Urmărește-ne în Social Media

Articole

TOP: Cele mai inedite concerte - VIDEO

Cât de mult contează locul ales pentru a susține un concert? Destul de mult, credem noi, luând în considerare doar câteva dintre multele exemple pe care ni le oferă istoria industriei muzicale.

Publicat

pe

Top concerte în locuri inedite
Top concerte în locuri inedite

Judecând după prestațiile care au scris istorie de-a lungul anilor am putea aprecia că mesajul și simbolistica din spatele unei interpretări live pot fi puse în valoare printr-o locație bine aleasă. Cu cât au părut mai neobișnuite la început, cu atât mai memorabile s-au dovedit a fi la final, un indiciu poate asupra "căilor misterioase" ale gândirii creative.

Concert la Pompeii (Pink Floyd, 1972)

"Ești mulțumit de înregistrarea concertului?"
"Cum adică mulțumit?"
"Adică ți se pare interesant?"
"Cum adică interesant?"
(Roger Waters, într-un interviu  acordat regizorului Adrian Maben în 1972)

Înainte ca albumul "The Dark Side Of The Moon" să vadă zorii topurilor internaționale, Pink Floyd înregistra în Pompeii concertul care avea să devină o pagină de istorie în industria muzicală.  La momentul respectiv trupa avea în palmares 6 albume, dintre care "Atom Heart Mother" câștigase un prim loc fruntaș în topurile din UK. Capodoperele formației însă de-abia acum urmau să vină. Luând o pauză de la concertat în cluburi, pub-uri și alte spații restrânse, Pink Floyd s-a reorientat către ruinele din Pompeii, fost amfiteatru în Roma Antică. Mulți probabil i-au crezut atunci nebuni, dar au realizat mai târziu că inițiativa a fost de fapt un salt creativ ce nu va mai putea fi reprodus. Într-o atmosferă încărcată de misticism, muzica Pink Floyd a căpătat pentru prima oară acea rezonanță definitorie, ce a dăinuit peste ani, rămânând impregnată adânc în mintea ascultătorilor și după destrămarea trupei. Pentru fani și nostalgici, Roger Waters susține în continuare concerte. Anul acesta va ajunge și la București, show-ul grandios The Wall urmând să aibă loc pe 28 august în Piața Constituției.

Concert la piramide (Jean Michel Jarre, 1999)

În 1999, de Revelion, Jean Michel Jarre susținea un concert imens, acompaniat de un extravagant joc de lumini, pentru a celebra trecerea în noul mileniu și 5000 de ani de civilizație în Egipt. Sub denumirea "The 12 Dreams of the Sun" artistul a interpretat live piese de pe noul său album, "Metamorphoses", cântând într-un deșert în apropiere de Giza.

Concert în închisoare (Johnny Cash, Folsom Prison, 1968)

Concertul susținut de Johnny Cash la Falsom Prison în 1968 rămâne unul dintre momentele istorice ale industriei muzicale și totodată material artistic pentru unul dintre cele mai bune albume live înregistrate vreodată. După acest concert, notorietatea lui Johnny Cash a crescut simțitor, mulți considerându-l un deschizător de drumuri în ce privește reformarea sistemului politic din acele vremuri.

"Nu m-am gândit la momentul respectiv ca la un moment de cotitură și reformă. Pur și simplu nu cred că închisorile vor duce vreodată la ceva bun...Nu te alegi cu nimic bun de pe urma închisorii", declara Johnny Cash.

Concert pe acoperișul Palatului Buckingham (Brian May, 2002)

Nu știm cât de "posh" a fost Brian May atunci când a interpretat "God Save The Queen" pe acoperișul Palatului Buckingham, dar bănuim că reprezentația a fost cel puțin "british" și că a intrat fără dificultate în top 10 momente istorice ale rock-ului britanic. Ce poate fi mai "înălțător" decât un imn interpretat la chitară în fața a peste un milion de spectatori prezenți la Golden Jubilee Concert în 2002?

