Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Rock-ul domină piața vânzărilor de viniluri: TOP 10 albume și single-uri în 2015

Ascultătorii de muzică rock cumpără viniluri și în 2015, ajutând trupe tinere ca Arctic Monkeys sau Royal Blood să intre în topul celor mai bine vândute albume din UK în acest format. Surprinzător sau nu, în clasament se află încă, și la ora actuală, albume ca "The Dark Side Of The Moon" sau "Four Symbols". Trăgând linie, rock-ul domină piața vânzărilor de viniluri, un aspect de menționat fiind faptul că trupe cu greutate precum Led Zeppelin și Pink Floyd țin piept noilor generații cu albume lansate în anii '70.

Publicat

pe

Noel Gallagher / Pink Floyd / Arctic Monkeys
Noel Gallagher / Pink Floyd / Arctic Monkeys

Piața vânzărilor de viniluri se află în creștere față de anul trecut, numărul achizițiilor de la începutul lui 2015 până în prezent fiind cu 56.3% mai mare față de aceeași perioadă a lui 2014.  O pondere semnificativă în această creștere o are muzica rock, ce ocupă primele poziții în topul vânzărilor de albume și single-uri.

Potrivit cifrelor publicate de Official Charts Company, cel mai bine cotat artist în materie de vânzări de viniluri este fostul membru OasisNoel Gallagher. Împreună cu trupa sa, High Flying Birds, muzicianul a lansat în 2014 albumul ”Chasing Yesterday”, material ce ocupă prima poziție în topul aflat în discuție. Mai mult decât atât, 3 dintre piesele incluse pe acest album acaparează podiumul vânzărilor de single-uri pe vinil.

Noel Gallagher’s High Flying Birds - "Riverman"

Pe locul 2 se află un album lansat inițial de Led Zeppelin în 1975 - ”Physical Graffiti” -, reeditarea sa din 2014 nefăcând altceva decât să readucă în atenția publicului piese de o mare valoare, la fel de actuale astăzi ca și în anii compunerii lor.

Poziția a 3-a este ocupată de albumul de debut The Stone Roses, lansat în 1989, după care urmează Blur, cu ”The Magic Whip”, un disc actual, dar al unei trupe cu un palmares cumulat în anii '90.

Singurele două trupe de rock alternativ din noua generație ce prind un loc în Top 10 Albume sunt Royal Blood și Arctic Monkeys.

Analizând clasamentul, tindem să credem că viitorul rock-ului și al noilor generații de muzicieni se află sub un semn de întrebare. Ce se va întâmpla când Led Zeppelin sau Pink Floyd nu vor mai reedita albume din arhive? Vor scădea vânzările sau se vor schimba preferințele publicului?

 Top 10 Albume pe vinil vândute în 2015 (ianuarie - iunie)

 1. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'Chasing Yesterday'
 2. Led Zeppelin - 'Physical Graffiti'
 3. The Stone Roses - 'The Stone Roses'
 4. Blur - 'The Magic Whip'
 5. Royal Blood - 'Royal Blood'
 6. Arctic Monkeys - 'AM'
 7. Pink Floyd - 'The Dark Side Of The Moon'
 8. Led Zeppelin - 'Four Symbols'
 9. Sufjan Stevens - 'Carrie & Lowell'
 10. Public Service Broadcasting - 'The Race For Space'

Top 10 Single-uri pe vinil vândute în 2015 (ianuarie - iunie)

 1. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'Riverman'
 2. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'Ballad Of The Mighty I'
 3. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'The Dying Of The Light'
 4. Blur - 'Y'all Doomed'
 5. David Bowie - 'Changes'
 6. David Bowie - 'Young Americans'
 7. Noel Gallagher's High Flying Birds - 'In The Heat Of The Moment'
 8. Paul Weller - 'Saturns Pattern'
 9. Mark Ronson Ft Bruno Mars - 'Uptown Funk'
 10. David Bowie/Tom Verlaine - 'Side By Side - Kingdom Come'

PUBLICITATE
Comentează

Muzică și film

Liam și Noel Gallagher vor fi producătorii unui nou documentar despre trupa Oasis

Universul Oasis revine în atenția fanilor cu un nou documentar intitulat "Oasis Knebworth 1996". Filmul va fi lansat în toamna acestui an. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Liam și Noel Gallagher
Liam și Noel Gallagher │ FOTO: captură YouTube

"Oasis Knebworth 1996" va fi lansat în cinematografe pe 23 septembrie. Lansarea filmului coincide cu aniversarea a 25 de ani de la legendarele concerte de la Knebworth. Regizat de Jake Scott, câștigător al premiilor Grammy și produs atât de Noel, cât și de Liam Gallagher, "Oasis Knebworth 1996" promite să fie o documentație detaliată a concertelor din Knebworth ale trupei, care rămân unele dintre cele mai marcante momente din istoria rockului.

