Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Shakira și Gerard PiqueShakira și Gerard Pique ne scot la restaurant în Barcelona dacă donăm pentru o cauză nobilă Irina Rimes la The Artist Awards 2020Irina Rimes întâmpină 2021 cu albumul "Acasă", fanii dedicați ascultă prima piesă înainte de lansare Delia în reclama la centrul de testare COVID OK MedicalReclama cu Delia la teste Covid a fost interzisă la TV Eurovision 2021În 2021, Eurovision va fi de neclintit. Finala și semifinalele au datele stabilite Marco Hietala: "Părăsesc trupa Nightwish și mă retrag din viața publică" Ștefan Bănică și fiul său Radu Ștefan Bănică în concertul de Crăciun din 15 decembrie 2019Fiul lui Ștefan Bănică "se va transforma" la "Te Cunosc de Undeva!", sezonul 16. Ce alte vedete participă

Suedia este câștigătoarea Eurovision 2015 – REZULTATE

Suedia a câștigat cea de-a 60-a ediție a concursului Eurovision. Måns Zelmerlöw a obținut cele mai multe puncte cu piesa "Heroes" și duce competiția înapoi în Suedia după doar 3 ani. Rusia și Italia au completat podiumul. Urmărește clasamentul final.
Måns Zelmerlöw bucurându-se la primirea trofeului Eurovision 2015

Måns Zelmerlöw bucurându-se la primirea trofeului Eurovision 2015 │ FOTO: Thomas Hanses (EBU)

Suedia a obținut 365 de puncte, fiind urmată de Rusia cu 303 puncte și de Italia cu 292 puncte. Finala a avut loc la Wiener Stadhalle din Viena în seara de 23 mai 2015, reunind 27 de piese finaliste.

România, reprezentată de trupa Voltaj cu piesa "De la capăt / All Over Again", a ocupat locul al 15-lea în ierarhia finală, cu 35 de puncte.

Germania și Austria au fost singurele țări care nu au acumulat niciun punct. Totodată, Germania, Franța și Marea Britanie - state finanțatoare ale concursului Eurovision și prezente din oficiu în finală - au ocupat locuri codașe. Pe de altă parte, Suedia are un palmares de invidiat la Eurovision - 6 trofee din 60 de ediții (55 de participări). Anul trecut, a ocupat locul al treilea.

Måns Zelmerlöw ridicând trofeul Eurovision 2015 pentru Suedia

Måns Zelmerlöw ridicând trofeul Eurovision 2015 pentru Suedia │ FOTO: Elena Volotova (EBU)

Suedia mai câștigase de 5 ori concursul Eurovision, ultima oară în 2012, prin Loreen. Laureații mai vechi au fost: Charlotte Nilsson (1999), Carola (1991), Herrey's (1984) și ABBA (1974).

Piesa câștigătoare din acest an,"Heroes", a fost cântată de Måns Zelmerlöw - un artist polivalent în vârstă de 28 de ani. Zelmerlöw este deopotrivă interpret, compozitor, actor și prezentator TV. Melodia "Heroes" a marcat o revenire în muzică pentru acesta, Måns urmând să lanseze în acest an și un album.

Måns Zelmerlöw, câștigătorul Eurovision 2015

Måns Zelmerlöw, câștigătorul Eurovision 2015 │ FOTO: Andres Putting (EBU)

Piesa cântată de Måns Zelmerlöw - "Heroes" a fost prima și între cele 10 finaliste rezultate după cea de-a doua semifinală. În finală, Suedia a primit maximum de puncte de la 12 țări: Finlanda, Letonia, Danemarca, Elveția, Belgia, Australia, Slovenia, Marea Britanie, Polonia, Italia, Islanda și Norvegia. Toate țările votante au punctat melodia, grecii oferindu-i  cel mai mic număr de puncte - 4.  Punctajul obținut de piesa "Heroes" (365) este al treilea ca mărime din istoria concursului.

Melodia câștigătoare: Måns Zelmerlöw - Heroes

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5sGOwFVUU0I]

Ordinea intrării în concurs a țărilor cu melodii finaliste a fost următoarea: Slovenia, Franța, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, Romania, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania și Italia.

Cine a votat pentru România la Eurovision 2015

Trupa Voltaj a interpretat melodia "De la capăt / All Over Again" în cea de-a doua jumătate, reprezentând cea de-a 20-a țară din concurs. Piesa României a strâns 35 de puncte, clasându-se a cincisprezecea. Opt țări au punctat melodia trupei Voltaj, astfel:

  1. Belgia - 5 puncte
  2. Cipru - 1 punct
  3. Danemarca - 2 puncte
  4. Ungaria - 1 punct
  5. Israel - 5 puncte
  6. Moldova - 12 puncte
  7. Portugalia - 4 puncte
  8. Spania - 5 puncte
Voltaj interpretând piesa De La Capăt în finala Eurovision 2015 de la Viena

Voltaj interpretând piesa De La Capăt în finala Eurovision 2015 de la Viena │ FOTO: Elena Volotova (EBU)

În prima semifinală, melodia "De la capăt / All Over Again" ocupase locul #5. Cel mai bun rezultat obținut de-a lungul timpului de România la Eurovision rămâne locul al treilea obținut în 2005 de Luminița Anghel și Sistem, reeditat de Paula Seling & Ovi în 2010. Țara noastră s-a aflat la a 17-a participare, prima datând din 1994 (Dan Bittman - "Dincolo De Nori" - locul 21).

Cu cine au votat românii la Eurovision 2015

Piesa câștigătoare a ocupat locul al treilea în preferințele românilor care au votat în finala Eurovision 2015. Țara noastră a acordat 12 puncte Italiei (clasate a treia) și 10 puncte Rusiei. Restul preferințelor românilor au fost: Belgia (7), Norvegia (6), Letonia (5), Ungaria (4), Azerbaidjan (3), Australia (2) și Israel (1).

Rezultatele Eurovision 2015

Clasamentul final Eurovision 2015

Clasamentul final Eurovision 2015

Votarea s-a desfășurat în 40 de state. Punctajul televotului a fost mediat 50% - 50% cu evaluarea juriului de specialitate.

Eurovision a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai longevivă competiție muzicală de televiziune.

Tema Eurovision 2015 a fost "Building Bridges", ilustrată vizual prin poduri luminoase deasupra sălii Wiener Stadhalle. A existat și un imn al ediției - Building Bridges - interpretat de Conchita Wurst. Showul a fost prezentat exclusiv de femei - Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler și Arabella Kiesbauer.

Tabela punctajelor înregistrate la Eurovision 2015

Tabela punctajelor înregistrare la Eurovision 2015

Tabela punctajelor înregistrare la Eurovision 2015

Obține informații suplimentare despre eveniment:

Citește mai multe despre Måns ZelmerlöwVoltaj
Ionut Paraschiv este Project Manager la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Pasărea Rock Simfonic, o nouă provocare Baniciu, Kappl & Lipan

Pasărea Rock Simfonic este o nouă provocare pe care proiectul muzical fondat anul trecut de Mircea Baniciu, Josef Kappl și...

Închide