Urmărește-ne în Social Media

Diverse

Neobișnuit: Yaybahar - un instrument din altă dimensiune

Există o mulțime de instrumente muzicale de care probabil nu ați auzit niciodată din pricina noutății lor și a dificultății de a le integra în muzica modernă. Yaybaharul este unul dintre ele. Vă invităm să îi ascultați povestea, venită direct din Turcia.

Publicat

pe

Poate nu v-ați gândit până acum că fiecare dintre instrumentele muzicale pe care noi le luăm ca atare au fost la un moment dat inventate de cineva și privite cu uimire și fascinație, până au ajuns să fie folosite pe scară largă. Deși modernitatea este la un nivel de evoluție extrem de ridicat și poate v-ați gândi că oamenii nu prea mai au ce instrumente muzicale să inventeze, ei bine, nu e chiar așa.

Creativitatea și inspirația omului nu are limite, iar turcul Görkem Şen este un exemplu care ilustrează această afirmație prin instrumentul său muzical inedit numit Yaybahar. Acest instrument este în totalitate acustic, alcătuit din corzi metalice poziționate orizontal și vertical, conectate la două tobe cu membrane naturale. Muzicianul folosește un arcuș din lemn pentru a activa corzile sau pentru a lovi tobele.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=45m0TkLpmQg]

Görkem a găsit o manieră de a conecta în mod natural vibrația corzilor cu rezonanța tobelor, fără a folosi electricitate sau materiale artificiale, obținând sunete spațiale care pot fi comparate doar cu cele ale unui sintetizator și care parcă vin dintr-o dimensiune diferită de cea în care activăm.

Cadrul în care poate fi folosit instrumentul este de asemenea unul deosebit, după cum puteți observa în videoclipuri, totul pentru a intra în rezonanță maximă cu natura.

Vă invităm să vă minunați și să vă bucurați de Yaybaharul lui Görkem Şen, în frumusețea locațiilor în care a ales să își înregistreze demonstrațiile.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j_LW-eUYt7Y]

Trending