Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Părăsind Phoenix, Cristi Gram se alătură proiectului Pasărea Rock

După colaborarea cu trupa Pasărea Rock, chitaristul Cristi Gram a fost concediat de Nicu Covaci pe motiv de incompatibilitate cu formația Phoenix. Chitaristul s-a alăturat ulterior proiectului lui Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică.

Publicat

pe

Chitaristul Cristi Gram
Chitaristul Cristi Gram │ FOTO: www.facebook.com

Trupa Phoenix are din nou probleme de componență. Nicu Covaci a pierdut un nou membru Phoenix într-o veche luptă a orgoliilor. Totul a pornit după ce Cristi Gram, unul dintre cei mai buni chitariști din țară, a acceptat invitația foștilor membri Phoenix, care au format trupa Pasărea Rock, de a imprima părțile de chitară ca invitat special pentru o melodie nouă, intitulată "Praznic năprasnic", compusă de Josef Kappl. Nicu Covaci nu a fost de acord cu hotărârea lui Cristi drept pentru care acesta a fost concediat din formație. Piesa cu pricina poate fi ascultată mai jos.

Potrivit lui Cristi Gram, chitaristul a ales singur să părăsească formația Phoenix în urma unor condiții impuse de Nicu Covaci. Cristi Gram a postat următorul mesaj pe pagina de Facebook:

"Si ca sa fie CLAR pentru toata lumea. Vineri am primit un telefon prin care eram invitat intr-un studio pentru o colaborare la o piesa compusa de Josef Kappl. S-a stabilit de la inceput faptul ca nu vor sa faca probleme si ca ce se intampla nu este o invitatie in trupa lor, ci doar o piesa care dinamic si interpretativ mi se potriveste si Ioji a dorit sa imprim eu acele canale de chitara. Mi-a placut piesa si am acceptat, fiind vorba doar de o colaborare discografica ce putea sa ramana si anonima, daca Nicu este deranjat de toata treaba. Ceea ce a si fost pana la urma.

Din corectitudine, seara l-am sunat pe Nicu (care oricum m-a sunat toata ziua) si i-am spus de acceptul meu de a canta chitara pe o piesa scrisa de Josef Kappl si bineinteles ca nu am avut un feedback pozitiv. Mi-a explicat clar ca daca dau imprimarea cu chitara cantata de mine, incetez orice relatie cu el. Nu intru in amanunte, pentru ca oricum nu conteaza, insa, ce m-a tinut pe pozitia de a face colaborarea cu Ioji a fost afirmatia lui Nicu cum ca, orice artist de la Transsylvania Phoenix se poate inlocui. Nu datorez nimic acestui om, dimpotriva. Si cu atat mai mult, ma consider un om liber si nu propietatea cuiva. Imi place sa cant iar la Phoenix lucrurile au stagnat din 2008 pana in prezent.

Am venit cu aceste lamuriri pentru ca lumea isi imagineaza tot felul de conspiratii. Pentru mine muzica este pe primul loc si nu jocurile pline de ura si razbunare in care am tot inotat in ultimii ani. Artistii ar trebui sa se exprime prin arta.

Cu respect, Cristi Gram"

Dreptul la replică nu s-a lăsat așteptat și Phoenix a publicat următorul comunicat, tot pe Facebook:

"Incepand cu aceasta saptamana pasarea Phoenix isi va continua zborul fara Cristi Gram. Decizia sa de a colabora cu formatia Pasarea Rock la initiativa fostilor colegi il face, din punctul de vedere al liderului Nicu Covaci, incompatibil cu formaia Phoenix.

De asemenea, Bogdan Bradu a decis la finalul anului trecut sa paraseasca muzica rock si se intoarca la prima si ”marea” lui dragoste – opera. A fost un pas pe care l-a facut intr-un mod corect fata de colegii de formatie, fara a-si pune in dificultate printr-o eventuala surpriza neplacuta. Resursele sale sunt folosite la aceasta ora integral pentru finalizarea unui proiect personal despre care credem (si speram) si noi ca ii va facilita aceasta intoarcere si ii va asigura un loc printre muzicienii apreciati ai genului, pe care atat de mult il merita.

Formatia Phoenix va merge mai departe intr-o componenta de calitate, din care nu vor lipsi Dzidek Marcinkiewicz si Volker Vaessen, Ionu Micu, Cristina Kiseleff, precum si alti muzicieni apreciati atat din Romania cat si din strainatate. Nicu Covaci are resursele pentru a realiza ceea ce, de fapt, l-a consacrat : muzica, si dorinta de a ramane indiferent la alte aspecte exterioare.

