democracy”. Încă de la începutul anilor 90, Thal a lansat 10 CD-uri și un DVD live. A apărut în calitate de invitat pe multe albume și compilații. În ultimii douăzeci de ani, Thal a lucrat cu numeroase trupe și artiști ca producător, inginer de sunet, textier, aranjor și interpret.

Chitaristul new-yorkez Joel Hoekstra cântă în acest moment cu Whitesnake (înlocuindu-l pe Doug Aldrich) însă este binecunoscut și pentru activitatea sa alături de Night Ranger, Trans Siberian Orchestra și în musicalul și filmul Rock Of Ages (care se joacă pe Broadway). Între muzicienii cu care a colaborat se numără Foreigner, Alan Parsons, Brett Michaels, Beth Hart, Ted Nugent, Sebastian Bach, Nuno Bettencourt și multi alții.

Tosin Abasi este un muzician nigerian-american, binecunoscut ca fondator și leader al trupei de metal progressive instrumental Animals as Leaders. Înainte de a fonda Animals as Leaders, a fost chitaristul trupei de technical metalcore Reflux. A înregistrat și lansat trei albume cu Animals as Leaders: un album de debut autointitulat, „Weightless” și „The Joy of Motion”.

Prashant Aswani a cântat în deschiderea unor artiști ca Andy Timmons, John Petrucci și Steve Morse, în timp ce era student la Berklee. Acesta a fost muzician de acompaniament în turneele unor nume celebre precum Justin Timberlake, Christina Milian, Herbie Hancock, Steve Gadd, Darrell Diaz, Greg Howe, AJ Mclean, Jose Pasillas, Rhonda Smith. A lansat patru albume solo incluzând „Revelation” (produs de Greg Howe), „Duality”, „Sonically Speaking”, „Visions” și o coloană sonoră: „Frequency”. În acest moment, pe lângă altele, Prashant produce albumul solo al lui AJ Mclean (Back Street Boys). În plus își înregistrează cel de-al cincilea album alături de Jose Pasillas (Incubus) și Rhonda Smith (Prince, Jeff Beck).

Daniele Gottardo este un tânăr chitarist italian care la vârsta de numai 19 ani și-a lansat primul DVD instrucțional, numit Tapping, bazat pe tehnica sa proprie de tapping cu 8 degete. În această perioadă este profesor de chitară electrică la MMI-Modern Music Institute din Italia și predă cursuri de specializare aprobate de Frank Gambale.

Ziua Chitarelor este un concept unic în lume propus de chitaristul italian Corrado Sgandurra începând cu anul 2009. Stabilit în România, chitaristul concepe un festival original din toate punctele de vedere, dedicat nu doar chitariştilor, ci şi iubitorilor de muzică bună. În primele 3 ediții, festivalul a găzduit numeroşi chitarişti de renume internaţional care nu numai că au susţinut recitaluri, dar au şi împărtăşit doritorilor secretele interpretării la chitară în cadrul unor master class-uri organizare în scop educativ şi cultural pe tot parcursul evenimentului.

Având ca principală motivaţie educarea tinerilor muzicieni români şi ridicarea nivelului calitativ de interpretare instrumentală, festivalul a permis ca accestul publicului să fie gratuit, încurajând tinerele talente să-şi îmbogăţească şi actualizeze cunoştinţele muzicale.

Această ediție a festivalului Ziua Chitarelor este organizat de Centrul pentru Resurse Civice cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Trending