Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Bob Dylan a fost dat în judecată pentru rasism

Bob Dylan a fost dat în judecată în Franța pentru afirmații rasiste, de către organizația ce reprezintă comunitatea croată. Investigația deschisă pornește de la un interviu acordat de artist pentru publicația Rolling Stone, în vorbește despre problemele rasiale.

Publicat

pe

Bob Dylan

Luna trecută, celebrul muzician american Bob Dylan s-a aflat în vizită la Paris. Artistul a susținut o serie de concerte și a fost decorat cu Legiunea de Onoare a statului francez pentru implicarea sa în apărarea drepturilor civile din anii '60. Însă, Consiliului reprezentativ al comunității și instituțiilor croate din Franța (CRICCF)  nu a fost la fel de încântat de vizita artistului, pe care l-a dat în judecată la un tribunal din Paris pentru rasism. Acuzațiile vin în urma unui interviu acordat în 2012 editiei frantuzești a revistei Rolling Stone, în care Dylan compară relația dintre croați și sârbi cu cea dintre naziști și evrei.

Țara asta (SUA) este bulversată de culoarea pielii. Oamenii sar unul la gâtul celuilalt numai pentru că pielea lor este de altă culoare. Persoanele de culoare știu că unii albi nu au renunțat la ideea de sclavie și că dacă ar fi la conducere ar exista în continuare robia. Dacă ai în sânge urme de stăpân de sclav sau (Ku Klux) Klan, oamenii de culoare te simt. Așa cum evreii simt sângele de nazist, iar sârbii simt sângele de croat, a precizat Bob Dylan anul trecut pentru revista mai sus amintită, după ce a fost rugat să facă o comparație între America înaintea Războiului Civil și America din prezent.

Remarca artistului face referire la disputele dintre croații romano-catolici și sârbii creștin-ortodocși. Tensiunile dintre aceștia există de zeci de ani și au dus la războiul brutal din anii '90, care s-a finalizat cu destrămarea fostei Iugoslavii. Legiile din Franța privind mass-media și libertatea discursului sunt mult mai dure decât cele din SUA. Investigația va dura între 12 și 18 săptămâni, iar dacă este găsit vinovat, Bob Dylan va primi o amendă.

Este o incitare la ură. Nu poți compara criminalii croați cu toți croații. Dar nu avem nimic împotriva revistei Rolling Stone sau a lui Bob Dylan ca și artist, a declarat Vlatko Maric, secretarul general al CRICCF.

Momentan, nu a apărut în presă nici o reacție a artistului la aceste acuzații. Singura persoană care a vorbit despre acest subiect a fost un reprezentant al casei de discuri a artistului, care a declarat că nu știau de existența acestui proces.

În contradicție cu acest eveniment, anul trecut, Bob Dylan a primit Medalia Prezidențială a Libertății din partea Președintelui Barack Obama. În plus, artistul este extrem de iubit în Franța, iar luna trecută a fost decorat cu Legiunea de Onoare a statului francez.

Trending