Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Summer Heart, cu soarele în priviri și muzica în surdină - VIDEO

Cine ar fi crezut că inima verii e în Suedia? Summer Heart, sau David Alexander, sau Sommarhjärta (varianta în suedeză a pseudonimului Summer Heart) este primul artist din valul indie - chillwave cu rădăcini în Göteborg. E impresionant cât de bine reușește să transmită căldură acest tânăr compozitor, artist și producător născut și crescut într-o zonă unde vara nu e ca în Filipine.

Publicat

pe

Summer Heart

Dacă vorbim despre muzică, atunci când ne gândim la Suedia ne amintim prima oară de ABBA. Ne vin apoi în minte și alte nume sonore precum Europe, Roxette sau Ace of Base. Dacă trebuie să numim însă un artist din zona indie, lucrurile se complică. Iar dacă intrăm pe nișa chillwave, deja șansele de a ne aminti de vreun astfel de artist se reduc substanțial, până ajung să tindă la zero.

Summer Heart ar putea deveni, așadar, primul nume sonor pe această branșă. Originar din Göteborg, acest tânăr artist compune muzică pentru zile însorite chiar și atunci când ele sunt departe. Pasiunea pentru muzică a avut-o de mic, însă de-abia începând cu 2009 a dat frâu liber primului său proiect solo. Înainte de a-și spune Summer Heart, Alexander cânta în diferite trupe.

"Pur și simplu eram acasă cu tatăl meu și mi-am dat seama că are multe sintetizatoare și echipamente pentru înregistrări. Am început să le folosesc mai mult din joacă. A ieșit însă ceva interesant, deși nu am folosit piesele la nimic pentru o perioadă."

Acesta a fost începutul unui nou parcurs în cariera sa. Și-a descoperit slăbiciunea pentru nostalgia și căldura verii, punându-le mai apoi în vers și note muzicale.

"Vara este foarte importantă pentru mine. E cea care îmi dă speranță într-o zi friguroasă de ianuarie. Toate anotimpurile au propria lor căldură. Trebuie să recunosc, totuși, că ianuarie și februarie nu sunt lunile mele preferate."

Summer Heart - "I Wanna Go"

Alexander mărturisește că se simte inspirat de The Beatles, Smashing Pumpkins și The Raveonettes, cea mai bună piesă scrisă vreodată fiind, în opinia sa, "Wild Thing" de la The Troggs. Instrumentele muzicale sunt, de asemenea, o oază în materie de idei pentru noi compoziții.

"Compun muzica în foarte multe moduri. Sunetele emise de diferite instrumente îmi dau idei și îmi oferă inspirație să creez muzică. Cred că ai putea să-mi dai orice fel de instrument. Câtă vreme reușesc să-l fac să scoată sunete, este foarte posibil să mă inspire să compun o piesă nouă. Înregistrez totul pe laptop-ul meu și folosesc des sintetizatorul."

Procesul de creație este unul destul de complex, deși la o primă ascultare piesele ar putea da impresia de simplitate. Atenția la detalii este primordială, precum și starea de bine pe care sound-ul său trebuie să o transmită.

"Totul este scris, înregistrat și produs de mine. Întotdeauna încep cu chitara - compun o parte și apoi o repet din nou și din nou. Apoi găsesc un ritm de tobe care să se potrivească. De aici încolo e cam la fel. Nu știu exact ce se întâmplă cu piesa până ajunge în formă finală. Încerc să mă las purtat de inspirație și dacă am sentimentul că e bine, atunci e bine. Trebuie să am mereu sentimentul că e bine de la începutul piesei până la sfârșit. Altfel nu mai termin. Am sute de piese neterminate. Vocea e ultimul element al melodiilor. Scriu destul de multe poezii. După ce termin cu partea instrumentală mă uit prin arhiva de poeme și aleg ceva care să meargă cu piesa. Și așa adaug versurile."

Ultimul single al suedezului se numește "U Got All I'm Looking 4". E de vară, dar nu sună ca hiturile de la posturile de radio românești. Pentru cei atrași de neconvențional, Summer Heart ar putea fi o alegere inspirată pentru playistul unui vacanțe la umbra unui palmier.

Summer Heart - "U Got All I'm Looking 4"

Trending