Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 AMI - Nicole Scherzinger la "Te cunosc de undeva"AMI a marcat o nouă victorie la "Te cunosc de undeva" cu piesa lui Nicole Scherzinger Concurentele lui Ștefan Bănică în bootcamp-ul X Factor 2020X Factor 2020: Concurentele care l-au convins pe Ștefan Bănică că merită să treacă de bootcamp Juriul X Factor 2020Echipa lui Ștefan Bănică a urcat pe scena celui de-al doilea episod de bootcamp FuegoPe 1 Decembrie, Fuego încălzește inimile românilor: concertul său aniversar de la Sala Palatului se difuzează la TV Cornel Ilie și Lidia Buble la Radio ZuCine cântă la Marea Unire Zu 2020 - Lista completă a artiștilor Cornel IlieMarea Unire ZU din 2020 aduce "toți artiștii" pe o scenă, la Antena 1, în cadrul a două spectacole, pe 30 noiembrie și 1 decembrie - VIDEO TEASER

Vânzări record de vinil în 2013

În Marea Britanie, vânzările de albume în format vinil au înregistrat în 2013 cele mai mari încasări din 1997. Primele locuri din topul celor mai populare discuri vinil sunt ocupate de materialele lansate de Arctic Monkey, Daft Punk și David Bowie.

Vinilul începe să recâștige din terenul pierdut odată cu apriția CD-ului. Vânzările de albume în format vinil din Marea Britanie au reușit să le depășească pe cele de acum 15 ani, ceea ce demonstrează că ascultătorii de muzică duc dorul sound-ului de vinil. Creșterea se datorează în mare parte noilor albume lansate de Arctic Monkeys, Daft Punk și David Bowie, care au cucerit publicul.

Potrivit datelor oferite de companiei ce monitorizează vânzările muzicale în Marea Britanie, Official Charts Company, peste 780.000 de materiale au fost cumpărate legal în 2013. Vânzările de vinil de 7 inci au crescut cu 34%, comparativ cu 2012, iar cele de vinil de 12 inci cu 60 de procente, față de anul precedent.

Cu toate că a fost lansat abia în luna septembrie, "AM", cel de-al 5-lea album înregistrat de Arctic Monkeys, este cel mai bine vândut vinil din 2013. Pe locul doi în topul vânzărilor din Marea Britanie se clasează "Random Access Memories" al duo-ului francez Daft Punk. În plus, cele două materiale ocupă pozițiile 4 și 5 în topul cel mai bine vândute discuri pe vinil din secolul 21.

După o pauză de 10 ani, David Bowie a revenit în 2013 cu albumul "The Next Day". Apariția materialului a fost anunțată chiar de ziua sa de naștere, pe 8 ianuarie, când a dezvăluit și videoclipul primului single extras, "Where Are We Now?". Vinilul "The Next Day" se află pe locul 3 în topul celor mai vândute albume pe vinil din Marea Britanie. Succesul înregistrat de Arctic Monkeys, Daft Punk și David Bowie le-a adus artiștilor și o serie de nominalizări la premiile BRIT Awards 2014.

Creșterea interesului pentru vinil a fost evidențiată și de statisticile anunțate de site-ul Amazon.co.uk în septembrie anul trecut. Acestea arătau că vânzările de vinil au crescut cu 100% comparativ cu 2012 și că cei mai mulți dintre cumpărători au optat pentru cele cu muzică rock.

Top 10 cele mai bine vândute albume pe vinil în 2013 (Marea Britanie)

  1. AM - Arctic Monkeys
  2. Random Access Memories - Daft Punk
  3. The Next Day - David Bowie
  4. Tomorrow's Harvest - Boards of Canada
  5. Like Clockwork - Queens of The Stone Age
  6. Reflektor - Arcade Fire
  7. Modern Vampires of the City - Vampire Weekend
  8. Trouble Will Find Me - The National
  9. Amok - Atoms For Peace
  10. Push The Sky Away - Nick Cave & The Bad Seeds

Citește mai multe despre Arctic MonkeysDaft PunkDavid Bowie
Alexandra Necula este ex-News Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Baniciu, Kappl și Lipan prezintă proiectul Pasărea Rock la Sala Palatului

Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Ovidiu Lipan Ţăndărică prezintă proiectul muzical Pasărea Rock într-un concert de amploare ce va avea...

Închide