"Knebworth pentru mine a fost Woodstock-ul anilor '90. Totul era despre muzică și despre oameni. A fost divin!", a declarat Liam.

Potrivit unui comunicat de presă, "Oasis Knebworth 1996" spune povestea relației speciale dintre Oasis și fanii lor, relație ce a făcut posibilă organizarea unuia dintre cele mai mari concerte din anii '90. Documentarul este prezentat din perspectiva fanilor care au participat la evenimente, dar și cu ajutorul unor imagini de arhivă nemaivăzute până acum, interviuri cu formația și cu organizatorii concertelor.

Cele două concerte de la Knebworth au avut loc pe 10 și 11 august 1996, ca parte a turneului de promovare a albumului "(What's The Story) Morning Glory?". Materialul s-a vândut în peste 14 milioane de exemplare în întreaga lume, dintre care 4,2 milioane doar în Marea Britanie. În 2010, discul a câștigat premiul Brit pentru cel mai bun album din ultimii 30 de ani.

Anul 2020 a marcat a 25-a aniversare a celui de-al doilea album de referință Oasis, "(What’s the Story) Morning Glory?", iar Liam Gallagher a sărbătorit evenimentul cu o interpretare rară a piesei "Hello", extrasă de pe acest material.

În ceea ce îl privește pe Noel, acesta declara la începutul lui 2021 că lucrează la un nou album Oasis, fără Liam, însă.

Citește în continuare

Muzică nouă

Royal Blood a lansat piesa "Limbo", un track cu puternice influenţe disco - AUDIO

Royal Blood a lansat un nou single, numit "Limbo", care începe nervos ca o piesă Muse, dar sfârşeşte prin a fi cel mai catchy track disco din ultima vreme. Noua piesă va avea premiera în cadrul unui eventiment virtual în jocul Roblox. Avem detalii despre concert, dar şi despre noul album al britanicillor în articol.

Publicat

pe

Coperta single Royal Blood Limbo
Coperta single Royal Blood Limbo │ FOTO: Royal Blood

"Limbo" este al treilea single al trupei Royal Blood de pe viitorul album, "Typhoons". De pe acelaşi LP am putut asculta piesa titulară în ianuarie, când a apărut şi clipul său oficial, cu efecte spectaculoase ce simulau o tornadă. Pe final de 2020 apărea şi piesa "Trouble's Coming", cu influenţe electro. "Limbo" este interesant pentru că începe cu un vibe de Dead Mau5 sau poate Le Castlevania, pentru a aluneca în nişte riff-uri muşcătoare şi o percuţie de o precizie matematică. Ceea ce începuse în forţă se îmblânzeşte şi devine dansabil după 50 de secunde.

Se aprinde stroboscopul şi te poţi imagina dansând pe acest single care îţi rămâne în creier, printr-un refren uşor de ţinut minute. Pentru cei curioşi, melodia va fi interpretată live în premieră în weekend-ul 26-28 mattie în cadrul Bloxy Awards 2021, în jocul Roblox. Live stream-ul începe pe 26 martie la ora României 21:00 pe platforma Roblox. Cât despre noul album, "Typhoons" vine pe 30 aprilie prin Warner Music. Despre acest material băieţii declară următoarele:

Este fără îndoială cel mai ambiţios şi sălbatic mod în care ne-am permis să fim şi abia aşteptam să vă invităm în acest "rabbit hole" alături de noi.

Cu privire la single-ul "Typhoons" solistul a spus următoarele:

Cred că toată lumea se poate pierde în propria minte şi poate avea momente de întunecime. Eu le-am resimţit (Mike Kerr, solistul), tu le-ai resimţit, cu toţii le-am simţit. Am dorit să scriu o piesă care recunoaşte acele momente, dar să fie şi înălţătoare şi să dea putere ascultătorilor, idea de a cunoaşte că dacă treci prin asta se va sfârşi la un moment dat. Va trece.

Au trecut 4 ani de la ultimul material lansat de Royal Blood, albumul "How Did We Get to Dark" din 2017. Grupul din Brighton, Anglia este activ din 2011 şi îi include pe solistul şi basistul Mike Kerr şi pe toboşarul Ben Thatcher.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< sept. 2021 >>
lmmjvsd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Trending