Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Tarja Turunen - Together at HomeTarja Turunen ne cântă de acasă - VIDEO (Together at Home) INFO CONCERT:
David Garrett
INFO CONCERT:
UNTOLD Festival 2020
INFO CONCERT:
Celine Dion
INFO CONCERT:
Slipknot
INFO CONCERT:
Il Volo

Japonezii au inventat prima sală de concert gonflabilă

Intitulată "Ark Nova", prima sală de concert gonflabină este un proiect revoluționar ce oferă noi oportunități artiștilor din toate domeniile. Acesta a fost inițiat de organizatorii festivalului internațional de muzică din Elveția, Lucerne Festival, care au vrut să ofere un sprijin victimele din Japonia lovite de cutremur și tsunami în martie 2011, prin intermediul artei. Împreună cu designerii japonezi Arata Isozaki și Anish Kapoor au creat o locație mobilă, ușor de transportat, optimă pentru desfășurarea activităților artistice.
Ark Nova - interior

Ark Nova - interior

Nu puteam să privesc la televizor indiferent dezastrul provocat de cutremurul și tsunami-ul de pe 11 martie 2011 și l-am sunat pe vechiul meu prieten Masahide. "Ce putem face noi, oamenii din Elveția pentru prietenii noștri din Japonia?, s-a întrebat Michael Haefliger, Directorul Executiv Artistic al festivalului Lucerne Festival.

Din această dorință s-a născut o bulă mov imensă, cu o acustică foarte bună, ce se instalează în doar 2 ore. La proiect au colaborat Arata IsozakiYasuhisa Toyota, Agenția Kajimoto și sculptorul Anish Kapoor. Cu o suprafață de 30x36 de metri și o înălțime de 18 metri, sala poate găzdui maxim 700 de persoane. Structura este formată dintr-o membrană umflată cu aer și este echipată cu toate dotările necesare pentru punerea în scenă a unui concert. Membrana poate fi pliată, iar echipamentele dezmembrate și încărcate într-un camion. Astfel, sala de concert gonflabilă poate fi transportată foarte ușor în locația dorită.

Sunt onorat că am fost rugat să realizez designe-ul pentru Ark Nova. Structura definește un spațiu pentru comunitate și muzică în care forma și culoarea au un rol important. Sper ca dezastrele să poată fi depășite de creativitate. Muzica ne poate oferi consolare și poate aduce împreună membrii unei comunități, iar acest lucru ne ajută să realizăm că nu suntem singuri, a declarat Anish Kapoor.

Ark Nova - exterior

Ark Nova - exterior (Foto: www.facebook.com)

"Ark Nova" înseamnă artă nouă, iar numele este inspirat din celebra legendă "Arca lui Noe". Cu toate că "Ark Nova" nu poate salva oamenii sau animalele de la dezastre, fondatorii proiectului au realizat o "arcă" ce duce muzica și alte forme de artă în diferite locuri, încercând astfel să reconstruiască cultura și spiritul.

Ne-am reamintit de un concept important, numit de folcloristul japonez Shinobu Orikuchi ca "marebito" (invitați sacri). Prin acest concept au fost aduse din țări străine diferite religii și festivaluri care au revitalizat societatea. Acesta ar putea fi considerat principalul mod în care s-a născut arta. Ark Nova va vizita toate regiunile care au fost lovite de dezastrul natural și ca încerca, ca un "marebito", să genereze activități care aduc în prim plan fiecare loc și oamenii săi, a declarat Michael Haefliger.

Primul eveniment găzduit în "Ark Nova" va fi festivalul elvețian Lucerne Festival. Acesta va fi adus în orașul Matsushima City, Japonia și se va desfășura în perioada 27 septembrie - 13 octombrie. Programul festivalului va îmbina muzica clasică cu cea tradițională, iar pe scenă vor urca atât artiști internaționali, cât și locali. De asemenea, se vor organiza o serie de workshop-uri pentru copii și alte activități culturale.

Poze cu prima sală de concert gonflabilă - Ark Nova:

Vizionează galeria foto, click pe poze pentru mărire/slideshow

Alexandra Necula este ex-News Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Christina Aguilera a dezvăluit un teaser al noului single "We Remain" - AUDIO

Christina Aguilera a dezvăluit un preview al noului său single, "We Remain". Piesa este inclusă pe coloana sonoră a filmului...

Închide