Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Jamala din Ucraina a câștigat Eurovision 2016 cu piesa "1944" - VIDEO

Trofeul Eurovision 2016 a fost câștigat de reprezentanta Ucrainei, Jamala. Artista a interpretat o piesă cu mesaj politic, intitulată "1944", ce vorbește despre deportarea tătarilor din Crimeea. Favoritul concursului, Sergey Lazarev din Rusia, s-a plasat pe poziția a 3-a, deși sondajele de dinaintea finalei îl dădeau câștigător.

Publicat

pe

Jamala din Ucraina după câștigarea trofeului Eurovision 2016
Jamala din Ucraina după câștigarea trofeului Eurovision 2016 │ FOTO: Andres Putting (EBU)

Actrița și cântăreața de soul, jazz, funk și folk Jamala a adus trofeul Eurovision 2016 în Ucraina cu o piesă controversată, intitulată ”1944”. Compusă chiar de Jamala, melodia vorbește despre deportarea tătarilor din Crimeea la comanda lui Stalin, versurile fiind inspirate de o povestea reală, a familiei sale. Străbunica artistei și cei 5 copii au fost deportați din Crimeea, aceste amintiri marcându-i copilăria și adolescența.

"Am fost convinsă că atunci când alegi să cânți despre adevăr, poți atinge cu adevărat inimile oamenilor. Și am avut dreptate", a declarat Jamala după câștigarea trofeului Eurovision 2016.

Jamala cu trofeul Eurovision 2016

Jamala cu trofeul Eurovision 2016 │ FOTO: Thomas Hanses (EBU)

Întrebată cum s-a pregătit pentru finala de la Stockholm din 14 mai, Jamala a făcut o nouă trimitere către un context politic.

”Mi-am pregătit show-ul pentru finală ascultând piesele de pe coloana sonoră a filmului ”Lista lui Schindler”, dorindu-mi ca piesa mea să aibă aceeași forță”, a declarat Jamala în conferința de presă susținută după încheierea concursului.

Ucraina a câștigat Eurovision pentru a doua oară în istoria competiției, prima victorie fiind obținută de Ruslana în 2004, cu piesa "Wild Dances".

Jamala din Ucraina - "1944" în finala Eurovision 2016 - VIDEO

Piesa compusă de Jamala, ”1944”, a obținut 534 de puncte, pe cea de-a doua poziție, cu 511 puncte, clasându-se melodia Australiei, interpretată de Dami Im - ”Sound Of Silence”. Pe cea de-a 3-a poziție a clasamentului s-a situat reprezentantul Rusiei, Sergey Lazarev, cu piesa ”You Are The Only One”. Compoziția acestuia a obținut doar 491 de puncte, deși înaintea finalei de la Stockholm sondajele îl arătau drept câștigător detașat.

În finala de pe 14 mai au participat 26 de țări. Câştigătorul Eurovision 2016 a fost desemnat în urma voturilor acordate de juriile de specialitate din 42 de ţări şi voturile telespectatorilor din ţările participante la concurs. Punctajul televotului a fost mediat 50% - 50% cu evaluarea juriului de specialitate.

Pentru prima oară în istoria Eurovision, concursul a putut fi urmărit online în China și SUA.

România, absentă de la Eurovision 2016

Acesta este prima ediție Eurovision din 1994 încoace când România nu participă în semifinala și finala concursului. Țara noastră a fost exclusă din competiție de către EBU din cauza unor datorii ale TVR ce se ridicau la 16 milioane de franci elvețieni.

În istoria concursului, România s-a plasat pe locul 3 la Eurovision de două ori: în 2005 cu Luminița Anghel și Sistem, și în 2010 cu Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu, locul 3 fiind cea mai bună performanță a țării noastre în această competiție.

Ovidiu Anton a prezentat românilor show-ul pentru Eurovision

Ovidiu Anton, câștigătorul Selecției Naționale Eurovision 2016, a prezentat show-ul său pregătit pentru Stockholm în cadrul emisiunii ”Românii au Talent” de pe 13 mai. Cu acest prilej a mulțumit tuturor celor care l-au susținut.

Ediția anterioară a concursului Eurovision a fost câștigată de Måns Zelmerlöw din Suedia cu piesa "Heroes". Suedia a obținut anul trecut 365 de puncte, fiind urmată de Rusia cu 303 puncte și de Italia cu 292 puncte. România, reprezentată de trupa Voltaj cu piesa "De la capăt / All Over Again", a ocupat locul al 15-lea în ierarhia finală, cu 35 de puncte.

PUBLICITATE
Un comentariu

Concerte & turnee

Maratonul caritabil #SalvatiUcraina se poate viziona la TVR pe 27 martie

TVR 1 ne informează că va transmite maratonul caritabil #SalvatiUcraina (#SaveUkraine) duminică, pe 27 martie 2022. Evenimentul va fi difuzat de la ora 21:10 şi va include reprezentaţii ale unor trupe precum Imagine Dragons, Nothing But Thieves, Fatboy Slim şi Craig David.

Publicat

pe

Concert Save Ukraine 27 martie 2022
Concert Save Ukraine 27 martie 2022

Evenimentul este organizat de Televiziunea Publică din Polonia (TVP), cu sprijinul televiziunilor publice europene. Vor mai cânta şi Netta, Ruslana, Jamala şi alţi artişti ucraineni, iar aproape 20 de tari din Europa şi peste 50 de artişti din toată lumea vor participa la aceste maraton caritabil. Scopul său este de a strânge fonduri pentru a sprijini populaţia Ucrainei, greu încercată de război.

