Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

David Gilmour retrăiește amintiri într-un interviu acordat BBC6 Music - AUDIO

La 68 de ani, David Gilmour pare să nu-și fi pierdut nicio frântură din entuziasmul cu care și-a început cariera muzicală. Alături de Tom Robinson de la BBC6 Music, vetaranul chitarist și-a reamintit cu plăcere de perioada de început a activității sale în Pink Floyd, pe când ”muzica era mesajul”, precum și de momentele frumoase din cariera lui solo. Declarațiile unui David Gilmour meditativ și nostalgic în interviul audio din articol.

Publicat

pe

David Gilmour - Then & Now
David Gilmour - Then & Now

Cariera muzicală a lui David Gilmour, ce se extinde pe 5 decenii, a început alături de colegii din Pink Floyd în ianuarie 1968. Nimeni nu ar fi putut anticipa atunci cum va evolua formația după plecarea lui Syd Barrett, însă în ciuda schimbării de sound, Pink Floyd a continuat să crească, ajungând să vândă peste 250 de milioane de albume în întreaga lume.

Privind retrospectiv în urmă, realizatorul emisiunii de la BBC6 Music remarcă felul în care faima s-a transformat peste ani, observând că în anii '70 puteai avea vânzări de milioane de albume fără a se pune accent pe ideea de ”star rock”.

”Muzica era mesajul. Cred că nu s-a intenționat ca în acea perioadă personalitatea noastră să facă parte din mesaj. Aceste lucruri ”ți se strecoară noaptea în pat” ceva mai târziu”, a confirmat David Gilmour, amintindu-și că în acea perioadă puteai trăi în anonimat chiar dacă susțineai concerte mari.

În discuție a fost adusă și piesa ”Fat Old Sun” de pe albumul ”Atom Heart Mother” (1970), prima compoziție a lui David Gilmour scrisă pentru un album Pink Floyd. Conform chitaristului, piesa aceasta încă se află printre favoritele sale, acesta dorindu-și la un moment dat să o includă pe o compilație Pink Floyd de tipul ”Best Of”. Ceilalți membri ai formației au avut, însă, opinii diferite, așa încât melodia a rămas un punct de reper doar în repertoriul lui David Gilmour și al fanilor compoziției.

David Gilmour - "Fat Old Sun" (Royal Albert Hall Performance)

În cadrul interviului, David Gilmour a rememorat și câteva momente din perioada turneului de promovare a albumului solo ”On an Island” (2006).

”Am fost în turneu 7 sau 8 luni. Reacția publicului a fost grozavă, ne-am simțit extraordinar. Vara am ajuns în Europa și am cântat niște piețe și amfiteatre frumoase: în Milano, Florența. A fost genul acela de turneu magic pe care nu îl poți reproduce, pentru că nu va mai fi la fel de bun.”

David Gilmour - Interviu cu Tom Robinson la BBC6 Music - Part1

David Gilmour nu se rezumă însă doar la depănat amintiri. Recent a produs ultimul album Pink Floyd, ”The Endless River”, și a anunțat că plănuiește lansarea celui de-al 4-lea album solo. Compozițiile se află încă în lucru, însă își dorește ca materialul să fie gata anul viitor.

„Înregistrările merg foarte bine. Sunt câteva demo-uri nefinalizate, iar pe unele dintre ele le voi înregistra din nou. Mai sunt câteva luni de muncă de investit. Sper că îl voi termina anul ce urmează. După care sper să plec înr-un turneu de om bătrân, nicidecum ceva cu 200 de date programate”, a dezvăluit David Gilmour într-un interviu acordat revistei Rolling Stone.

Albume noi

David Gilmour, chitaristul Pink Floyd pregăteşte un nou album

David Gilmour, chitaristul legendarei trupe Pink Floyd ne face o surpriză pe final de an şi anunţă că lucrează la un nou album. A intrat în studio alături de câteva nume mari, pe care le aflaţi mai jos.

Publicat

pe

David Gilmour - Run Like Hell (Live at Pompeii 2016)
David Gilmour - Run Like Hell (Live at Pompeii 2016)

Soţia lui David Gilmour, Polly Sampson a partajat în social media fotografii cu soţul său lucrând la un nou LP. A intrat în studio alături de Roger Eno (fratele lui Brian Eno, creatorul muzicii ambientale), Guy Pratt şi Adam Betts. Chitaristul Pink Floyd a început travaliul artistic la studioul său din Brighton, totul fiind documentat de soţia sa, care i-a fost de altfel alături în câteva proiecte artistice.

Polly este la rândul său scriitor şi creator de versuri şi l-a ajutat cu input creativ. În fotografiile postate în social media îl vedem şi pe Adam Betts, care a mai colaborat cu Pulp şi cu DJ-ul Pete Tong, cu Goldie şi cu Squarepusher. Apare şi basistul Tom Herbert, care a cântat alături de The Invisible şi Polar Bear.

Producătorul Charlie Andrew e la cârma proiectului, având în CV muzica de la Alt-J, James, Wolf Alice şi London Grammar. Noul album al lui David Gilmour a fost amintit de soţia sa şi cadrul unui interviu acordat publicaţiei româneşti "Zile şi Nopţi". Ar fi primul său LP nou de la "Rattle That Lock" din 2015. De atunci muzicianul a mai lansat single-ul "Yes, I Have Ghosts" în 2020 şi a înviat Pink Floyd pentru a scoate alături de Nick Mason piesa "Hey, Hey Rise Up", în scop caritabil, pentru victimele războiului din Ucraina.

Ultimul său concert live datează tocmai din 2016, când a avut o rezidenţă de 6 nopţi la Royal Albert Hall în Londra. Gilmour a oferit recent fanilor săi şansa de a crea remixuri ale muzicii sale alături de trupa The Orb, totul pe bază de AI. Albumul colaborativ Orb + Gilmour "Metallic Spheres În Colour" a sosit în septembrie 2023.

Fanii pot face rmixuri pe site-ul metallicspheres.io. Albumul cel nou al lui David Gilmour este aşteptat în 2024.

Citește în continuare

Trending