Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Daughter, glasul pur al gamelor minore - VIDEO

Exact când credeam că piața indie este suprasaturată și că orice nouă trupă din această nișă nu mai poate aduce nimic proaspăt genului, apare o formație precum Daughter care îți dă peste cap logica momentului. Inima acestui grup este Elena Tonra, o tânără de 24 de ani din Londra, care până nu de mult nu și-ar fi imaginat niciodată că va cânta într-o trupă, care, culmea, are și succes. Extrem de modestă și constant pesimistă, Elena se dedică cu pasiune acestei cariere apărute parcă deodată, puritatea și melancolia transmise de vocea și versurile sale ajungând la un public tot mai numeros.

Publicat

pe

Daughter
Daughter

Daughter a luat ființă în 2010, drept consecință a unui șir de coincidențe fericite. Elena Tonra i-a cunoscut pe Igor și Remy la un curs de cinematografie, după ceva timp închegându-se o nouă formație indie folk rock, ce avea să ajungă peste câțiva ani să cânte în turneu cu The National și să aibă piese precum "Youth", promovate în campanii publicitare pentru Tour de France. 

"Inițial am lucrat la un proiect solo. Am mers la colegiu pentru a face un curs de cinematografie pentru un an. Așa l-am întâlnit pe Igor. Mi-a plăcut mult munca lui și felul în care scrie, de asemenea. Este foarte interesat de producție și muzica electronică. L-am rugat să mă ajute cu câteva show-uri pe care le aveam programate. Apoi i-am propus să cânte la chitară cu mine. Totul a început cu această favoare pe care el mi-o făcea mie. Nu-mi plăcea să fiu un artist solo pentru că abilitățile mele mă limitau. Așa că am apelat la Igor. Am început să cântăm împreună și am realizat amândoi că ne potriveam foarte bine ca stiluri. Aveam idei similare, din punct de vedere muzical. Îl știam deja pe Remy, tot de la curs. După primul EP eram un grup format din 3 persoane", a povestit Elena Tonra într-o discuție cu Interview Magazine.

Elena Tonra a început să compună piese când avea doar 12 ani, muzica fiind refugiul său. Anii de școală au fost extrem de dificili pentru tânăra artistă, fiind mereu copilul retras, arătat cu degetul de către colegi. Din acest motiv, muzica pe care Elena o compune transmite o tristețe apăsătoare, versurile abordând tematici precum despărțiri, infidelitate și moarte. Puritatea glasului ei conferă însă pieselor un contrast intrigant, ce-ți captează interesul și-ți stârnește curiozitatea de a auzi mai mult.

Doughter are pe piață două EP-uri și un album, lansate sub egida casei de discuri Glassnote. Discul "If You Leave", lansat în martie 2013, a primit review-uri excelente, clasându-se pe poziția a 16-a în topul albumelor din UK.  Discul a câștigat, de asemenea, premiul Independent Album of the Year acordat la gala AIM Independent Music Awards din Londra."Un album atât de frumos conceput precum "If You Leave" este un album pe care îl asculți de la început până la sfârșit, poveștile pieselor revărsându-și emoțiile și făcându-te captiv", au apreciat editorii revistei Drowned in Sound în recenzia discului, declarându-se impresionați de compozițiile acestei tinere formații.

Daughter - "Still"

Piesele trupei Daughter sunt compuse de Elena Tonra, care reușește să mențină un echilibru între intim și relevant pentru public atunci când alege tematici.

"Îmi scriu gândurile pe hârtie. Toate versurile vin din capul meu. Nu e ceva ce actualizez zilnic, asemenea unui jurnal. Nu vreau să transform totul în piese. Toate melodiile sunt, însă, o parte din mine și o parte din ceea ce gândesc: în materie de opinii și interese. Multe dintre ele sunt despre ce simt în privința unor lucruri. Îmi place destul de mult să cânt despre moarte. Deși nu știu ce se întâmplă atunci când mori."

Întrebată în cadrul unui interviu dacă nu există un oarecare disconfort în interiorul trupei din cauza relației sale cu Igor, Elena mărturisește că niciodată nu s-a simțit constrânsă în actul creativ.

"Igor nu îmi pune la îndoială versurile. Le privește ca pe o formă de artă. Cu siguranță nu încearcă să mi le rescrie. Niciodată nu spun nimănui despre ce sunt piesele mele, nici măcar lui. Cred că sunt destul de directe, oricum."

În aprilie 2014, Daughter a concertat în cadrul Coachella, un festival ce strânge într-o singură zi  peste 70 de mii de persoane. Deși formația a început să se audă tot mai des la astfel de evenimente de amploare, Elena preferă să rămână pesimistă și să nu ia în seamă valul de atenție ce le poartă pașii către mainstream.

"Încerc să nu citesc ceea ce scriu oamenii despre noi în review-uri. Te pot descuraja complet sau, din contră, te pot face să te simți extraordinar și atunci e foarte aiurea pentru că devii leneș, crezând că ești grozav. Îmi place să fiu pesimistă și să lucrez constant pentru că oricum nu simt că aș fi suficient de bună..."

Acesta a fi un alt contrast ce face ca Doughter să se distingă de alte formații de gen. Deși viitorul le zâmbește, pesimismul îi menține pe membrii trupei departe de aroganțe, evitând astfel a se lăsa orbiți de atenția presei și a publicului.

Daughter - "Youth"

Trending