Pe plan local am avut pe 12 martie festivalul caritabil organizat de PRO TV şi SAGA WE ARE ONE, la Arena Naţională. Şi acolo a urcat pe scenă Jamala, câştigătoarea concursului Eurovision 2016 la Stockholm cu piesa "1944". Revenind la concertul din Polonia, oameni influenți, vedete din muzică sau lideri de opinie se vor adresa telespectatorilor din întreaga lume rostind cuvinte de susținere pentru Ucraina. Vor fi organizate, de asemenea, vizionări publice pe ecrane mari în stradă, show-ul fiind astfel disponibil celor care se află în Varşovia și în alte mari pieţe din oraşe europene.

Pe parcursul programului difuzat la TVR 1 veţi putea vedea şi filme documentare care prezintă realitatea de zi cu zi a Ucrainei afectate de război. Muzicieni, artişti, activişti civici, lideri, actori, sportivi, voluntari din lumea întreagă îşi vor arăta sprijinul pentru Ucraina în timpul celor două ore ale spectacolului caritabil, care va fi retransmis de televiziuni din 20 de ţări din Europa şi din lume, platforme de streaming şi reţele sociale. Publicul va putea să doneze pentru această cauză umanitară înaintea, în timpul şi după difuzarea evenimentului caritabil.

Pe lângă artiştii menţionaţi mai sus, vor urca pe scenă şi Veronika Moloshna, Julia Belei, trupa Takara, câştigătorii Eurovision Salvador Sobral şi Netta, iar din Ucraina vor participa şi Dakha Brakha, Ruslana, The Hardkiss, Jamala, Go_A, Monatik, Alyona Alyona. Amfitrioni vor fi Maria Yefrosynina și Tymur Miroshnychenko - din Ucraina și Ida Nowakowska și Donald Arleth - de la TVP.

Simbolul maratonului #SaveUkraine, creat de artistul ucrainean Daniel Skrypnyk, este floarea-soarelui, care reprezintă întreaga Ucraină şi care a devenit elementul cheie în dezvoltarea identităţii vizuale a proiectului.

Citește în continuare

Concerte & turnee

WE ARE ONE îi aduce pe Armin van Buuren, Tom Odell și Jamala la București

WE ARE ONE, cel mai mare concert caritabil din România pentru sprijinirea poporului ucrainean, are noi artiști confirmați în lineup. Armin van Buuren, Tom Odell și Jamala, artista ucraineană care a câștigat Eurovision în 2016, vor concerta pe Arena Națională alături de Andra, Grasu XXL, Irina Rimes și celelalte nume locale deja anunțate.

Publicat

pe

Armin Van Buuren
Armin Van Buuren │ FOTO: Captură YouTube

Pe 12 martie, artiști din România și din afara țării concertează în cadrul evenimentului caritabil WE ARE ONE, ce va avea loc pe Arena Națională. Lineup-ul tocmai a fost completat cu primii artiști internaționali, Armin van Buuren, Tom Odell și Jamala confirmând prezența la București.

Armin van Buuren, Tom Odell și Jamala urcă pe scena evenimentului WE ARE ONE

Unul dintre cei mai iubiți DJi la nivel mondial, Armin van Buuren, vine sâmbătă, 12 martie, în București, pentru WE ARE ONE. Artistul este extrem de apropiat de români și a acceptat cu empatie și bucurie invitația de a fi alături de fanii lui din România, pentru a sprijini împreună ucrainenii care trec în această perioadă prin momente dificile.

Tom Odell, artistul care semnează celebra piesa "Another Love", imnul celor care protestează pașnic pentru pace zilele aceasta în întreaga lume, va cânta sâmbătă pe Arena Națională și va transmite un mesaj de unitate și iubire.

Jamala, artista de origine ucraineană și câștigătoarea concursului Eurovision 2016 cu piesa "1944", vine la WE ARE ONE. În acest moment, România este noua ei casă, fiind refugiată, alături de alte sute de mii de persoane care zilnic își părăsesc țara pentru a-și salva viețile. Ea va avea un moment special pe 12 martie în cadrul evenimentului, pentru a fi alături de poporul său.

Ce alți artiști au fost confirmați în lineup-ul WE ARE ONE

Andra, Antonia, Carla’s Dreams, Grasu XXL, Guess Who, Horia Brenciu, INNA, Irina Rimes, Spike și Vama. Alți artiști locali și internaționali vor fi anunțați în curând.

Bilete concert We Are ONE la Arena Națională

  • 74,99 lei - Acces Gazon (oferă acces pe gazonul Arenei Naționale, chiar în fața artiștilor tăi preferați)
  • 49,99 lei - Acces tribune / peluză (oferă acces în tribunele & peluza Arenei Naționale, cu vedere panoramică asupra evenimentului)
  • *fiecare bilet la eveniment reprezintă donația pentru susținerea ucrainenilor.

Evenimentul va fi prezentat de Andreea Esca și Andi Moisescu. Banii obținuți în urma evenimentului vor fi donați către Crucea Roșie Română. De asemenea, pentru a putea susține cât mai mult poporul ucrainean, pot fi făcute donații către Crucea Roșie Română, în conturile organizației sau prin SMS, la 8825, cu textul "ONE".

Citește în continuare

Trending