Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Mariza, de la primii ani de carieră la titlul de "Regina muzicii fado"

Supranumită de criticii din întreaga lume drept „noua regină a muzicii fado”, Mariza s-a remarcat chiar de la debut, pasiunea pentru muzică purtându-i pașii încă din copilărie. Află care au fost momentele esențiale din cariera sa.

Publicat

pe

Mariza │ FOTO: Isabel Pinto

Mariza a început să cânte încă de la o vârstă foarte frageda într-o varietate de stiluri muzicale, incluzând aici genurile gospel, soul și jazz. Inspirată de tatăl său, artista a ales însă calea muzicii fado, devenind în scurt timp de la lansare cea mai cunoscută artistă din generația nouă de interpreți ai muzicii fado.

Mariza primește de la BBC premiul pentru "Cel Mai Bun Artist European de World Music"

Îmbinând poezia muzicii folk portugheze, cadențele arabice cu ritmurile africane și braziliene, Mariza a început să cânte încă din copilărie, remarcându-se pentru prima oară în cadrul concertului de comemorare a celei mai cunoscute artiste de fado a acelor ani, Amalia Rodrigues. Începe să devină cunoscută în 2001, odată cu lansarea albumului de debut "Fado em Mim", pentru care a primit nu mai puțin de patru discuri de platină în Portugalia.

Mariza

Mariza │ FOTO: Isabel Pinto

Cu vânzări de aproape 100.000 de copii doar în Portugalia (în perioada aceea 4.000 de copii era considerat un succes), albumul a fost lansat la nivel internațional, vânzările depăsind 150.000 de exemplare. La scurt timp de la debut, materialul a propulsat-o pe solistă pe scena internaționala de World Music, artista obținând, doi ani mai tarziu, premiul BBC Radio 3 pentru "Cel Mai Bun Artist European de World Music".

Albumul "Fado Curvo" îi aduce titlul de Ambasadoare a stilului Fado

Cel de-al doilea album, "Fado Curvo", reprezintă un pas înainte în procesul său de a-și consolida un stil propriu și de a-și lărgi repertoriul muzical. Albumul s-a clasat pe primele poziții în topurile Billboard World Music ale vremii și a câștigat în 2004 premile Deutsche Schallplattenpreis și European Border Breakers Award. În același an, artista este numită de către Primarul Lisabonei Ambasadoare a stilului Fado pentru reprezentarea stilului muzical în lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii.

Tot în 2004, pentru ediția Jocurilor Olimpice din Atena, Mariza a interpretat piesa "A Thousand Years" alături de Sting. Duetul a fost lansat în varianta bilingvă engleză-portugheză pe albumul oficial al Jocurilor Olimpice din Atena, "Unity".

Mariza și Sting - "A Thousand Years" (Jocurile Olimpice de la Atena, 2004)

Cel de-al treilea album al lui solistei, "Transparente" a fost înregistrat în Brazilia și lansat în 2005. Pe acest album, repertoriul său devine mult mai variat din punct de vedere muzical, dar și poetic, fiind susținut de aranjamente orchestrale de excepție. Albumul a ajuns în TOP 10 în țări precum Olanda, Spania și Finlanda, obținând o serie de premii în țări precum Danemarca, Australia, Canada, Germania, Marea Britanie și chiar Guineea.

Cariera sa muzicală include concerte la “Eden Project” în Cornwall, dar și participarea la numeroase concerte și evenimente la nivel internațional pentru promovarea culturii portugheze, din Australia până în Finlanda, Statele Unite sau Argentina.

Prima nominalizare la Grammy obținută de un artist din Portugalia

În 2006, artista lansează un CD și un DVD al concertului său antologic din 2005 din Lisabona, unde a fost acompaniată de Sinfonietta din Lisabona, materialul venind ca dovadă a maturizarii vocale și a talentului de necontestat, ce ulterior i-au adus artistei o nominalizare Grammy în categoria Latin Music, prima din istorie acordata unui artist din Portugalia.

Mariza

Mariza │ FOTO: Isabel Pinto

În 2008, Mariza lansează cel de-al patrulea album, “Terra”, a cărui directivă muzicala a fost condusă de José Limón și sumarizeaza noul repertoriu interpretat în turneele recente, incluzând și hituri precum Alfama si Rosa Branca, dar și colaborări cu artisti celebri printre care Tito Paris, Concha Buika, Rui Veloso, Ivan Lins sau Dominic Miller.

Reîntoarcerea la rădăcinile fado

În 2010, Mariza lansează albumul “Fado Tradicional”, întorcându-se la rădăcinile muzicii fado interpretate într-un stil propriu. Artista își reafirmă conexiunea cu stilul autentic și rădăcinile profunde ale clasicului Fado, întorcându-se la lucrările celor mai reprezentativi compozitori ai genului, precum Alfredo Marceneiro.

În luna aprilie 2014, Mariza a lansat un album Best-Of, reunind cele mai cunoscute piese ale sale, votate chiar de public.

Concertele Mariza în România

Mariza, diva internațională a muzicii fado, a concertat în premieră în România pe 15 mai 2014. Concertul de la Sala Palatului a fost sold-out, iar artista a revenit cu un nou spectacol în martie 2015. Pe 19 noiembrie 2016, Mariza a cântat din nou la Sala Palatului. Cântăreața are foarte mulți fani la București, dovadă fiind întoarcerea ei anunțată, un nou concert fado fiind programat pe 17 februarie 2018.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte sâmbătă, 17 februarie 2018

Mariza

Loc
Sala Palatului

Trending