Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Fraudă muzicală: Un compozitor japonez celebru a recunoscut că altcineva i-a compus muzica

Compozitorul Mamoru Samuragochi, supranumit "Beethoven al Japoniei", a mărturisit că a folosit un "compozitor fantomă" pentru muzica ce l-a făcut faimos. În vârstă de 50 de ani, acesta este unul dintre cei mai populari compozitori contemporani, iar piesele sale au fost folosite inclusiv în jocurile Resident Evil și Onimusha.

Publicat

pe

Mamoru Samuragochi
Mamoru Samuragochi │ FOTO: www.gamebreaker.tv

Samuragochi, care și-a pierdut auzul aproape complet de la vârsta de 35 de ani, (fapt ce făcea ca povestea acestuia să fie și mai spectaculoasă) a decis brusc să mărturisească că muzica sa din ultimii 20 de ani, inclusiv Sonatina, au fost compuse de altcineva. La o zi după confesiunea șocantă, Takashi Niigaki (43 de ani) din Tokyo, a recunoscut că este "compozitorul fantomă" a lui Samuragochi din 1996.

De asemenea, în cadrul unei conferințe susținute joi în Tokyo, Niigaki a declarat că a fost plătit cu aproximativ 69.000 de dolari pentru compoziții și a sugerat că Samuragochi nu ar avea probleme cu auzul. Pe de altă parte, avocații lui Samuragochi susțin că acesta nu se preface și este într-adevăr aproape surd. Tot în cadrul conferinței, Niigaki a mai dezvăluit că a intenționat de multe ori să spună adevărul, însă Samuragochi l-a amenințat că se sinucide.

În 2001, Samuragochi declara într-un interviu pentru revista Time că lipsa auzului s-a dovedit a fi un dar de la Dumnezeu. Acesta s-a bucurat de un succes comercial incredibil și de laudele criticilor din întreaga lume. Albumul "Hiroshima" a ajuns cel mai bine vândut disc din Japonia, iar opera muzicală a devenit o piatră de temelie în cultura pop pentru toți cei care s-au implicat în ajutarea victimelor tsunami-ului din 2011.

Consecințele dezvăluirilor nu au întârziat să apară. Casa de discuri a lui Samuragochi, Nippon Columbia a anunțat că a oprit distribuția tuturor CD-urilor, DVD-urilor și materialelor în format digital, iar editorul Tokyo Hustle i-a anulat drepturile de autor pe operele din catalogul muzical. De asemenea, Primarul din Hiroshima, Kazumi Matsui a declarat că-i va retrage lui Samuragochi premiul oferit în 2008.

Symphony No.1 "HIROSHIMA"

Trending