Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Valentin Alexiu la "Românii au talent" 2021Valentin Alexiu i-a adus un omagiu lui Freddie Mercury pe scena de la "Românii au talent" Nathanja Volthuis la "Românii au talent" 2021Nathanja Volthuis ne-a transportat în "Cosmos" la "Românii au talent" - VIDEO Inna de vorbă cu Andi MoisescuInna: "Am cunoscut mai întâi cântece bisericești" - VIDEO Cristina Vasiu - Florin Salam la "Te cunosc de undeva!"Cristina Vasiu a marcat prima sa victorie la "Te cunosc de undeva!", transformându-se într-un manelist - VIDEO Mauricio Desole și Natalia Lopez la "Românii au talent" 2021Mauricio Desole și Natalia Lopez au creat o poveste pe scena de la "Românii au talent" Alessandro Dănescu la "Românii au talent" 2021"Ne-ai lovit! Nu ne așteptam la așa ceva", i-a spus Andi Moisescu unui concurent la "Românii au talent" - VIDEO

Părăsind Phoenix, Cristi Gram se alătură proiectului Pasărea Rock

După colaborarea cu trupa Pasărea Rock, chitaristul Cristi Gram a fost concediat de Nicu Covaci pe motiv de incompatibilitate cu formația Phoenix. Chitaristul s-a alăturat ulterior proiectului lui Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică.
Chitaristul Cristi Gram

Chitaristul Cristi Gram

Trupa Phoenix are din nou probleme de componență. Nicu Covaci a pierdut un nou membru Phoenix într-o veche luptă a orgoliilor. Totul a pornit după ce Cristi Gram, unul dintre cei mai buni chitariști din țară, a acceptat invitația foștilor membri Phoenix, care au format trupa Pasărea Rock, de a imprima părțile de chitară ca invitat special pentru o melodie nouă, intitulată "Praznic năprasnic", compusă de Josef Kappl. Nicu Covaci nu a fost de acord cu hotărârea lui Cristi drept pentru care acesta a fost concediat din formație. Piesa cu pricina poate fi ascultată mai jos.

Potrivit lui Cristi Gram, chitaristul a ales singur să părăsească formația Phoenix în urma unor condiții impuse de Nicu Covaci. Cristi Gram a postat următorul mesaj pe pagina de Facebook:

"Si ca sa fie CLAR pentru toata lumea. Vineri am primit un telefon prin care eram invitat intr-un studio pentru o colaborare la o piesa compusa de Josef Kappl. S-a stabilit de la inceput faptul ca nu vor sa faca probleme si ca ce se intampla nu este o invitatie in trupa lor, ci doar o piesa care dinamic si interpretativ mi se potriveste si Ioji a dorit sa imprim eu acele canale de chitara. Mi-a placut piesa si am acceptat, fiind vorba doar de o colaborare discografica ce putea sa ramana si anonima, daca Nicu este deranjat de toata treaba. Ceea ce a si fost pana la urma.

Din corectitudine, seara l-am sunat pe Nicu (care oricum m-a sunat toata ziua) si i-am spus de acceptul meu de a canta chitara pe o piesa scrisa de Josef Kappl si bineinteles ca nu am avut un feedback pozitiv. Mi-a explicat clar ca daca dau imprimarea cu chitara cantata de mine, incetez orice relatie cu el. Nu intru in amanunte, pentru ca oricum nu conteaza, insa, ce m-a tinut pe pozitia de a face colaborarea cu Ioji a fost afirmatia lui Nicu cum ca, orice artist de la Transsylvania Phoenix se poate inlocui. Nu datorez nimic acestui om, dimpotriva. Si cu atat mai mult, ma consider un om liber si nu propietatea cuiva. Imi place sa cant iar la Phoenix lucrurile au stagnat din 2008 pana in prezent.

Am venit cu aceste lamuriri pentru ca lumea isi imagineaza tot felul de conspiratii. Pentru mine muzica este pe primul loc si nu jocurile pline de ura si razbunare in care am tot inotat in ultimii ani. Artistii ar trebui sa se exprime prin arta.

Cu respect, Cristi Gram"

Dreptul la replică nu s-a lăsat așteptat și Phoenix a publicat următorul comunicat, tot pe Facebook:

"Incepand cu aceasta saptamana pasarea Phoenix isi va continua zborul fara Cristi Gram. Decizia sa de a colabora cu formatia Pasarea Rock la initiativa fostilor colegi il face, din punctul de vedere al liderului Nicu Covaci, incompatibil cu formaia Phoenix.

De asemenea, Bogdan Bradu a decis la finalul anului trecut sa paraseasca muzica rock si se intoarca la prima si ”marea” lui dragoste – opera. A fost un pas pe care l-a facut intr-un mod corect fata de colegii de formatie, fara a-si pune in dificultate printr-o eventuala surpriza neplacuta. Resursele sale sunt folosite la aceasta ora integral pentru finalizarea unui proiect personal despre care credem (si speram) si noi ca ii va facilita aceasta intoarcere si ii va asigura un loc printre muzicienii apreciati ai genului, pe care atat de mult il merita.

Formatia Phoenix va merge mai departe intr-o componenta de calitate, din care nu vor lipsi Dzidek Marcinkiewicz si Volker Vaessen, Ionu Micu, Cristina Kiseleff, precum si alti muzicieni apreciati atat din Romania cat si din strainatate. Nicu Covaci are resursele pentru a realiza ceea ce, de fapt, l-a consacrat : muzica, si dorinta de a ramane indiferent la alte aspecte exterioare.

Cine e pe scena alaturi de el este Phoenix, chiar daca se implica in alte proiecte personale, atat timp cat si-o doresc, dar si atat timp cat nu devin parte in alte compromisuri. Membrii vechi si noi ai formatiei se afla asadar in studio pentru a inregistra cateva materiale noi care vor fi prezentate la momentul potrivit. Informatii despre urmatoarele proiecte vor fi lansate in viitorul apropiat prin intermediul blogului personal al lui Nicu Covaci (la adresa nicucovaci.wordpress.com).

Adresam o multumire tuturor celor care cred in zborul pasarii Phoenix."

Cristi Gram a însoțit Pasărea Rock în cadrul emisiunii "Neața cu Răzvan și Dani" de pe 12 februarie, unde au interpretat noua piesă. Chitaristul a acceptat inclusiv invitația de a fi membru al noii formații. Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică vor prezenta proiectul Pasărea Rock într-un concert de amploare ce va avea loc la Sala Palatului pe 25 martie.

Cristi Gram alături de Pasărea Rock

Cristi Gram alături de Pasărea Rock

Ascultă piesa aflată în discuție: Pasărea Rock - "Praznic năprasnic"

Compoziția "Praznic năprasnic" îi aparține lui Josef Kappl, versurile fiind scrise de Florin Dumitrescu, binecunoscutul textier al Sarmalelor Reci. La înregistrări au participat: Mircea Baniciu (voce), Josef Kappl (bas), Ovidiu Lipan Țăndărică (tobe), Vlady Cnejevici (clape), Teo Boar (chitară acustică, electrică), Marius Bațu (double-six), Cristi Gram (chitară electrică, mixaj).

Obține informații suplimentare despre eveniment:

Citește mai multe despre Cristi GramNicu CovaciPhoenix
Mihai Anghel este ex- News Editor & Fotograf la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Concert Buena Vista Social Club în iunie la Sala Palatului

După 16 ani în care au încântat publicul din lumea întreagă, Orquesta Buena Vista Social Club se pregătesc să ne...

Închide