Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Billie Eilish: The World’s A Little BlurryUn documentar despre Billie Eilish apare în februarie 2021 - VIDEO TEASER Videoclip Ozzy Osbourne Elton John Ordinary ManOzzy Osbourne lucrează la un nou LP: "Acum ai tot timpul din lume să faci cel mai bun album posibil AC/DC - Rock The Blues AwayAC/DC revine, o serie de teasere alimentează suspansul - VIDEO Holograf feat. K-Gula - Grijile s-au dusHolograf feat. K-Gula - Grijile s-au dus Concurenții care au trecut de cel de-al treilea episod X Factor 2020 - captură ecranX Factor România 2020: Află ce voci au cucerit jurații în cea de-a treia ediție a emisiunii Naomi Hedman la X Factor România 2020 - captură ecranNaomi Hedman a fost "pantera" care i-a blocat cu frumusețea sa pe jurații X Factor 2020

James Bay și emoția care nu se demodează - VIDEO

În copilărie, James Bay îi considera pe Bruce Springsteen și Michael Jackson supereroi. A crescut ascultând greii industriei și studiindu-le măiestria. A înțeles apoi, treptat, că anumite lucruri nu pot fi replicate și că nici nu ar trebui să încerci așa ceva. Importantă a rămas, însă, emoția, aici găsindu-și resursele creative capabile să creeze și să dezvolte un stil individual. Pe James Bay îl găsiți acum pe lista MTV și Music News a celor mai promițători artiști, reușita nefiind una întâmplătoare.
James Bay

James Bay

La o primă impresie, James Bay ar putea părea un ”artist forțat”, poate chiar ”prăfuit”. Pălăria, pletele, inflexiunile vocii, toate aceste elemente par a fi luate din puzzle-uri diferite și potrivite cumva pentru a construi o imagine nouă. Evident, nu este primul artist care găsește inspirație în ceea ce au lăsat în urmă mai marii industriei, însă în cazul tânărului britanic aceste conexiuni cu alți muzicieni par a fi inexplicabil mai vizibile.

Muzica lui James Bay  nu se rezumă, însă, la această primă și fugară impresie. Ascultându-i piesele cu atenție, ajungi să înțelegi că ceea ce îl diferențiază de alți muzicieni din breaslă este tocmai acel element ce nu poate fi replicat: emoția. De aici pleacă totul, iar James Bay a înțeles că muzica nu ar trebui să fie ”targetată”. Cel care o creează, trebuie să o simtă. Iar reacția publicului va veni de la sine.

”Nu am idee ce stare transmite muzica mea ascultătorilor. Muzica este ceva mult prea personal pentru a putea ști asta vreodată. Îmi doresc, însă, ca oamenii să intre într-o stare, indiferent care ar fi aceea. Știu sigur că atunci când compun o piesă nu simt doar o anumită emoție și nu retrăiesc doar un anumit moment. Muzica încearcă, până la urmă, să stârnească un cumul de emoții. Cred că, trăgând linie, mi-aș dori ca oamenii să simtă ceva, orice, atunci când îmi ascultă muzica.”

James Bay - "If You Ever Want To Be In Love (Acoustic)"

La 23 de ani, James Bay are deja 12 ani de chitară la activ. A început să exerseze la acest instrument când avea doar 11 ani, dorindu-și pe atunci să calce pe urmele ”dinozaurilor”: The Rolling Stones, Led Zeppelin, Eric Clapton.

"Am învățat să cânt la chitară după ureche când aveam 11 ani. Ascultam multă muzică de la Rolling Stones, Zeppelin și Eric Clapton. Stăteam închis în camera mea cu orele, încercând să recreez tot ceea ce ascultam. E un mod foarte bun de a învăța. Eșuând în a suna exact ca muzicienii respectivi reușești să-ți dezvolți propriul stil", a mărturisit James Bay într-un interviu acordat Republic Records.

Pe lista marilor influențe se află Ray Lamontagne, Fleetwood Mac și The Rolling Stones. Dintre artiștii mai tineri îi apreciază pe cei de la Kings of Leon pentru ”abilitatea incredibilă de a balansa simplitatea refrenelor cu părțile complexe și energice de chitară”.

James Bay - "When We Were On Fire"

De când a semnat un contract cu Republic Records și Universal, James Bay a început să se afle tot mai des pe buzele criticilor din industrie. Recent, a intrat pe lista scurtă MTV a celor mai promițători artiști pentru anul ce vine, publicul tânărului artist părând să se afle într-o creștere constantă. Acesta este, însă, doar începutul.

"Oportunitatea de a semna cu o casă de discuri și de a susține un turneu internațional este, pentru mine, o recunoaștere care mă bucură foarte mult. Dar nu vreau să simt niciodată că ”am reușit” - are o tentă de finalitate. Sunt multe alte lucruri pe care vreau să le fac, așa încât vreau să continui să-mi urmăresc țelurile și, în acest proces, să-mi stabilesc unele noi."

Cel mai recent single James Bay se numește ”Hold Back The River” și a fost recomandat de Zane Lowe de la BBC Radio 1 la rubrica ”Hottest Record In The World”. În prezent, artistul britanic lucrează la albumul de debut, ce va fi lansat anul viitor.

James Bay - "Hold Back The River"

Citește mai multe despre James Bay
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Toto concertează pentru prima oară în România

Toto, una dintre cele mai proeminente trupe ale anilor '70 și '80, va cânta în premieră la București pe 27 iunie...

Închide