Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Kurt Cobain ucis de Courtney Love, scenariul dorit de proprietarul unui local

Proprietarul unui local din Londra și-a dorit ca solistul Nirvana să fi fost ucis de Courtney Love. În momentul în care poliția încă încerca să determine cauza morții lui Kurt Cobain, Simon Parkes se ruga ca speculațiile privind posibila implicare a fostei iubite a artistului să fie adevărate. Motivul este unul simplu. Dacă Cobain ar fi fost ucis, polița de asigurare l-ar fi protejat pe Simon de un dezastru financiar.

Publicat

pe

Kurt Cobain

Proprietarul unei locații de concerte din Londra a fost pe punctul de a pierde suma de 250.000 de lire. Banii ar fi trebuit să-i intre în cont dacă Nirvana și-ar fi respectat obligațiile contractuale. Uneori, însă, moartea îți dă planurile peste cap. Simon Parkes a ajuns în poziția ingrată de a-și dori ca fostul solist al trupei grunge, Kurt Cobain, să fi fost ucis de Courtney Love pentru a-și recupara banii investiți în organizarea unor concerte care nu au mai avut loc.

În anul morții tragice a solistului Nirvana, formația fusese programată pentru a susține 4 show-uri la Brixton Academy, fiind de asemenea headlineri ai unui nou festival numit "In Bloom". Așa cum era de așteptat, biletele s-au vândut ca pâinea caldă, Simon Parkes fiind organizatorul ce ar fi urmat să culeagă roadele de pe urma acestor evenimente.

Dezastrul a început când pe 8 aprilie 1994 a fost anunțată moartea lui Kurt Cobain. În momentul acela, Simon a simțit cum lumea i se prăbușește la picioare.

"Pe orice canal TV te-ai fi uitat, știrea era aceeași: <<Kurt Cobain, solistul Nirvana, a fost găsit mort în reședința sa cu o rană la cap cauzată de un glonț>>. Eu deja dădusem mai departe banii de pe bilete din box-office pentru a pune la punct primele aspecte legate de festivalul In Bloom. Dacă restituiam banii de pe toate biletele vândute, aș fi pierdut peste 250.000 de lire. Acesta a fost riscul inerent al modelului meu de business. Până atunci lucrurile au mers foarte bine, Brixton Academy fiind cu mult înaintea competiției, însă atunci când lucrurile nu merg conform planului, totul ți se năruie sub picioare", a povestit Simon într-un interviu The Guardian.

Nirvana

Nirvana

Parkes a așteptat apoi cu sufletul la gură ca tragedia să evolueze în așa manieră încât să nu piardă banii. Dacă se dovedea că solistul Nirvana a fost ucis, și-ar fi putut recupera investița pe baza poliței de asigurare. Dacă, însă, cauza morții lui Kurt Cobain ar fi fost sinuciderea, ar fi ajuns în pragul falimentului.

"Până și eu am fost surprins când am realizat că mă rugam în sinea mea: <<O, Doamne, spune-mi te rog că Courtney a făcut-o>>", își amintește Simon Parkes.

Chemat la Radio 1 pentru a vorbi despre impasul financiar în care se afla, Parkes a avut o sclipire de geniu. A dat startul unui nou business pentru biletele de la concertele Nirvana ce nu avuseseră loc.

"Ei bine, este absolut extraordinar. Am avut fani Nirvana din întreaga lume care au încercat să cumpere bilete la aceste concerte. Oamenii sunt dispuși să ne ofere și 100 de lire pe un bilet pentru a pune mâna pe această mică parte a istoriei unei trupe legendare."

Povestea a fost apoi răspândită în media, Simon Parkes reușind nu doar să-și recupereze banii, ci chiar să facă și profit.

"Inventam o nouă piață în momentul acela. Dacă există un lucru pe care îl înveți lucrând în industria muzicală, acela este să privești întotdeauna dintr-un unghi diferit."

Au fost astfel persoane dispuse să plătească până și 150 de lire pe un bilet, mai puțin de un sfert dintre cei care cumpăraseră tichete cerându-și banii înapoi. În final, însă, Simon Parks a ieșit pe plus. Deși a restiuit o parte dintre biletele care costau 13.5 lire, a vândut mult mai multe bilete cu 100 și 150 de lire.

