Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Tarja Turunen - Together at HomeTarja Turunen ne cântă de acasă - VIDEO (Together at Home) INFO CONCERT:
David Garrett
INFO CONCERT:
UNTOLD Festival 2020
INFO CONCERT:
Celine Dion
INFO CONCERT:
Slipknot
INFO CONCERT:
Il Volo

Led Zeppelin, dată în judecată pentru plagiat

Trapa Led Zeppelin a fost dată în judecată pentru plagiat de către un avocat al chitaristului Randy California din trupa Spirit. La 43 de ani de la lansarea piesei "Stairway to Heaven", acesta susține că un fragment din partea de chitară a hitului Zeppelin este copiat după piesa instrumentală "Taurus", de pe albumul de debut al trupei Spirit.
Led Zeppelin

Led Zeppelin (2012)

"Stairway To Heaven", piesă-emblemă a trupei Led Zeppelin, este inspirată și pe locuri chiar copiată - susține Francis Alexander Maloify, avocat al chitaristului Randy California din trupa Spirit. Conform acestuia, intro-ul de chitară al hitului Zeppelin este o replică a unui fragment din piesa "Taurus", melodie lansată de Spirit în 1968 și inclusă pe albumul de debut al formației.

Acuzațiile de plagiat vin la 43 de ani de la lansarea baladei rock "Stairway To Heaven" și în prag de relansare a materialului "Led Zeppelin IV", ce include acest hit.

Conform Bloomberg News, "semințele plagiarismului" ar fi fost plantate pe 26 decembrie 1968, când Led Zeppelin a deschis concertul Spirit de la Denver Auditorium Arena. Basistul Mark Andes crede că membrii Zeppelin au auzit atunci piesa "Taurus" și au încorporat mai târziu acea parte de chitară în timpul sesiunii de înregistrări ce a dat naștere hitului "Stairway To Heaven".

Mark Andes și-a exprimat public suspiciunile la momentul lansării "Stairway To Heaven", cu atât mai mult cu cât Zeppelin cânta în concerte  la momentul respectiv și un cover al piesei "Fresh Garbage", compusă tot de Spirit.

Spirit (1969)

Spirit (1969)

Acuzațiile de plagiat nu au fost însă niciodată adresate în instanță de către membrii trupei Spirit. Până la recenta inițiativă a avocatului Francis Alexander, acestea au plutit în aer, acumulând resentimente peste ani.

După moartea chitaristului Randy California din 1997, un interviu în care se vorbea despre aceste suspiciuni de plagiat a readus la suprafață subiectul.

"Eu cred că am fost jecmăniți, iar ei au făcut milioane de dolari fără să spună niciodată <<Mulțumesc>>. Nu au spus niciodată : <<Am putea să vă dăm o parte din bani?>> (...) Poate la un moment dat conștiința îi va determina să facă ceva în privința asta", declara chitaristul Spirit în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Avocatul lui Randy California încearcă să blocheze acum relansarea albumului "Led Zeppelin IV", invocând legislația drepturilor de autor. Dacă acuzațiile vor fi validate de instanță, chitaristul Spirit va fi declarat coautor al piesei, iar familia sa va primi o parte din profitul generat de hitul Led Zeppelin.

Până la pronunțarea instanței, vă puteți forma o opinie cu privire la aceste acuzații ascultând cele două piese: "Taurus" și "Stairway To Heaven".

Spirit - "Taurus" (de la secunda 45)

Led Zeppelin - "Stairway To Heaven"

Citește mai multe despre Led Zeppelin
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Cristi Minculescu & Nuţu Olteanu au lansat "Vom Veni" - AUDIO

Cristi Minculescu, fostul solist Iris, si chitaristul Nutu Olteanu au lansat piesa "Vom Veni". Single-ul este inregistrat alaturi de basistul...

Închide