Urmărește-ne în Social Media

Articole

TOP: Cele mai inedite concerte - VIDEO

Cât de mult contează locul ales pentru a susține un concert? Destul de mult, credem noi, luând în considerare doar câteva dintre multele exemple pe care ni le oferă istoria industriei muzicale.

Publicat

pe

Top concerte în locuri inedite
Top concerte în locuri inedite

Judecând după prestațiile care au scris istorie de-a lungul anilor am putea aprecia că mesajul și simbolistica din spatele unei interpretări live pot fi puse în valoare printr-o locație bine aleasă. Cu cât au părut mai neobișnuite la început, cu atât mai memorabile s-au dovedit a fi la final, un indiciu poate asupra "căilor misterioase" ale gândirii creative.

Concert la Pompeii (Pink Floyd, 1972)

"Ești mulțumit de înregistrarea concertului?"
"Cum adică mulțumit?"
"Adică ți se pare interesant?"
"Cum adică interesant?"
(Roger Waters, într-un interviu  acordat regizorului Adrian Maben în 1972)

Înainte ca albumul "The Dark Side Of The Moon" să vadă zorii topurilor internaționale, Pink Floyd înregistra în Pompeii concertul care avea să devină o pagină de istorie în industria muzicală.  La momentul respectiv trupa avea în palmares 6 albume, dintre care "Atom Heart Mother" câștigase un prim loc fruntaș în topurile din UK. Capodoperele formației însă de-abia acum urmau să vină. Luând o pauză de la concertat în cluburi, pub-uri și alte spații restrânse, Pink Floyd s-a reorientat către ruinele din Pompeii, fost amfiteatru în Roma Antică. Mulți probabil i-au crezut atunci nebuni, dar au realizat mai târziu că inițiativa a fost de fapt un salt creativ ce nu va mai putea fi reprodus. Într-o atmosferă încărcată de misticism, muzica Pink Floyd a căpătat pentru prima oară acea rezonanță definitorie, ce a dăinuit peste ani, rămânând impregnată adânc în mintea ascultătorilor și după destrămarea trupei. Pentru fani și nostalgici, Roger Waters susține în continuare concerte. Anul acesta va ajunge și la București, show-ul grandios The Wall urmând să aibă loc pe 28 august în Piața Constituției.

Concert la piramide (Jean Michel Jarre, 1999)

În 1999, de Revelion, Jean Michel Jarre susținea un concert imens, acompaniat de un extravagant joc de lumini, pentru a celebra trecerea în noul mileniu și 5000 de ani de civilizație în Egipt. Sub denumirea "The 12 Dreams of the Sun" artistul a interpretat live piese de pe noul său album, "Metamorphoses", cântând într-un deșert în apropiere de Giza.

Concert în închisoare (Johnny Cash, Folsom Prison, 1968)

Concertul susținut de Johnny Cash la Falsom Prison în 1968 rămâne unul dintre momentele istorice ale industriei muzicale și totodată material artistic pentru unul dintre cele mai bune albume live înregistrate vreodată. După acest concert, notorietatea lui Johnny Cash a crescut simțitor, mulți considerându-l un deschizător de drumuri în ce privește reformarea sistemului politic din acele vremuri.

"Nu m-am gândit la momentul respectiv ca la un moment de cotitură și reformă. Pur și simplu nu cred că închisorile vor duce vreodată la ceva bun...Nu te alegi cu nimic bun de pe urma închisorii", declara Johnny Cash.

Concert pe acoperișul Palatului Buckingham (Brian May, 2002)

Nu știm cât de "posh" a fost Brian May atunci când a interpretat "God Save The Queen" pe acoperișul Palatului Buckingham, dar bănuim că reprezentația a fost cel puțin "british" și că a intrat fără dificultate în top 10 momente istorice ale rock-ului britanic. Ce poate fi mai "înălțător" decât un imn interpretat la chitară în fața a peste un milion de spectatori prezenți la Golden Jubilee Concert în 2002?

