Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Royal Blood, o avalanșă de riff-uri alunecoase cu "topping" de tobe - VIDEO

Rock-ul cu pantaloni de piele, plete și lanțuri cu ținte nu mai este ce a fost odată. Acum solo-urile de chitară și tobe se camuflează sub șepci de hip hoperi. A nu se înțelege greșit. Prin vene curge sânge albastru, iar atitudinea e clar acolo. Royal Blood nu e indie "feminizat", cu balade lacrimogene. Royal Blood e o avalanșă de riff-uri alunecoase la bas cu "topping" de ritmuri nervoase la tobe. Formația amintește de The White Strypes, fiind compusă, întâmplător, tot din 2 membri.

Publicat

pe

Royal Blood
Royal Blood

Deși instrumentele ce creează sound-ul distinctiv Royal Blood sunt tobele și basul, tânăra fomație din Brighton (UK) nu cântă drum and bass. Muzica electronică nu are nicio legătură cu stilul muzical al acestei trupe, fiind de fapt o extindere a orizonturilor creative în materie de rock alternativ. Printr-o abordare aparent minimalistă, cei doi membri Royal Blood - Michael Kerr (bas /voce) și Ben Thatcher (tobe) - rescriu șablonul clasicelor trupe rock, dovedind că nu e nevoie de 3, 4 sau 5 persoane într-o formație pentru a avea un sound agresiv, plin, complex. Acesta este rock-ul noii generații.

"Nu ne plac alți oameni. Și nici altora nu le place de noi. Iar cum, serios vorbind, nu cred că avem nevoie de altcineva. Atunci când am început să compunem piese cu toate amplificatoarele pornite la maxim, ne-am dat seama că nu mai e nevoie de altceva sau altcineva. Asta e tot, nimic mai mult. Un alt motiv este faptul că eu și Ben compunem muzică împreună de mult timp și avem o legătură strânsă. Dacă ar mai fi venit cineva, ar fi fost ca o relație în 3.  Dacă e să vorbim despre asta, sunt complet pentru, dar nu când vine vorba despre formație." -  Michael Kerr pentru The Quietus

Astfel, după decenii întregi în care basul a stat în umbra chitării (cu excepția câtorva cazuri izolate), rock-ul pare a avea destulă vână fără instrumentul reprezentativ al acestui gen muzical. Royal Blood ne arată că solo-urile la bas nu sunt cu nimic mai prejos decât cele la chitară. Ba mai mult. Parcă te face să te întrebi de ce a durat atât obsesia pentru chitara electrică, când basul este un competitor atât de puternic.

Royal Blood - "Little Monster"

Royal Blood cântă în această formulă din 2012, primul single - "Out Of The Black" - fiind lansat în octombrie 2013. Michael și Ben repetau împreună încă de dinainte de a forma acest grup, inițial ambii cântând în trupe diferite. Decizia de a forma Royal Blood a fost luată oarecum spontan, proiectul fiind considerat o vreme un hobby. După ce au fost incluși pe lista BBC Sound Of 2014 și au cântat în deschiderea concertelor Arctic Monkeys din mai 2014, situația s-a schimbat. Formația a început să capteze atenția radio-urilor și nu în ultimul rând, a festivalurilor. Vorbim astfel despre Liverpool Sound City Festival, Download Festival,  Glastonbury, T in the Park și Reading Festival.

După primele show-uri în fața unui public masiv, reacțiile au fost pe măsură. Și asta pentru că, înainte de toate, Royal Blood este una dintre acele trupe care sună foarte bine live, mai bine chiar decât pe înregistrare.

"Da, înainte de toate suntem o trupă live. Asta facem. Așa că atunci când suntem în studio luăm toatele elementele muzicii live cu noi. Nu putem folosi trucurile de studio - așa încât ceea ce captăm în studio e exact ceea ce se aude pe scenă. Nu înregistrăm nimic din ceea ce nu putem reproduce pe scenă. Nu adăugăm nimic, iar asta este foarte important pentru noi." - Michael Kerr pentru Clash Music

Inevitabil, Royal Blood a fost comparată cu alte trupe ce au ajuns în topuri înaintea lor. Cea mai frecventă comparație a fost cea cu The White Strypes, care deși nu îi deranjează pe cei doi britanici, nici nu îi încântă. Conform declarațiilor din presă, influențele vin de la trupe precum Led Zeppellin și Queens Of The Stone Age, iar Jeff Buckley în special pe partea de compoziție.

"Nu, nu sunăm ca The White Strypes, dar cred că înainte de a apărea ei nu a mai fost niciun alt duo care să demonstreze cât de departe se poate ajunge în această formulă. Așa încât au stabilit un standard și orice alt duo va fi de acum încolo comparat cu ei, inevitabil. Dar să fiu sincer, nu mă interesează cu cine suntem comparați, aceasta fiind alegerea publicului, un lux de care fanii dispun. Mă deranjează, totuși, că suntem comparați cu The White Strypes? Nu, pentru că îmi place trupa. Cu siguranță sunt trupe mai proaste cu care am putea fi comparați - și nu cred că e treaba mea să spun dacă îmi place sau nu comparația." - Michael Kerr pentru Clash Music

Noul single Royal Blood este "Come On Over". Albumul de debut, ce poartă numele trupei, va apărea pe piață în august 2014.

Royal Blood - "Come On Over"

Comentează

Concerte & turnee

Royal Blood vin la Summer Well 2024

Organizatorii Summer Well au anunțat un nou val de artiști pentru ediția din acest an a festivalului. Printre ei se numără Royal Blood, ca headliner. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Royal Blood în videoclipul piesei "Trouble's Coming"
Royal Blood în videoclipul piesei "Trouble's Coming" │ FOTO: captură YouTube

Cea de-a 13-a ediție a festivalului Summer Well își desăvârșește lineup-ul cu nume proaspete. Duo-ul britanic Royal Blood este un nou headliner, alăturându-li-se lui Keane, Nothing But Thieves și Two Doors Cinema Club.

În ceea ce privește restul artiștilor care vor urca pe scena de pe Domeniul Știrbey, aceștia sunt: Victoria de Angelis, bassista trupei Maneskin, care promite un DJ Set electrizant, The Brothers Macklovitch, Mojave Grey, Zimmer90 și Paulina.

Royal Blood a luat naștere la Worthing în 2011. Formula actuală constă în Mike Kerr (voce, chitară bass pian) și Ben Thatcher (tobe). Abordarea atipică, în care personajele principale sunt tobele și chitara bass, a rescris șablonul clasicelor trupe rock, dovedind că nu e nevoie de 3, 4 sau 5 persoane într-o formație pentru a avea un sound complex.

În 2013, grupul a lansat piesa de debut - "Out of the Black". A început să capteze atenția radio-urilor și a unor festivaluri precum Liverpool Sound City Festival, Download Festival,  Glastonbury, T in the Park și Reading Festival.

De-a lungul timpului, Royal Blood nu a făcut decât să evolueze, să își creeze o bază serioasă de fani, să susțină numeroase concerte și să lanseze patru albume de studio: "Royal Blood" (2014), "How Did We Get So Dark?" (2017), "Typhoons" (2021) și "Back to the Water Below" (2023).

Summer Well Festival ajunge anul acesta la cea de-a 13-a ediție, programată pentru 9-11 august la Domeniul Știrbey din Buftea. Organizatorii promit o nouă experiență de neratat, marcată de activități interesante, mâncăruri și băuturi delicioase și, nu în ultimul rând, concerte electrizante.

Prețuri bilete Summer Well 2024:

  • Abonamentele pot fi achiziționate online la prețul de 475 lei + taxe. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Trending