Urmărește-ne în Social Media

Albume noi

Bjork lansează un nou album, "Vulnicura" - TRACKLIST

Bjork va lansa în martie 2015 un nou album, intitulat "Vulnicura". Pentru acest material, artista islandeză a colaborat cu Arca, producătorul aflat în spatele albumului ”Yeezus” al lui Kanye West.

Publicat

pe

Bjork
Bjork

După 4 ani de la apariția albumului ”Biophilia”, Bjork revine cu cel de-al 9-lea material de studio. Artista islandeză a denumit noul disc "Vulnicura", lăsând fanii să descifreze singuri semnificația acestui titlu.

Producătorii The Haxan Cloak și Arca au făcut parte din echipa de creație, contribuind la înregistrarea celor 9 piese. De masterizare s-a ocupat Mandy Parnell.

Tracklist Björk - "Vulnicura":

  1. Stonemilker
  2. Lionsong
  3. History of Touches
  4. Black Lake
  5. Family
  6. Notget
  7. Atom Dance
  8. Mouth Mantra
  9. Quicksand

6 piese dintre cele menționate sunt semnate de Bjork, 2 sunt compuse împreună cu Arca și una cu John Flynn. Creditele noilor melodii au fost dezvăluite de artistă.

"Vulnicura" va apărea pe piață în martie 2015, în aceeași perioadă urmând a avea premiera o expoziție retrospectivă despre muzica, arta și cariera lui Bjork. Museum of Modern Art (MoMA) din New York va găzdui această expoziție de pe 7 martie până pe 7 iunie 2015, publicul fiind invitat să descopere ”povestea carierei sale prin intermediul sunetului, a filmului, a artelor vizuale, a instrumentelor, a obiectelor simbolice, costumelor și prestațiilor”.

"Bjork este o artistă extraordinar de inovativă, ale cărei contribuții aduse muzicii, filmelor, modei și artei au avut un impact major asupra generației sale la nivel global. Această expoziție oferă vizitatorilor oportunitatea de a experimenta în mod direct munca sa creativă." - Directorul Museum of Modern Art

În cadrul expoziției vor fi prezentate și cele mai recente lucrări semnate de Bjork, astfel încât noi compoziții ar putea fi promovate cu acest prilej, chiar lansarea albumului "Vulnicura" putând avea loc la Museum of Modern Art.

Bjork - "Biophilia" Live (2014)

Muzică nouă

bjork şi Rosalia au lansat o piesă-protest împreună

Uneori muzica devine mai mult decât muzică, un veritabil imn de protest pentru cauze mai mari sau mai mici. Bjork a fost mereu vocală, luptând pentru cauzele în care crede cu adevărat şi acum a colaborat cu Rosalia pe piesa "help fight fish farming în iceland".

Publicat

pe

Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland
Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland │ FOTO: Bjork

De fapt avem doar un teaser pentru track deocamdată, alături de un mesaj transmis de cele două artiste. Bjork "oferă" piesa fanilor, iar profiturile generate de ea vor ajuta la lupta contra fermelor de peşte din Islanda. Ştim că melodia apare în octombrie, iar o parte din venituri merg şi spre oamenii de la fiordul seyðisfjörður, care au protestat contra pescuitului abuziv şi au acum procese de plătit.

Bjork ne spune şi că Islanda are cel mai mare patrimoniu natural neatins de om din Europa. Dă vina pe oamenii de afaceri islandezi şi norvegieni pentru starea ţării şi pentru faptul că au început să cumpere majoritatea fermelor piscicole din fiorduri. Artista şi activiştii se miră că acest lucru s-a întâmplat timp de un deceniu fără a exista cineva să îi oprească pe acei oameni de afaceri.

Rezultatul? Un efect devastator asupra faunei, iar peştii trăiesc în condiţii oribile şi o grămadă dintre ei au scăpat din ferme, modificând ADN-ul somonului islandez şi ducând într-o bună zi la stingerea sa ca specie. Judecând după sutele de comentarii primite la melodia-teaser, mulţi islandezi sunt de aceeaşi părere cu Bjork.

Bjork a acordat şi un interviu celor de la NME recent în care afirma că susţine protecţia mediului şi are speranţe de la tineri, care pot ajuta la oprirea schimbărilor climatice. Consideră că Generaţia Z e "cu adevărat radicală" şi se declară uşurată că mediul înconjurător e o prioritate pentru ei.

Videoclipul piesei create de Bjork şi Rosalia a fost regizat de Gabríela Friðriksdóttir & Pierre-Alain Girau şi s-a văzut deja live în cadrul concertului lui Bjork din Lisabona de pe 1 septembrie. Artista islandeză se află în turneu, cu opriri în Polonia, Hamburg, Leipzig, Zurich, Nantes, Bordeaux.

Ultimul LP lansat de artistă a fost "Fossora", apărut în septembrie 2022.

Citește în continuare

Trending