Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Radio Guerrilla se închide. CNA a retras toate licențele radioului

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis în cadrul ședinței de joi, 19 septembrie, să retragă toate licențele postului Radio Guerrilla deținute de Realitatea Media SA. Licențele vor fi scoase la concurs peste 45 de zile. Până atunci, Radio Guerrilla va fi nevoit să oprească emisia.

Publicat

pe

Radio Guerrilla
Radio Guerrilla

Conform legii, deciziile luate de CNA trebuie puse în aplicare în momentul în care radiodifuzorul primește oficial documentul prin care este informat de hotărârea Consiliului. În cazul de față, cel mai probabil Realitatea Media SA va primi vineri, 20 septembrie, hârtia oficială cu retragerea licențelor, astfel că ascultătorii de Radio Guerrilla nu mai au mult timp la dispoziție pentru a se bucura de postul lor preferat. Pe de altă parte, mai există o speranță pentru Guerrilla - Licențele vor fi scoase la concurs peste 45 de zile, iar Mihai Dobrovolschi și Liviu Mihaiu au declarat că sunt dispuși să facă orice pentru a recâștiga licențele.

Nu cred că există o altă echipă pentru brandul Radio Guerrilla, nu cred că poate fi un criteriu la care sa nu fim cei mai buni. Dacă mă întrebați daca mi-e frică de concurs, mi-e frică, pentru că în România se întâmplă contra-minuni, a spus Dobrovolschi în fața membrilor CNA.

Ideea obsesivă a noastră e de a ține acest radio în viață. Dacă trebuie să îl cumpăram îl cumpărăm, dacă trebuie să ne batem pentru el, ne batem pentru el. Am pierdut Sibiul. Noi vrem ca muncitorii din Radio Guerrilla să rămână în Radio Guerrilla și să ajungă proprietar al acestui post de radio. De Guerrilla nu ne dezicem!, a spus Mihaiu la ședința CNA, relatează Pagina de Media.

Retragerea licențelor Radio Guerrilla a fost propusă de către membrul CNA Valentin Jucan, care a susținut că Realitatea Media SA are intenția de a vinde licențele, fapt interzis de lege. Întreaga dispută a început luni, 16 septembrie, când Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Potrivit unor anunţuri postate luni pe site-ul HM Expert IPURL, licitaţiile urmau să se desfășoare săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 13.00, la sediul administratorului judiciar.

Potrivit articolului 56 din Legea audiovizualului, licențele nu se pot vinde, ci doar ceda unui terț, în anumite condiții și cu acordul CNA-ului. În cazul în care legea este încălcată, Consiliul are dreptul de a retrage licențele.

Articolului 56 din Legea audiovizualului: Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat.

Astfel, în ședința CNA de pe 17 septembrie, membrii consiliului au sesizat vânzarea ilegală a licențelor Radio Guerrilla și au interzis tranzacționarea lor prin licitație. Prin urmare, acțiunea a fost oprită, iar anunțurile de pe site-ul administratorului judiciar al Realitatea Media au fost eliminate. Cu toate acestea, în ședința de pe 19 septembrie, Valentin Jucan a reluat în discuție problema și a cerut retragerea licențelor deținute de Realitatea Media SA. Decizia a fost aprobată cu 7 voturi "pentru" și 3 "împotrivă".

Realitatea Media vrea sa obțină niște bani la negru de la Radio Guerrilla. Este vorba de un contract mascat într-un contract de management. Noi ne vom trezi cu următoarea situație: Realitatea Media vinde licențele, noi vom face ce face un primar, vom da cu pixul, și pentru prima dată în România un post va fi fost în situația de a vinde licențele, un bun al statului. Eu nu pot să fiu de acord cu asta, a declarat Jucan în ședința CNA.

În total, Radio Guerrilla beneficia de 23 de licențe terestre (Bucureşti, Baia Mare, Brăila, Cernavodă, Cluj, Comăneşti, Constanţa, Craiova, Dărăbani, Focşani, Iaşi, Olteniţa, Petroşani, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Sulina, Târgu Mureş, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui şi Zalău) și de 0 licență de satelit.

La şedinţa CNA au fost prezenți Mihaela Hamza, reprezentantul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL, Andrei Ţâru, avocatul Realitatea Media SA, Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi, realizatori la Radio Guerrilla.

Trending