Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Vama concertează la Arenele Romane: "Ne-a fost dor de voi, ne ard buzele să cântăm" Toboșarul Scorpions confirmă că a avut coronavirus și oferă detalii despre starea lui de sănătate Juriu X Factor 2020Componența juriului X Factor se schimbă în 2020, "surprizele" aduc noi scântei în formatul emisiunii INFO CONCERT:
James Arthur
David Gilmour - Rattle That Lock (Live At Pompeii 2016)Prima piesă a lui David Gilmour după o pauză de 5 ani, "Yes, I Have Ghosts", este o colaborare cu fiica sa - AUDIO Mickey Madden, basistul Maroon 5Basistul Maroon 5 a fost arestat pentru violență domestică

Muzicienii aduc omagii lui Nelson Mandela

Liderul luptei împotriva regimului rasist, Nelson Mandela s-a stins din viață la 95 de ani pe 5 decembrie 2013. Acțiunile sale au schimbat lumea, devenind una dintre cele mai apreciate personalități din istorie. De-a lungul timpului, numeroși muzicieni și-au declarat admirația față de Mandela, căruia i-au compus și piese. La moartea lui artiștii i-au adus omagii pe canalele de social media.
Nelson Mandela

Nelson Mandela

În 1994, Nelson Mandela devenea primul președinte de culoare, după o luptă dură cu regimul din Africa de Sud. Acesta a petrecut 27 de ani de detenție ca prizonier politic, în perioada 1964-1990, iar din spatele gratiilor a devenit un simbol pentru poporul său. Cu toate că a fost persecutat, Mandela a învățat să-și înțeleagă adversarii, să-i ierte (prin intermediul poeziei) și chiar să lucreze apoi cu ei. Toate aceste lucruri i-au adus lui Mandela Premiul Nobel pentru Pace, în 1993. Activitatea sa politică s-a încheiat în 1999, iar din 2010 nu a mai avut nici o apariție publică. Nelson Mandela s-a stins din viață în casa sa din Johannesburg, iar întreaga familie i-a fost aproape.

Modul în care le-am afectat vieţile celorlalţi este ceea ce va hotărî importanţa vieţii pe care am trăit-o, este unul dintre citatele celebre date de Nelson Mandela.

Concerte și melodii dedicate lui Nelson Mandela

Idealurile sale și lupta pentru egalitate au inspirat muzicieni din întreaga lume. Cât a fost închis, pe lângă manifestări, au fost organizate și numeroase concerte. Un demers reprezentativ pentru eliberarea lui Mandela a avut loc în 1988. A fost un concert de mare anvergură, care a umplut stadionul Wembley din Londra, cu prilejul aniversării lui Mandela la 70 de ani. Scena a găzduit nume importante precum Stevie Wonder, Whitney Houston, Dire Straits, Eric Clapton și Sting. Concertele organizate în onoarea lui Nelson Mandela nu s-au oprit aici, cele mai cunoscute fiind susținute de U2 și Annie Lennox.

Dire Straits și Eric Clapton - Tribut Nelson Mandela (Live, Wembley, 1988)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nGsJmVm1mTI&w=600]

Numeroase piese au fost compuse pentru a-i lăuda curajul și dorința de a schimba lumea. De la melodii precum Eddy Grant - "Gimme Hope Jo'Anna"Bono și Joe Strummer - "46664", A.K.A. - "Free Nelson Mandela" la cântecul "Mandela Day", lansat de Simple Minds. În plus, în octombrie 2013 a fost prezentat în premieră filmul "Mandela: Long Walk To Freedom", în cadrul Festivalului de Film Mill Vallley din Statele Unite. Pelicula a fost realizată pe baza autobiografiei cu același nume a lui Nelson Mandela, publicate în 1994. Începând cu ianuarie 2014, acesta va ajunge și în cinematografele europene. În rolul principal joacă actorul Idris Elba, care s-a remarcat în filmul "Luther" și serialul "The Wire". Soundtrack-ul include și o piesă U2, prima lansată de trupă după 3 ani de pauză - "Ordinary Love".

Simple Minds - "Mandela Day"

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xfk13uUuD8Q&w=600]

Mulți artiști și-au exprimat tristețea față de moartea lui Nelson Mandela și au adus un omagiu acestuia pe rețelele de socializare. Nume precum QueenGN'R, Dave Mustaine, SlashTom Morello sau Tommy Lee au publicat citate ale lui Mandela, fotografii cu acesta sau pur și simplu au scris R.IP. pe Facebook și Twitter. Peter Gabriel, pe care vom avea ocazia să-l vedem în concert anul viitor, chiar a înregistrat un video în care vorbește despre Nelson Mandela.

Reacțiile artiștilor după moartea lui Nelson Mandela

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=O5-kw5_Yzg0&w=600]

queen-nelson

billy-talent-nelson dave-mustaine-nelson guns-nelson tom-morello-nelson nikki-sixx-nelson theory-of-a-deadman-nelson tommy-lee-nelson godsmack-nelson scott-ian-nelson slash-nelson

Citește mai multe despre Eric ClaptonPeter GabrielQueenU2
Alexandra Necula este ex-News Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
VIDEO: Joey Belladonna (Anthrax) și Ross the Boss (Manowar) cheamă fanii la Metal All Stars București

Metal All Stars, întrunirea titanilor metalului va avea loc în premieră în România pe 24 martie 2014 la Romexpo. Fanii...

Închide