Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Jamala din Ucraina a câștigat Eurovision 2016 cu piesa "1944" - VIDEO

Trofeul Eurovision 2016 a fost câștigat de reprezentanta Ucrainei, Jamala. Artista a interpretat o piesă cu mesaj politic, intitulată "1944", ce vorbește despre deportarea tătarilor din Crimeea. Favoritul concursului, Sergey Lazarev din Rusia, s-a plasat pe poziția a 3-a, deși sondajele de dinaintea finalei îl dădeau câștigător.

Publicat

pe

Jamala din Ucraina după câștigarea trofeului Eurovision 2016
Jamala din Ucraina după câștigarea trofeului Eurovision 2016 │ FOTO: Andres Putting (EBU)

Actrița și cântăreața de soul, jazz, funk și folk Jamala a adus trofeul Eurovision 2016 în Ucraina cu o piesă controversată, intitulată ”1944”. Compusă chiar de Jamala, melodia vorbește despre deportarea tătarilor din Crimeea la comanda lui Stalin, versurile fiind inspirate de o povestea reală, a familiei sale. Străbunica artistei și cei 5 copii au fost deportați din Crimeea, aceste amintiri marcându-i copilăria și adolescența.

"Am fost convinsă că atunci când alegi să cânți despre adevăr, poți atinge cu adevărat inimile oamenilor. Și am avut dreptate", a declarat Jamala după câștigarea trofeului Eurovision 2016.

Jamala cu trofeul Eurovision 2016

Jamala cu trofeul Eurovision 2016 │ FOTO: Thomas Hanses (EBU)

Întrebată cum s-a pregătit pentru finala de la Stockholm din 14 mai, Jamala a făcut o nouă trimitere către un context politic.

”Mi-am pregătit show-ul pentru finală ascultând piesele de pe coloana sonoră a filmului ”Lista lui Schindler”, dorindu-mi ca piesa mea să aibă aceeași forță”, a declarat Jamala în conferința de presă susținută după încheierea concursului.

Ucraina a câștigat Eurovision pentru a doua oară în istoria competiției, prima victorie fiind obținută de Ruslana în 2004, cu piesa "Wild Dances".

Jamala din Ucraina - "1944" în finala Eurovision 2016 - VIDEO

Piesa compusă de Jamala, ”1944”, a obținut 534 de puncte, pe cea de-a doua poziție, cu 511 puncte, clasându-se melodia Australiei, interpretată de Dami Im - ”Sound Of Silence”. Pe cea de-a 3-a poziție a clasamentului s-a situat reprezentantul Rusiei, Sergey Lazarev, cu piesa ”You Are The Only One”. Compoziția acestuia a obținut doar 491 de puncte, deși înaintea finalei de la Stockholm sondajele îl arătau drept câștigător detașat.

În finala de pe 14 mai au participat 26 de țări. Câştigătorul Eurovision 2016 a fost desemnat în urma voturilor acordate de juriile de specialitate din 42 de ţări şi voturile telespectatorilor din ţările participante la concurs. Punctajul televotului a fost mediat 50% - 50% cu evaluarea juriului de specialitate.

Pentru prima oară în istoria Eurovision, concursul a putut fi urmărit online în China și SUA.

România, absentă de la Eurovision 2016

Acesta este prima ediție Eurovision din 1994 încoace când România nu participă în semifinala și finala concursului. Țara noastră a fost exclusă din competiție de către EBU din cauza unor datorii ale TVR ce se ridicau la 16 milioane de franci elvețieni.

În istoria concursului, România s-a plasat pe locul 3 la Eurovision de două ori: în 2005 cu Luminița Anghel și Sistem, și în 2010 cu Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu, locul 3 fiind cea mai bună performanță a țării noastre în această competiție.

Ovidiu Anton a prezentat românilor show-ul pentru Eurovision

Ovidiu Anton, câștigătorul Selecției Naționale Eurovision 2016, a prezentat show-ul său pregătit pentru Stockholm în cadrul emisiunii ”Românii au Talent” de pe 13 mai. Cu acest prilej a mulțumit tuturor celor care l-au susținut.

Ediția anterioară a concursului Eurovision a fost câștigată de Måns Zelmerlöw din Suedia cu piesa "Heroes". Suedia a obținut anul trecut 365 de puncte, fiind urmată de Rusia cu 303 puncte și de Italia cu 292 puncte. România, reprezentată de trupa Voltaj cu piesa "De la capăt / All Over Again", a ocupat locul al 15-lea în ierarhia finală, cu 35 de puncte.

Trending