Urmărește-ne în Social Media

Articole

Top: Cele mai cunoscute melodii despre Elvis Presley - VIDEO

Elvis Presley a schimbat cursul industriei muzicale, impactul și influența sa asupra tinerilor muzicieni fiind imposibil de ignorat. Regele rock'n'roll-ului a rămas în memoria publicului atât prin piesele sale, cât și prin cele dedicate de colegii de breaslă, care nu au fost puține. Elvis Presley este, de altfel, artistul despre care s-au scris cele mai multe piese, estimarea ajungând undeva la impresionantul total de 220. Cele mai memorabile dintre ele pot fi ascultate în articol. Topul include piese compuse de Dire Straits, Depeche Mode, Elton John, Bob Dylan, Johnny Cash și nu în ultimul rând, de Lisa Marie Presley.

Publicat

pe

Elvis Presley
Elvis Presley │ FOTO: hqwallbase.com

1. "Back to Tupelo" - Mark Knopfler

Piesa "Back to Tupelo" vorbește despre un punct fierbinte din cariera lui Elvis Presley. În versurile lui Mark Knopfler se face referire la momentul în care actoria a început să-i afecteze activitatea muzicală ("you must have hollywood, the songs alone are not enough / the morning star is fading"). Piesa este extrasă de pe albumul "Shangri-La", lansat în septembrie 2004.

2. "Calling Elvis" - Dire Straits

"Calling Elvis" este o piesă compusă de Mark Knopfler și inclusă pe ultimul album al trupei Dire Straits, "On Every Street" (1991). Versurile fac referire la un fan Elvis Presley care este convins că The King este încă în viață.

3. "DisGraceland" - Alice Cooper

"DisGraceland" este o piesă cu versuri acide la adresa lui Elvis Presley, regelui fiindu-i reproșate desfrâul și necumpătarea. S-ar părea, deci, că nu toată lumea l-a iubit pe Elvis. Melodia compusă de Alice Cooper este inclusă pe albumul "Dragontown" (2001), cel mai prost vândut album al trupei (Locul 197 în Billboard Top 200).

4. "Elvis Has Just Left The Building" - Frank Zappa

Versurile piesei "Elvis Has Just Left The Building" fac o retrospectivă a vieții lui Elvis Presley, titlul melodiei devenind o expresie des folosită în limbajul comun pentru a transmite ideea că o anume discuție s-a încheiat. Piesa a fost compusă de legendarul Frank Zappa în 1995.

5. "Hound Dog Man" - Roy Orbison

Extrasă de pe albumul "Laminar Flow", lansat în 1979, "Hound Dog Man" este o piesă-tribut Elvis PresleyRoy Orbison a cântat-o live doar de câteva ori, fiindu-i adresată prietenului său, Elvis. Melodia face trimitere la "Hound Dog", unul dintre cele mai cunoscute hituri rock 'n' roll din repertoriul lui Presley. În 1956, a fost Number One deopotrivă în clasamentele pop, country și R&B din America. "Hound Dog" este o emblemă a revoluției rock 'n' roll, cunoscând peste 200 de înregistrări.

6. "He was the King" - Neil Young

Piesa "He was the King" este inclusă pe cel de-al 27-lea album al lui Neil Young, intitulat "Prairie Wind" (2005). Așa cum se poate înțelege cu ușurință și din titlu, piesa este dedicată regelui.

7. "Hey Elvis" - Bryan Adams

"Hey Elvis" este o piesă inclusă pe B-Side-ul single-ului "Back to You", lansat de Bryan Adams în 1997. Melodia este dedicată lui Elvis Presley, versurile indicând faptul că moștenirea muzicală lăsată industriei eclipsează încă orice artist de pe piață.

8. "Lights Out" - Lisa Marie Presley

Single-ul de debut al fiicei lui Elvis, "Lights Out", este dedicat celui care a inspirat-o să-și înceapă o carieră în muzică. Piesa este inclusă pe albumul "To Whom It May Concern" (2003), un disc extrem de personal, ce vorbește, printre altele, și despre relația cu tatăl său, Elvis Presley.

9. "Personal Jesus" - Depeche Mode

Piesa "Personal Jesus" lansată de Depeche Mode și compusă de Martin Gore este inspirată din cartea fostei soții a lui Elvis, Priscilla Presley.

