Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Solistul trupei Taxi explică mesajul piesei "Despre smerenie": "Cred că opulența și trufia nu au legătură cu credința"

Piesa "Despre smerenie", lansată recent de trupa Taxi, a stârnit un val de reacții negative în media. Considerată un manifest împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului Românesc, mesajul piesei a fost blamat de o parte dintre ascultători. Pe fondul acestor critici, solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, explică în detaliu ce anume l-a motivat să compună această piesă, ajutând publicul să înțeleagă realul mesaj ce s-a dorit a fi transmis.

Publicat

pe

Taxi și prietenii - Despre smerenie
Taxi și prietenii - Despre smerenie

Trupa Taxi a lansat în urmă cu câteva zile videoclipul piesei „Despre smerenie”, mesajul fiind ancorat în contextul unui subiect de presă fierbinte: construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Opinia exprimată de trupa Taxi prin piesa „Despre smerenie” este împărtășită de alte 34 de persoane publice: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Grigore Leșe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Lansarea aceastui videoclip a stârnit un val de reacții negative. Simțind că mesajul piesei nu a fost înțeles, Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, explică versurile compoziției sale într-o declarație amplă, publicată pe pagina sa de Facebook.

”Constat, cu părere de rău, că n-am fost în stare să transmit în mod corespunzător un mesaj foarte simplu. Și un apel foarte simplu.
Îmi cer scuze si încerc așa:
- această piesă este o parabolă. Iar asta - cu profundă tristețe și amărăciune remarc - a fost o mare problemă.
- am afirmat - foarte clar, în cea de-a două strofă - că sunt creștin. Cred cu tărie în Dumnezeu.
- niciodată pe parcursul piesei nu am spus "eu știu". Niciodată. Am spus întotdeauna "eu cred". N-am spus că știu, pentru că n-am de unde să știu; cred doar.
- am spus că L-am găsit pe Dumnezeu într-o biserică din lemn pentru că eu cred (nu spun că știu; cred doar) că Dumnezeu preferă simplitatea și modestia. Nu am spus nicăieri, niciodată, pe parcursul piesei că Dumnezeu poate fi găsit numai în biserici din lemn. Nu. Dimpotrivă; am afirmat - foarte clar, în prima strofă - că sunt convins că Dumnezeu era în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Pentru că sunt ferm convins că Dumnezeu este peste tot.
- piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc.
- piesa nu are cum să fie un manifest pentru simplul motiv că un manifest presupune determinarea unor acțiuni imediate. Or nicăieri, pe parcursul piesei, nu am spus că n-ar trebui construită Catedrala. Nu am spus nicăieri că ar trebui sistate lucrările. Nu există, la final, niciun link către nicio petiție împotriva Catedralei. Nu. Există doar un citat din Sfânta Scriptură.
- dacă aș fi vrut să lansez un manifest, aș fi făcut acest lucru - în mod evident - înainte de începerea construcției.
- mesajul piesei este următorul: cred că opulența și trufia nu au legătură cu credința.
- piesa este, în același timp, un apel la smerenie adresat tuturor: "și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie" (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 5, 1-5)
- am făcut această piesă pentru că am crezut că am dreptul să-mi exprim opinia.
- sunt convins că sunt un păcătos. Sunt convins că noi toți, absolut toți cei prezenți în piesă avem păcate mai mici sau mai mari. Vă rog frumos ca după ce ne judecați pe noi, așa cum se cuvine, să vă gândiți la mesajul piesei.
Vă mulțumesc, Doamne ajută!” - Dan Teodorescu

Comentează

Trending