Urmărește-ne în Social Media

Lansări de carte

Nicu Covaci lansează continuarea cărții despre PHOENIX

Nicu Covaci va lansa cu prilejul Târgul Internațional GAUDEAMUS volumul al doilea al cărții sale despre formația PHOENIX. Continuarea editorială va acoperi fuga în occident, exilul în Germania, revenirea în țară și succesul după întoarcere, precum și jocurile de culise din industria muzicală autohtonă și luptele din prezent.

Publicat

pe

Nicu Covaci
Nicu Covaci

În luna noiembrie 2014, trupa PHOENIX va lansa pe de o parte un nou album (despre care am scris aici), iar pe de altă parte, o nouă carte scrisă de Nicu Covaci. Apariția editorială va consta în două volume; primul fiind o reeditare cu titlu adăugit ("PHOENIX. Însă eu, o păsăre…"), în timp ce al doilea va continua povestea scrisă și publicată în urmă cu 20 de ani la Editura Nemira.

Lansarea oficială a celor două volume va avea loc în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus, pe 22 noiembrie la ora 14. Cele două volume ("PHOENIX. Însă eu, o păsăre…" și "PHOENIX. Giudecata înțelepților"), publicate de Editura Integral, prezintă viața zbuciumată a formației Phoenix de-a lungul a 50 de ani, într-o alcătuire adesea palpitantă și emoționantă de aventuri și întâmplări neobișnuite, reconstituind într-o formulă de roman o epocă și un spirit: spiritul Phoenix.

PHOENIX. Însă eu, o păsăre… și PHOENIX. Giudecata înțelepților

PHOENIX. Însă eu, o păsăre… și PHOENIX. Giudecata înțelepților

Prima ediție a volumului I a apărut acum 20 de ani, cu titlul "Phoenix. Însă eu…", stârnind un enorm val de interes, dar și controverse mai ales printre membrii formației, în special din cauza interpretărilor date titlului - care parafraza începutul unui citat din Dimitrie Cantemir ales ca motto al cărții. Ediția a II-a a acestui volum va purta titlul "Phoenix. Însă eu, o pasăre…", care face o trimitere și mai clară la același citat din Cantemir. Republicat pentru o nouă generație de cititori, primul volum din seria Phoenix prezintă perioada 1962-1977, nașterea și vârsta de glorie a formației, până la fuga din România.

Cel de-al doilea volum, "PHOENIX. Giudecata înțelepților" debutează cu episodul fugii în Occident din 1977. Pe parcursul a aproape 400 de pagini sunt dezvăluite adevărata experiență a exilului în Germania, revenirea în țară după 1990, povestea succesului după reîntoarcere, jocurile de culise din industria muzicală românească, momentele de glorie și de abandon, și nu în ultimul rând, luptele prezentului.

Povestea scrisă de Nicu Covaci este completată de intervenții și mărturii ale celor care și- au împletit destinul¸ pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, cu cel al formației Phoenix. Volker Vaessen, Dzidek Marcinkiewicz, Anca Vijan Graterol, Erlend Krauser, Moni Bordeianu, Mircea Florian și alții își prezintă propria lor versiune asupra unor evenimente din viața formației. "Giudecata" lor, a înțelepților, exprimată necenzurat și liberă de orice constrângere, aduce în fața cititorilor aspecte nebănuite din povestea despre care s-au scris atât de multe - și uneori fără să se spună nimic...

O primă prezentare a ediției PHOENIX (vol I-II) va avea loc cu prilejul concertului Phoenix din 17 noiembrie de la Teatrul Național București.

Prima melodie prezentată de pe albumul "Vino, Țepeș!" (2014) este "Pașa Hassan", disponibilă spre audiție mai jos:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=0DvZQku9Ezk]
Comentează

Lifestyle

A murit fondatorul Phoenix, Moni Bordeianu; Muzicianul avea 75 de ani

Pe 6 februarie 2024 am pierdut o legendă a muzicii rock şi folk româneşti, pe Moni Bordeianu. Acesta a fost unul dintre fondatorii trupei Phoenix şi a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani. Ce mesaj a transmis Nicu Covaci aflaţi în articol.

Publicat

pe

Moni Bordeianu si Nicu Covaci
Moni Bordeianu si Nicu Covaci │ FOTO: Nicu Covaci www.facebook.com

Pe numele său complet Florin Bordeianu, artistul s-a născut la Dudeştii Noi, Timiş pe 26 februarie 1948. A fost muzician, cântăreţ, compozitor şi textier. S-a remarcat în anii 1960, ca solist vocal al formaţiei Phoenix. A abordat şi genul de muzică beat, provenit din occident şi inspirat de The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Grupul Sfinţii din Timişoara aducea aceste influenţe la noi, iar trupa şi-a schimbat numele apoi în Phoenix. Moni Bordeianu a fost acolo de la început, din 1962. A cântat la tobe o scurtă perioadă, devenind apoi solist principal al grupului. A păstrat acest rol până în 1970, când a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Apariţiile sale scenice aminteau de cele ale lui Mick Jagger, care i-a şi fost inspiraţie muzicianului. Florin Bordeianu şi Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din priii ani ai Phoenix, "perioada beat". Bordeianu avea să revină în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, atunci când Nicu Covaci era singurul component rămas din anii '60.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul se destrăma. După 1990 au mai fost colaborări sporadice cu Phoenix, iar în 1998 se lansa albumul "Vremuri, anii 60", cu vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni la voce.

În 2008 apărea albumul "Back to the Future...", cu înregistrări noi, atribuite lui Phoenix & Mony Bordeianu.

Nicu Covaci a transmis următorul mesaj emoţionant la aflarea morţii colegului său:

A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îţi mulţumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!
Pe un munte, într-o ţară
foarte-ndepartata
stă un om cu ochii-nchisi
şi spune ce ne-aşteaptă.
Lumea nu-l asculta
îl crede un nebun
căci vorbele lui sunt
ca nişte lovituri de tun.
El stă singur şi liniştit
Dar în ochii lui închişi
Vede al lumii asfinţit
Nebunul cu ochii lui închişi.
Zilele trec una după alta
sus pe munte
şi vocea lui se aude clar,
spunând foarte multe.
Lumea cea întreagă
nu se-opreşte să-l asculte
îl vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!

Pe 16 octombrie 2022 trupa Phoenix s-a reunit la premiera de filmului documentar "Phoenix - Povestea", la Sala Palatului, cu participarea lui Mony Bordeianu, Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi.

Citește în continuare

Trending