Concert sub apă (Katie Melua, 2006)

Katie Melua a intrat în Cartea Recordurilor susținând în 2006 un concert subacvativ la 303 metri sub nivelul mării, în zona unei platforme norvegiene Statoil din Marea Nordului. Cu ajutorul a 16 elicoptere și 3 submarine pentru marfă au fost transportate sub apă 22 de tone de echipament. Întregul spectacol a fost înregistrat și lansat în 2007 pe DVD-ul "Concert Under the Sea".

Concert pe Wall Street (Rage Against The Machine, 2002)

Dacă nu fuseseră suficient de clari în privința poziției pe care o au față de capitalism prin piesele "Killing In The Name" și "Take The Power Back", Rage Against The Machine au găsit un mod mai agresiv de a protesta. Înregistrarea videoclipului "Sleep Now In The Fire" ce a avut loc pe Wall Street în 2002 s-a soldat cu restricții din partea poliției și sute de fani revoltați.

Concert în avion (James Blunt, 2010)

James Blunt deține recordul Guinness World Record pentru prestația live susținută la cea mai mare altitudine. Concertul din 2010 a avut loc într-un avion la o altitudine de 12.802 metri. Solistul a interpretat atunci cele mai populare piese ale sale, printre care și hit-ul "You're Beautiful".

Concert într-o fabrică părăsită (Sigur Rós, 2006)

Când Sigur Ros s-a întors acasă în Islanda, în 2006, a început o serie de concerte neanunțate. Inițiativa de a cânta în localuri mici, precum cafenele, sau chiar pe stradă, în fața unei biserici, s-a transformat într-un inedit documentar intitulat "Heima". Unul dintre cele mai ciudate locuri în care artistul a concertat este într-o fostă fabrică de conserve de pește, care suprinzător, a creat o atmosferă live excelentă.

Concert pe acoperiș (Beatles, 1969)

Selecția noastră nu îi putea omite pe cei de la Beatles, care în 1969 concertau pe acoperiș. Ceea ce face ca acest concert să fie inedit nu este însă doar locația în sine, ci faptul că prestația a luat publicul pe nepregătite, show-ul nefiind anunțat. "Let it be" spuneau ei atunci, într-un recital spontan ce avea să rămână în amintirea ascultătorilor pentru totdeauna.

Concert în Antarctica (Metallica, 8 decembrie 2013)

Printre pinguini înghețați și câțiva fani înflăcărați, Metallica a stârnit un viscol de decibeli în Antarctica. Formația a încălzit prin căldura metalului aerul geros de la Polul Sud. În cadrul evenimentului, ce s-a desfășurat în interiorul unui dom, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett și Robert Trujillo au interpretat 10 piese. Concertul a fost sponsorizat de Coca-Cola Zero, care a adus în audiență 10 fani din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica și Mexic.

"Acesta a fost cel mai deosebit show pe care l-a susținut Metallica până acum. Trupa, câștigătorii concursului, cercetătorii științifici (din Rusia, Coreea de Sud, China, Polonia, Chile, Brazilia și Germania) și întreaga echipă, toți ne-am înghesuit în acest mic dom de pe eliportul Carlini din Antarctica. Energia din acest dom de mici dimensiuni este uimitoare! Cuvintele nu pot descrie cât de fericiți au fost toți cei prezenți. (...) Nu știm încă dacă la eveniment au participat și pinguini." - Metallica

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Metallica lansează o altă versiune a piesei "Sad But True", varianta "Take 36"

Metallica a început lansările asociate aniversării a 30 de ani de la debutul albumului "The Black Album" din 1991. El va sosi pe 10 septembrie, iar până atunci ascultăm piesa "Sad But True", într-o variantă diferită faţă de cea pe care o ştiam şi purtând numele de "Take 36". Se ascultă în articol.

Publicat

pe

Trupa Metallica (2018)
Trupa Metallica (2018) │ FOTO: Herring Herring / Metallica

Metallica a făcut publică la final de iunie 2021 o versiune alternativă de melodie "Sad Bue True", preluată dintr-o înregistrare de studio din 5 februarie 1991. Ea anticipează sosirea lui "Blaclist", o colecţie de coveruri ale pieselor de pe "Black Album", ca tribut pentru acel LP. Balul a pornit deja cu un super cover după "Nothing Else Matters", realizat de Myley Cyrus, Elton John, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo şi Chad Smith. Re-release-ul "Black Album" va avea mai multe discuri, unul cu coveruri de la alţi artişti şi unul cu variante alternative ale pieselor deja cunoscute, "Rough and Alternative Mixes".

