Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Ibeyi, spiritul muzicii cubaneze în oglinda timpului - VIDEO

Când Ray Charles a încorporat în muzica R&B influențe gospel, mulți s-au scandalizat. Părea inadmisibil ca muzica bisericească să se asculte altundeva în afară de încăperea sacră în care-și are rădăcinile. De aceeași reacție se tem și surorile gemene ce compun duo-ul Ibeyi. Cultura muzicii cubanze cu care au crescut se simte în fiecare por al compozițiilor lor, sound-ul în esență modern părând să se reflecte în oglinda timpului. Cultura Yoruba, prezentă în muzica Ibeyi, este transpusă într-o manieră proaspătă, la fel cum s-a întâmplat și cu muzica gospel. Dacă istoria se repetă, Ibeyi ar putea fi prefața unui nou capitol în industria muzicală.

Publicat

pe

Ibeyi
Ibeyi

Lisa și Naomi Diaz sunt fiicele cunoscutului percuționist cubanez Miguel Anga Diaz, fost membru al grupului Buena Vista Social Club. De aici se trag rădăcinile muzicale ale duo-ului Ibeyi și astfel se explică dorința de a duce mai departe bogăția culturii cubaneze, precum și numele tatălui lor, ce s-a stins din viață în 2006.

Pasiunea pentru muzică a venit, însă, în mod natural, fără a exista vreo presiune din partea familiei. Lucrurile au evoluat treptat, recent cele două surori conștientizând că își clădesc o carieră în acest domeniu.

"Totul a început în urmă cu 3 ani. Muzica e ceva nou pentru noi. Am început să compun când aveam 14 ani. O făceam pentru mine. A fost ceva de genul <<Sunt plictisită. O să compun o piesă>>, nicidecum <<Într-o bună zi o să fiu muzician>>. Nu am avut un plan pentru o carieră. Pe atunci îmi doream să fiu profesoară de muzică. Dar pe măsură ce compuneam, Naomi îmi spunea <<Lisa, mai scrie o piesă >>, iar eu continuam. Așa am ajuns la ideea de a face un EP. Atunci Naomi mi-a spus <<OK, nu faci un EP fără mine>>", a povestit Lisa într-un interviu acordat Gigwise.

Ibeyi - River

Deși sunt gemene, cele două surori nu au aceleași gusturi muzicale, acest aspect definind, de altfel, sound-ul Ibeyi. Lisa-Kaindé este un mare fan Ray Charles, în vreme ce Naomi îl preferă pe Kendrick Lamar. La intersecția acestor stiluri aparent contradictorii se găsește un punct comun: tradiția culturii Yoruba.

Din punct de vedere muzical, legătura cu rădăcinile culturale este deci primordială, însă atunci când vine vorba de versuri, cea mai accesibilă este limba engleză, chiar dacă cele două știu foarte bine franceza și Yoruba.

"În limba engleză poți să fii direct. Îmi amintesc când am ascultat-o prima oară pe Amy Winehouse. "You should be stronger than me", era unul dintre versuri. Fiecare propoziție era foarte directă. În franceză trebuie să fie ceva de genul "Oh la la". Nu știu exact cum să explic, dar nu poți fi direct, pentru că în franceză dacă ești direct, sună ca naiba. Versurile nu sunt deloc reușite dacă nu muncești foarte mult la ele...Încă lucrez la asta. Sper ca într-o bună zi să pot compune o piesă bună în limba franceză." - Lisa pentru Gigwise

Ibeyi - Oya

Unul dintre single-urile apreciate deja în presa internațională, ”Oya”, beneficiază de un videoclip în lumini și umbre, în care cele două surori nu apar decât pentru câteva momente fugare. Acest scenariu a fost ideea lor, intenția fiind de a pune accent pe mesajul piesei. Lisa și Naomi sunt, totodată, conștiente de importanța imaginii unui artist, în opinia lor creativitatea fiind cel mai important aspect când vine vorba de promovare.

"În zilele noastre, imaginea unui artist este extrem de importantă, dar lucrul ăsta e grozav....Vreau să spun că poți să dai diferite forme imaginii tale, poți face lucruri interesante pentru a te reinventa. Nu e un lucru rău să-ți construiești o imagine. Devine un lucru rău atunci când singurul lucru pe care îl poți oferi este imaginea ta. De fapt, cred că e mai curând neinteresant, nu neapărat un lucru rău. (...) Ca femeie, trebuie să fii foarte atentă cu imaginea ta. Trebuie să te gândești: <<Cum vreau să mă vadă oamenii? Cum mi-aș dori să mă privească publicul? Ce imagine vreau să le ofer celor care mă ascultă?>> E greu să răspunzi la aceste întrebări, pentru că trebuie să-ți imaginezi cum vor reacționa. Trebuie să le oferi ceea ce crezi că reprezinți tu, ca artist, sau ceea ce ai vrea sa reprezinți."

În prezent, Ibeyi lucrează la albumul de debut, pe care îl vor lansa sub egida XL Recordings, aceeași casă de discuri ce o reprezintă și pe Adele. De producție se va ocupa chiar Richard Russell, cel care deține în prezent casa de discuri. Ne putem aștepta, așadar, la lucruri frumoase și interesante, cu o promovare masivă, cel mai probabil, la nivel internațional.

Ibeyi - Mama Says

Trending