"Este o piesă despre a fi Iisus pentru altcineva, adică acea persoană care să-ți ofere speranță. Este despre felul în care Elvis a fost pentru ea (Priscilla Presley) un mentor și despre cât de des se întâmplă asta în multe dintre relații." - Martin Gore

10. "Porch Swing in Tupelo" - Elton John

"Porch Swing in Tupelo", compusă de Elton John, este o piesă plină de emoție prin care se aduce un tribut lui Elvis Presley și locului său de naștere. Piesa este inclusă pe albumul "Peachtree Road", lansat în 2004.

11. "Real Good Looking Boy" -  The Who

"Real Good Looking Boy" este o piesă compusă de chitaristul trupei The Who, Pete Townshend. În timpul uneia dintre prestațiile live ale formației, solistul Roger Daltrey a povestit despre semnificația piesei.

"Un om care mi-a schimbat viața când aveam 11 ani. L-am văzut pe Elvis Presley când aveam 11 ani. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu că l-am văzut. Îl iubeam pentru că toți cei mai tineri de 20 de ani își doreau să fie ca el. Toți cei cu vârsta de peste 20 de ani îl urau și asta era suficient pentru mine."

12 "Tupelo" - Nick Cave & the Bad Seeds

"Tupelo" a fost compusă de Barry Adamson, Nick Cave și Mick Harvey la mijlocul anilor '80. Folosind referințe biblice, piesa descrie nașterea lui Elvis Presley în timpul unei furtuni puternice din Tupelo, Mississippi.

13. "Went to see the gypsy" - Bob Dylan

Deși Bob Dylan nu l-a întâlnit niciodată pe Elvis Presley, piesa "Went to see the gypsy" este despre viața regelui, așa cum și-a imaginat-o artistul. Melodia este inclusă pe cel de-al 11-lea album Bob Dylan, "New Morning", lansat în 1970.

14. "Elvis Presley And America" - U2

"Elvis Presley and America" este extrasă de pe albumul "The Unforgettable Fire", lansat de U2 în 1984. Bono a declarat într-un interviu că piesa a fost compusă pentru a veni ca o reacție la o biografie de-a lui Elvis Presley (scrisă de Albert Goldman), care nu-l flata deloc pe regele rock'n'roll-ului.

15. "We Remember The King" - Johnny Cash feat. Carl Perkins, Roy Orbison și Jerry Lee Lewis

Extrasă de pe albumul cu același nume lansat în 1985, "We Remember The King" este o piesă cu greutate în categoria melodiilor tribut pentru Elvis Presley.

Concerte & turnee

Holograma lui Elvis Presley va susține un show în premieră la Londra

Regele rock'n'roll-ului va ajunge din nou în fața publicului cu ajutorul inteligenței artificiale. O hologramă a lui Elvis Presley urmează să susțină spectacolul "Elvis Evolution" în Londra. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Elvis Presley în videoclipul piesei "If I Can Dream"
Elvis Presley în videoclipul piesei "If I Can Dream" │ FOTO: captură YouTube

Show-ul va fi realizat de Layered Reality, o companie din Marea Britanie specializată în experiențe imersive, ale cărei credite includ "Jeff Wayne’s The War of The Worlds: The Immersive Experience" și "The Gunpowder Plot".

"Elvis Evolution" promite să fie un spectacol impresionant care va celebra unul dintre cele mai mari staruri din istorie. Estompând granițele dintre realitate și fantezie, show-ul le va oferi fanilor experiența live a unui concert rock'n'roll. Un Elvis digital, în mărime naturală, va împărtăși cu publicul cele mai emblematice melodii și mișcări ale sale. Prin inteligența artificială și tehnologia revoluționară, participanții vor putea fi martorii unei premiere, dar și ai unor etape marcante din viața și cariera artistului.

Spectacolul va avea loc în luna noiembrie a acestui an, în centrul Londrei, într-un spațiu încă nedezvăluit. Va fi completat de un after-party la un bar tematic Elvis Presley, cu DJ-i, muzică și momente live.

Spectacolele marca Layered Reality combină tehnologia, realitatea augmentată, teatrul și efectele multi-senzoriale. Show-ul "Elvis Evolution" intenționează să ajungă și în alte orașe din lume precum Las Vegas, Berlin sau Tokyo.

Cu aproximativ 500 de milioane de discuri vândute în întreaga lume, Elvis Presley este unul dintre cei mai vânduți artiști muzicali din toate timpurile. A murit în 1977, la vârsta de 42 de ani. Show-ul virtual vine într-un moment în care interesul pentru Presley este la cote maxime, după lansarea din 2022 a filmului "Elvis" (Baz Luhrmann), dar și a peliculei "Priscilla", regizată de Sofia Coppola.

Citește în continuare

Trending