"Take 36" a fost înregistrate la One on One Studios din Los Angeles, California, pe măsură ce Metallica pregătea succesorul lui "... And Justice For All" (1988). Diferenţele dintre "Sad But True" cel original şi această variantă sunt subtile, dar fanii vor simţi mici modificări de sunet. Nu are producţia aceea specială aplicată, este mai neşlefuită această versiune, mai dură. Vocea lui James Hetfield nu e la fel de muşcătoare, ci mai degrabă undeva între melodioasă şi super masculină.

Intro-ul e mai puţin dramatic şi jucăuş, practic nici nu mai avem intro aici, care pare a fi fost tăiat în această variantă. Recent a debutat şi un demo din 1990 pentru "Enter Sandman", pe care îl puteţi asculta aici.

"Black Album" ediţia aniversară din 2021 vine pe 10 septembrie şi include coveruri, precum cel al lui Miley Cyrus pentru "Nothing Else Matters", cel al lui Juanes pentru "Enter Sandman", dar şi contribuţii de la Ghost, Corey Taylor, Volbeat, Weezer şi Royal Blood. Mai apar şi Biffy Clyro, PUP şi IDLES, plus alţii. Contribuţiile artiştilor ajung din SUA în Marea Britanie şi Nigeria. Vom auzi influenţe punk, metal, rock, indie, chiar şi latino. Rezultatul este un album cu 12 piese şi nu mai puţin de 53 de artişti.

Profitul generat de acest super proiect muzical va fi împărţit între fundaţii caritabile şi fundaţia Metallica All Within My Hands.

Citește în continuare

Muzică nouă

Brian May, chitaristul Queen a lansat o versiune remasterizată şi un nou clip pentru piesa "Driven By You"

Brian May, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din lume şi chitaristul Queen a început cariera solo relativ târziu. Totul pornea cu track-ul "Driven By You", lansat în noiembrie 1991, care a devenit imediat un hit mondial. A fost compus pentru o celebră reclamă la o maşină Ford, iar acum primeşte o remasterizare, alături de un videoclip nou.

Publicat

pe

Brian May și Kerry Ellis în concert la București pe 14 martie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

"Driven By You" este una dintre cele mai apreciate piese solo ale lui Brian May şi a apărut în perioada în care Freddie Mercury încetase din viaţă. Brian avea să îşi canalizeze toată durerea în finalizarea primului său album solo, "Back to Light", care a debutat în 1992. A declarat în multiple interviuri că acest album şi turneul global care a urmat au fost singurele modalităţi de terapie după moartea lui Freddie. Revenind la piesa remasterizată, ea a debutat pe 25 iunie 2021 şi este plină de energie şi optimism.

Are ceva de glam rock, puţin rock progresiv şi secţiunile de voci suprapuse, tehnică folosită şi la Queen. Nu doar piesa a fost remasterizată, ci şi videoclipul, iar ambele preced o versiune nouă a albumului "Back to Light", care va sosi pe 6 august 2021. Originalul "Driven By You" a ajuns pe locul 6 în UK Singles Chart şi locul 9 în US Billboard Album Rock Chart. Imaginile pe care le vedeţi în videoclip sunt filmate la prima reprezentaţie live în care a apărut piesa, în Sevilia, Spania, la concertul Guitar Legends din 1991.

Sunt incluse şi imagini din turneul sud american al chitaristului. Brian este însoţit de o trupă all-star, cu Cozy Powell la tobe, Neil Murray la bas şi Steve Vai la chitară ritm. Rick Wakeman şi Mike Moran se află la clape, iar Maggie Ryder, Mirian Stockley şi Chris Moran au rol de backing vocals. Acest single se năştea în baia unei piscine din Los Angeles. Brian May s-a întâlnit la piscină cu un producător de reclame, care se bronza şi cei doi au intrat în vorbă.

