Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Bryan AdamsCel mai mare concert de la debutul pandemiei în Germania are loc în septembrie Eurovision ajunge în America, într-un format similar - TRAILER VIDEO Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019"Smoke on the Water" în 2020, prin ochii lui Ian Gillan (Deep Purple) Paul McCartneyPaul McCartney a dat în judecată The Beatles pentru a salva muzica trupei Elissa, cântăreață libaneză a cărei casă a fost distrusă de explozia din BeirutExplozia din Beirut declanșează reacții puternice printre artiști: "Nu-mi pot stăpâni furia" Neil Young live în Ziggodome Amsterdam, 2019Neil Young îl dă în judecată pe Donald Trump

Top: Cele mai cunoscute melodii despre Elvis Presley - VIDEO

Elvis Presley a schimbat cursul industriei muzicale, impactul și influența sa asupra tinerilor muzicieni fiind imposibil de ignorat. Regele rock'n'roll-ului a rămas în memoria publicului atât prin piesele sale, cât și prin cele dedicate de colegii de breaslă, care nu au fost puține. Elvis Presley este, de altfel, artistul despre care s-au scris cele mai multe piese, estimarea ajungând undeva la impresionantul total de 220. Cele mai memorabile dintre ele pot fi ascultate în articol. Topul include piese compuse de Dire Straits, Depeche Mode, Elton John, Bob Dylan, Johnny Cash și nu în ultimul rând, de Lisa Marie Presley.
Elvis Presley

Elvis Presley

1. "Back to Tupelo" - Mark Knopfler

Piesa "Back to Tupelo" vorbește despre un punct fierbinte din cariera lui Elvis Presley. În versurile lui Mark Knopfler se face referire la momentul în care actoria a început să-i afecteze activitatea muzicală ("you must have hollywood, the songs alone are not enough / the morning star is fading"). Piesa este extrasă de pe albumul "Shangri-La", lansat în septembrie 2004.

2. "Calling Elvis" - Dire Straits

"Calling Elvis" este o piesă compusă de Mark Knopfler și inclusă pe ultimul album al trupei Dire Straits, "On Every Street" (1991). Versurile fac referire la un fan Elvis Presley care este convins că The King este încă în viață.

3. "DisGraceland" - Alice Cooper

"DisGraceland" este o piesă cu versuri acide la adresa lui Elvis Presley, regelui fiindu-i reproșate desfrâul și necumpătarea. S-ar părea, deci, că nu toată lumea l-a iubit pe Elvis. Melodia compusă de Alice Cooper este inclusă pe albumul "Dragontown" (2001), cel mai prost vândut album al trupei (Locul 197 în Billboard Top 200).

4. "Elvis Has Just Left The Building" - Frank Zappa

Versurile piesei "Elvis Has Just Left The Building" fac o retrospectivă a vieții lui Elvis Presley, titlul melodiei devenind o expresie des folosită în limbajul comun pentru a transmite ideea că o anume discuție s-a încheiat. Piesa a fost compusă de legendarul Frank Zappa în 1995.

5. "Hound Dog Man" - Roy Orbison

Extrasă de pe albumul "Laminar Flow", lansat în 1979, "Hound Dog Man" este o piesă-tribut Elvis PresleyRoy Orbison a cântat-o live doar de câteva ori, fiindu-i adresată prietenului său, Elvis. Melodia face trimitere la "Hound Dog", unul dintre cele mai cunoscute hituri rock 'n' roll din repertoriul lui Presley. În 1956, a fost Number One deopotrivă în clasamentele pop, country și R&B din America. "Hound Dog" este o emblemă a revoluției rock 'n' roll, cunoscând peste 200 de înregistrări.

6. "He was the King" - Neil Young

Piesa "He was the King" este inclusă pe cel de-al 27-lea album al lui Neil Young, intitulat "Prairie Wind" (2005). Așa cum se poate înțelege cu ușurință și din titlu, piesa este dedicată regelui.

7. "Hey Elvis" - Bryan Adams

"Hey Elvis" este o piesă inclusă pe B-Side-ul single-ului "Back to You", lansat de Bryan Adams în 1997. Melodia este dedicată lui Elvis Presley, versurile indicând faptul că moștenirea muzicală lăsată industriei eclipsează încă orice artist de pe piață.

8. "Lights Out" - Lisa Marie Presley

Single-ul de debut al fiicei lui Elvis, "Lights Out", este dedicat celui care a inspirat-o să-și înceapă o carieră în muzică. Piesa este inclusă pe albumul "To Whom It May Concern" (2003), un disc extrem de personal, ce vorbește, printre altele, și despre relația cu tatăl său, Elvis Presley.

9. "Personal Jesus" - Depeche Mode

Piesa "Personal Jesus" lansată de Depeche Mode și compusă de Martin Gore este inspirată din cartea fostei soții a lui Elvis, Priscilla Presley.

"Este o piesă despre a fi Iisus pentru altcineva, adică acea persoană care să-ți ofere speranță. Este despre felul în care Elvis a fost pentru ea (Priscilla Presley) un mentor și despre cât de des se întâmplă asta în multe dintre relații." - Martin Gore

10. "Porch Swing in Tupelo" - Elton John

"Porch Swing in Tupelo", compusă de Elton John, este o piesă plină de emoție prin care se aduce un tribut lui Elvis Presley și locului său de naștere. Piesa este inclusă pe albumul "Peachtree Road", lansat în 2004.

11. "Real Good Looking Boy" -  The Who

"Real Good Looking Boy" este o piesă compusă de chitaristul trupei The Who, Pete Townshend. În timpul uneia dintre prestațiile live ale formației, solistul Roger Daltrey a povestit despre semnificația piesei.

"Un om care mi-a schimbat viața când aveam 11 ani. L-am văzut pe Elvis Presley când aveam 11 ani. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu că l-am văzut. Îl iubeam pentru că toți cei mai tineri de 20 de ani își doreau să fie ca el. Toți cei cu vârsta de peste 20 de ani îl urau și asta era suficient pentru mine."

12 "Tupelo" - Nick Cave & the Bad Seeds

"Tupelo" a fost compusă de Barry Adamson, Nick Cave și Mick Harvey la mijlocul anilor '80. Folosind referințe biblice, piesa descrie nașterea lui Elvis Presley în timpul unei furtuni puternice din Tupelo, Mississippi.

13. "Went to see the gypsy" - Bob Dylan

Deși Bob Dylan nu l-a întâlnit niciodată pe Elvis Presley, piesa "Went to see the gypsy" este despre viața regelui, așa cum și-a imaginat-o artistul. Melodia este inclusă pe cel de-al 11-lea album Bob Dylan, "New Morning", lansat în 1970.

14. "Elvis Presley And America" - U2

"Elvis Presley and America" este extrasă de pe albumul "The Unforgettable Fire", lansat de U2 în 1984. Bono a declarat într-un interviu că piesa a fost compusă pentru a veni ca o reacție la o biografie de-a lui Elvis Presley (scrisă de Albert Goldman), care nu-l flata deloc pe regele rock'n'roll-ului.

15. "We Remember The King" - Johnny Cash feat. Carl Perkins, Roy Orbison și Jerry Lee Lewis

Extrasă de pe albumul cu același nume lansat în 1985, "We Remember The King" este o piesă cu greutate în categoria melodiilor tribut pentru Elvis Presley.

Citește mai multe despre Elvis Presley
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE