Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Beethoven și Mozart, remedii muzicale pentru concentrare

Terapia prin muzică nu este un mit. Conform cercetătorilor britanici, muzica clasică poate îmbunătăți nivelul de concentrare încă de la vârste fragede precum 7-8 ani.

Publicat

pe

Studiu despre muzica clasică

Expunerea copiilor la muzica clasică poate contribui la o mai bună concentrare și poate îmbunătăți totodată capacitatea lor de a relaționa cu cei din jur. Un studiu realizat recent de Institutul de Educație din Londra a pus în lumină diferite beneficii ale expunerii copiilor la muzica marilor compozitori: Beethoven, Mozart, Strauss, Paganini, Brahms, Verdi, Chopin (lista rămâne deschisă).

Susan Hallam, profesoară de psihologie, a evaluat un program dezvoltat de Apollo Music Projects care promovează expunerea la muzica clasică a copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani. Aceasta a concluzionat că cei 4.500 de copii implicați în acest program și-au dezvoltat abilitățile de socializare, fiind, de asemenea, mult mai deschiși la ascultarea unei palete largi de genuri muzicale.

"Știm că preferințele în muzică sunt afectate de frecvența ascultării unui anumit gen, odată cu expunerea crescând și posibilitatea ca respectivul să îndrăgească un stil. Oportunitatea de a asculta frecvent muzică clasică încă din anii primari de școală sporește șansele ca acei copii să aprecieze mai târziu o varietate mai largă de genuri muzicale."

Programul Apollo Music Projects a fost adoptat de 26 de școli din Hackney, Tower Hamlets și Estul Londrei, rezultatele conducând la ideea că muzica clasică contribuie la creșterea nivelului de concentrare, copiii fiind totodată mai disciplinați. Printre beneficiile relevate în acest studiu se numără și dezvoltarea aptitudinilor literare. 

Mary Igoe, fostă directoare la Columbia Primary School din Londra, a fost și ea implicată în acest program, la încheierea lui ajungând la concluzia că abilitățile dobândite pot fi folosite mai târziu în diverse domenii.

"Aptitudinea de a asculta cu atenție și de a diferenția notele muzicale de la o vârstă fragedă este importantă. Ea poate fi transpusă și în procesul de învățare al oricărei alte materii. Copiii vor fi mai atenți la detalii."

Wolfgang Amadeus Mozart - Piano Concerto No. 21 - Andante

Trending