Advertiserul i-a propus lui Brian să compună o piesă pentru o reclamă, construită în jurul sloganului "Everything we do, we do for you". Ulterior avea să se schimbe în "Everything we do is driven by you", ca aluzie la automobilul Ford din reclamă. May i-a prezentat piesa lui Freddie Mercury în ultimele sale zile de viaţă, iar solistul l-a încurajat pe May, îndemnându-l să "îşi găsească aripile" în cariera sa solo. A fost şi o opţiune de a o transforma în piesa Queen, cu Freddie la voce, dar solistul s-a declarat mulţumit de modul în care cânta Brian.

Albumul "Back to the Light" remasterizat va sosi alături de "Out of the Light", un release companion, iar acestea vor veni sub formă de box set cu 2 CD-uri, dar şi digital. Vor include ca bonus 3 variante alternative de "Driven By You", inclusiv cea din reclama Ford, dar şi o versiune Cozy şi Neil din 1993. Albumul remasterizat care vine pe 6 august, va fi disponibil pe CD, vinil, casetă, download digital şi streaming.

Citește în continuare

Albume noi

Metallica lansează "The Metallica Blacklist", o variantă remasterizată a emblematicului album din 1991

Pentru a celebra cea de-a 30-a aniversare, albumul "Metallica" (cunoscut și ca "The Black Album"), certificat cu platină de 16 ori și premiat cu Grammy, este remasterizat pentru o calitate superioară a sunetului. Materialul va fi disponibil în mai multe configurații, inclusiv vinil dublu LP de 180 grame, CD standard și 3 CD ediție extinsă, digitală și ediție limitată Deluxe Box Set, dar și alte elemente. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

James Hetfield în concertul Metallica de la București pe 14 august 2019
James Hetfield în concertul Metallica de la București pe 14 august 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

"Metallica" / "The Black Album" este una dintre cele mai reușite înregistrări comerciale și apreciate de critici din toate timpurile. Lansarea din 1991 nu numai că a oferit trupei Metallica primul său album #1 în peste 10 țări, dar single-urile "Enter Sandman", "The Unforgiven", "Nothing" Else Matters", "Wherever I May Roam" și "Sad But True " au cucerit topurile muzicale și au consolidat succesul albumului. Impactul și relevanța materialului continuă să crească: discul rămâne cel mai bine vândut album din istoria Nielsen Soundscan, vânzând peste fiecare lansare din fiecare gen în ultimii 30 de ani.

Materialul remasterizat, denumit "The Metallica Blacklist", sărbătorește influența durabilă a acestei etape muzicale cu unul dintre cele mai ambițioase proiecte concepute vreodată de echipa Metallica: 50 de artiști din genuri muzicale diferite, generații, culturi, continente diverse, fiecare contribuind la o interpretare unică a melodiei preferate de pe album.

"The Metallica Blacklist" oferă noi dimensiuni discului, a cărui atracție gravitațională a cucerit și mainstream-ul și oferă noi perspective asupra magnetismului universal și atemporal care l-a ținut acolo: influența imensă pe care au avut-o aceste 12 melodii asupra fanilor și muzicienilor.

Piesele de pe material înglobează 53 de compozitori, cântăreți, artiști country, artiști electronici și hip hop, care își împărtășesc dragostea pentru aceste melodii, alături de artiști punk, indie, rock, metal, și multe alte genuri. Profiturile obținute din vânzarea albumului vor fi împărțite, în mod egal, între organizațiile caritabile și fundația All Within My Hands.

"The Metallica Blacklist" va fi disponibil digital pe 10 septembrie, urmând formate fizice pe 1 octombrie, inclusiv 4 CD-uri și o ediție limitată de 7 LP de vinil. Precomenzile vor primi instant versiunea "Nothing Else Matters" a lui Miley Cyrus cu WATT, Elton John, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo și Chad Smith și versiunea lui Juanes pentru "Enter Sandman".

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iul. 2021 >>
lmmjvsd
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Trending