Puteți citi povestea pe larg în "Live at the Brixton Academy: A Riotous Life in the Music Business". Cartea a fost publicată la editura Serpent's Tail.

Nirvana - "The Man Who Sold The World" (MTV Unplugged)

PUBLICITATE
Comentează

Lifestyle

Părul lui Kurt Cobain a fost scos la licitaţie, iar dosarul FBI despre moartea sa a devenit oficial

Ultimele 48 de ore ne-au adus două ştiri legate de Kurt Cobain, una mai bizară decât alta. Pe de o parte avem o şuviţă din părul său blond scoasă la licitaţie şi apoi îi avem pe cei de la FBI care au dezvăluit dosarul oficial despre muzician la 27 de ani de la moartea sa. Mai multe detalii aflaţi în articol.

Publicat

pe

Kurt Cobain
Kurt Cobain

O şuviţă de păr a solistului Nirvana a fost scoasă la licitaţie ca parte a proiectului Iconic Auctions "The Amazing Music Auction". Acesta include obiecte purtate, semnate şi folosite de Kurt Cobain şi Nirvana, dar şi de The Beatles, Bob Dylan, Eric Clapton, Led Zeppelin şi alţii. Licitaţia s-a deschis pe 6 mai, iar o parte din veniturile generate vor merge spre Crew Nation, un fond creat de Live Nation pentru a ajuta staff-ul asociat concertelor anulate din toată lumea din cauza pandemiei.

Fondul a debutat cu mai bine de un an în urmă, iar Live Nation a contribuit cu o o donaţie iniţială de 5 milioane de dolari. Ulterior s-a ajuns prin donaţii la 18 milioane de dolari, care au ajutat peste 15.000 de angajaţi din peste 40 de ţări.

Licitatie par Kurt Cobain 2021

Licitatie par Kurt Cobain 2021 │ FOTO: Live Nation

Povestea acestei şuviţe o aflaţi de la Iconic Auctions:

Acest artefact unic este unul nou pe piaţă şi este însoţit de o dovadă impecabilă a provenienţei, inclusiv fotografii cu Kurt pozând cu femeia care i-a tăiat părul, cu foarfeca în mână şi o poză a părului fiind tăiat. Prietenul norocos care l-a tuns pe Kurt era Tessa Osbourne, care i-a tăiat şuviţa în 1989, în perioada turneului "Bleach". Tessa a dus apoi firele de păr la artistul din Seattle Nicole DePolo, ca un cadou special după moartea lui Kurt, oferindu-i şi dovezile legate de provenienţa sa.

Legat de a doua poveste cu Kurt, FBI a făcut public dosarul artistului, care include 10 pagini. Dosarul a fost realizat în urma unei anchete cu privire la moartea lui Cobain. În cele 10 pagini apare şi faptul că fanii şi un detectiv numit Tom Grant nu sunt de acord cu verdictul de sinucidere dat în 1994 de către poliţia din Seattle. Autorităţile au trimis răspuns oficial unor scrisori din 2006 care insistau că există inconsistenţe în detaliile legate de moartea solistului Nirvana, care ar fi trebuit investigate.

FBI a răspuns că trebuie să existe indicii clare ale unei încălcări de legi federale pentru a porni o investigaţie. La dosar apare analiza unui detectiv privat (Tom Grant), care părea convins că scrisoarea de adio a lui Kurt a fost de fapt o scrisoare de retragere din industria muzicală.

Găsiţi aici toate documentele de la FBI.

Citește în continuare

Tehnologie

Inteligența artificială a creat "noi" piese Nirvana și Amy Winehouse cu scopul de a atrage atenția asupra sănătății mintale

O organizație din Toronto a creat o compilație cu melodii realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Piesele au fost compuse în stilul unor regretați muzicieni care au trecut în neființă la vârsta de 27 de ani. Mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Kurt Cobain / Amy Winehouse
Kurt Cobain / Amy Winehouse │ FOTO: MTV / captură YouTube - "Black To Black"

Denumit "Lost Tapes Of The 27 Club", proiectul a fost inițiat de Over The Bridge, o organizație a cărei activitate se concentrează asupra sănătății mintale și a importanței ajutorului specializat. Over The Bridge are în vedere mai ales muzicienii care se pot confrunta cu suferințe mintale și dependențe, elemente ce au dus la pierderea unor artiști ca Amy Winehouse sau Kurt Cobain.