Cine e pe scena alaturi de el este Phoenix, chiar daca se implica in alte proiecte personale, atat timp cat si-o doresc, dar si atat timp cat nu devin parte in alte compromisuri. Membrii vechi si noi ai formatiei se afla asadar in studio pentru a inregistra cateva materiale noi care vor fi prezentate la momentul potrivit. Informatii despre urmatoarele proiecte vor fi lansate in viitorul apropiat prin intermediul blogului personal al lui Nicu Covaci (la adresa nicucovaci.wordpress.com).

Adresam o multumire tuturor celor care cred in zborul pasarii Phoenix."

Cristi Gram a însoțit Pasărea Rock în cadrul emisiunii "Neața cu Răzvan și Dani" de pe 12 februarie, unde au interpretat noua piesă. Chitaristul a acceptat inclusiv invitația de a fi membru al noii formații. Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică vor prezenta proiectul Pasărea Rock într-un concert de amploare ce va avea loc la Sala Palatului pe 25 martie.

Cristi Gram alături de Pasărea Rock

Cristi Gram alături de Pasărea Rock

Ascultă piesa aflată în discuție: Pasărea Rock - "Praznic năprasnic"

Compoziția "Praznic năprasnic" îi aparține lui Josef Kappl, versurile fiind scrise de Florin Dumitrescu, binecunoscutul textier al Sarmalelor Reci. La înregistrări au participat: Mircea Baniciu (voce), Josef Kappl (bas), Ovidiu Lipan Țăndărică (tobe), Vlady Cnejevici (clape), Teo Boar (chitară acustică, electrică), Marius Bațu (double-six), Cristi Gram (chitară electrică, mixaj).

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte marți, 25 martie 2014

Baniciu, Kappl & Lipan

Loc
Sala Palatului

Lifestyle

A murit fondatorul Phoenix, Moni Bordeianu; Muzicianul avea 75 de ani

Pe 6 februarie 2024 am pierdut o legendă a muzicii rock şi folk româneşti, pe Moni Bordeianu. Acesta a fost unul dintre fondatorii trupei Phoenix şi a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani. Ce mesaj a transmis Nicu Covaci aflaţi în articol.

Publicat

pe

Moni Bordeianu si Nicu Covaci
Moni Bordeianu si Nicu Covaci │ FOTO: Nicu Covaci www.facebook.com

Pe numele său complet Florin Bordeianu, artistul s-a născut la Dudeştii Noi, Timiş pe 26 februarie 1948. A fost muzician, cântăreţ, compozitor şi textier. S-a remarcat în anii 1960, ca solist vocal al formaţiei Phoenix. A abordat şi genul de muzică beat, provenit din occident şi inspirat de The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Grupul Sfinţii din Timişoara aducea aceste influenţe la noi, iar trupa şi-a schimbat numele apoi în Phoenix. Moni Bordeianu a fost acolo de la început, din 1962. A cântat la tobe o scurtă perioadă, devenind apoi solist principal al grupului. A păstrat acest rol până în 1970, când a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Apariţiile sale scenice aminteau de cele ale lui Mick Jagger, care i-a şi fost inspiraţie muzicianului. Florin Bordeianu şi Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din priii ani ai Phoenix, "perioada beat". Bordeianu avea să revină în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, atunci când Nicu Covaci era singurul component rămas din anii '60.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul se destrăma. După 1990 au mai fost colaborări sporadice cu Phoenix, iar în 1998 se lansa albumul "Vremuri, anii 60", cu vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni la voce.

În 2008 apărea albumul "Back to the Future...", cu înregistrări noi, atribuite lui Phoenix & Mony Bordeianu.

Nicu Covaci a transmis următorul mesaj emoţionant la aflarea morţii colegului său:

A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îţi mulţumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!
Pe un munte, într-o ţară
foarte-ndepartata
stă un om cu ochii-nchisi
şi spune ce ne-aşteaptă.
Lumea nu-l asculta
îl crede un nebun
căci vorbele lui sunt
ca nişte lovituri de tun.
El stă singur şi liniştit
Dar în ochii lui închişi
Vede al lumii asfinţit
Nebunul cu ochii lui închişi.
Zilele trec una după alta
sus pe munte
şi vocea lui se aude clar,
spunând foarte multe.
Lumea cea întreagă
nu se-opreşte să-l asculte
îl vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!

Pe 16 octombrie 2022 trupa Phoenix s-a reunit la premiera de filmului documentar "Phoenix - Povestea", la Sala Palatului, cu participarea lui Mony Bordeianu, Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi.

Citește în continuare

Trending