"Lost Tapes Of The 27 Club" înglobează o serie de melodii ale artiștilor care au murit la 27 de ani (de asemenea Jimi Hendrix și Jim Morrison). Noile piese au fost create în mare parte de computere, cu ajutorul programului de inteligență artificială Magenta. Acesta a analizat piesele anterioare ale unui artist pentru a afla cum să compună ca acei muzicieni. Un alt program bazat pe inteligența artificială a fost apoi folosit pentru a crea versurile.

"Ce s-ar fi întâmplat dacă toți acești muzicieni pe care îi iubim ar fi avut parte de ajutor specializat pentru sănătatea mintală? Cumva în industria muzicală, [depresia] este privită ca pe ceva normal și <<romantic>>. Muzica lor este văzută ca o suferință autentică", a declarat pentru Rolling Stone Sean O'Connor, membru al consiliului de administrație Over The Bridge.

Over The Bridge îi ajută pe membrii industriei muzicale să facă față problemelor mintale, oferind sprijin prin workshop-uri, sesiuni Zoom și multe altele, cum este proiectul muzical în discuție.

AUDIO "Lost Tapes Of The 27 Club":

"Drowned in the Sun" (stilul Nirvana)

"Man, I Know" (stilul Amy Winehouse)

"The Roads Are Alive" (stilul The Doors)

"You’re Gonna Kill Me" (stilul Jimi Hendrix)

Citește în continuare

Industria muzicala

Dave Grohl crede că Nirvana ar mai fi compus muzică și astăzi dacă Kurt Cobain ar fi trăit

Recent, Dave Grohl a vorbit despre activitatea muzicală din Foo Fighters și despre recentul album, "Medicine at Midnight", dar nu a uitat să menționeze și trupa Nirvana. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Nirvana

Pentru a-și promova noul album, "Medicine At Midnight", fiecare membru Foo Fighters a găzduit un episod din "Medicine At Midnight Radio" pe Apple Music. În cadrul ediției sale, Dave Grohl a vorbit despre înființarea trupei Foo Fighters, dar și despre Nirvana, formația care devenise un fenomen în anii '90.

Nirvana va avea pentru totdeauna un impact asupra lui Grohl, iar muzicianul nu s-a sfiit să dezvăluie câteva povestioare din vremuri de mult apuse care mai au o valoare sentimentală pentru el. Pentru început, s-a gândit la succesul exploziv al trupei după albumul "Nevermind".

"Concertele erau din ce în ce mai mari. Publicul era din ce în ce mai numeros. Mulțimile din afara concertelor erau mai mari decât mulțimile din interiorul show-urilor. Ne dădeam seama că se întâmplă ceva, dar nu ne-am așteptat niciodată să fie atât de important. Nu cred că vreunul dintre noi se aștepta la asta".

Trupa a reușit să mai lanseze un ultim album, "In Utero", înainte de moartea prematură a lui Cobain, dar Grohl crede că, dacă ar fi fost încă în viață, atunci Nirvana ar mai exista într-un fel sau altul.

"A fost o experiență incredibil de dificilă [moartea lui Kurt Cobain]. Una dintre cele mai mari dureri din viața mea este că Nirvana nu mai există astăzi pentru a face muzică. Fie că s-ar numi Nirvana sau altfel. Este una dintre cele mai mari suferințe că Kurt nu mai este aici pentru a scrie piese și mai uimitoare, pentru că este destul de clar că a fost genial. Cred că putem spune că a fost cel mai mare compozitor al generației noastre. Sunt foarte mândru că am fost toboșarul lui și am avut ocazia să cânt melodiile respective în fiecare seară".

Apoi, Dave Grohl a vorbit despre ideea de a face parte dintr-o nouă trupă. Muzicianul a mărturisit că s-a simțit trist, îi era greu până și să pornească radioul. Mai mult, Grohl nu era mulțumit de creațiile sale, iar încrederea în sine îi scăzuse dramatic.

Cu toate acestea, artistul a reușit să iasă din impas. Foo Fighters se bucură de un succes imens, printre cele mai recente reușite numărându-se nominalizarea la introducerea în Rock and Roll Hall of Fame.

Citește în continuare

Trending

CLOSE
CLOSE