Concert sub apă (Katie Melua, 2006)

Katie Melua a intrat în Cartea Recordurilor susținând în 2006 un concert subacvativ la 303 metri sub nivelul mării, în zona unei platforme norvegiene Statoil din Marea Nordului. Cu ajutorul a 16 elicoptere și 3 submarine pentru marfă au fost transportate sub apă 22 de tone de echipament. Întregul spectacol a fost înregistrat și lansat în 2007 pe DVD-ul "Concert Under the Sea".

Concert pe Wall Street (Rage Against The Machine, 2002)

Dacă nu fuseseră suficient de clari în privința poziției pe care o au față de capitalism prin piesele "Killing In The Name" și "Take The Power Back", Rage Against The Machine au găsit un mod mai agresiv de a protesta. Înregistrarea videoclipului "Sleep Now In The Fire" ce a avut loc pe Wall Street în 2002 s-a soldat cu restricții din partea poliției și sute de fani revoltați.

Concert în avion (James Blunt, 2010)

James Blunt deține recordul Guinness World Record pentru prestația live susținută la cea mai mare altitudine. Concertul din 2010 a avut loc într-un avion la o altitudine de 12.802 metri. Solistul a interpretat atunci cele mai populare piese ale sale, printre care și hit-ul "You're Beautiful".

Concert într-o fabrică părăsită (Sigur Rós, 2006)

Când Sigur Ros s-a întors acasă în Islanda, în 2006, a început o serie de concerte neanunțate. Inițiativa de a cânta în localuri mici, precum cafenele, sau chiar pe stradă, în fața unei biserici, s-a transformat într-un inedit documentar intitulat "Heima". Unul dintre cele mai ciudate locuri în care artistul a concertat este într-o fostă fabrică de conserve de pește, care suprinzător, a creat o atmosferă live excelentă.

Concert pe acoperiș (Beatles, 1969)

Selecția noastră nu îi putea omite pe cei de la Beatles, care în 1969 concertau pe acoperiș. Ceea ce face ca acest concert să fie inedit nu este însă doar locația în sine, ci faptul că prestația a luat publicul pe nepregătite, show-ul nefiind anunțat. "Let it be" spuneau ei atunci, într-un recital spontan ce avea să rămână în amintirea ascultătorilor pentru totdeauna.

Concert în Antarctica (Metallica, 8 decembrie 2013)

Printre pinguini înghețați și câțiva fani înflăcărați, Metallica a stârnit un viscol de decibeli în Antarctica. Formația a încălzit prin căldura metalului aerul geros de la Polul Sud. În cadrul evenimentului, ce s-a desfășurat în interiorul unui dom, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett și Robert Trujillo au interpretat 10 piese. Concertul a fost sponsorizat de Coca-Cola Zero, care a adus în audiență 10 fani din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica și Mexic.

"Acesta a fost cel mai deosebit show pe care l-a susținut Metallica până acum. Trupa, câștigătorii concursului, cercetătorii științifici (din Rusia, Coreea de Sud, China, Polonia, Chile, Brazilia și Germania) și întreaga echipă, toți ne-am înghesuit în acest mic dom de pe eliportul Carlini din Antarctica. Energia din acest dom de mici dimensiuni este uimitoare! Cuvintele nu pot descrie cât de fericiți au fost toți cei prezenți. (...) Nu știm încă dacă la eveniment au participat și pinguini." - Metallica

PUBLICITATE
Comentează

Muzică și film

Mult aşteptatul documentar despre The Beatles, "Get Back" primeşte un trailer

Unul dintre cele mai aşteptate documentare ale anului şi un posibil candidat la Oscar este "The Beatles: Get Back", o creaţie marca Peter Jackson. Această producţie va debuta prin Disney+ în 3 părţi: pe 25, 26 şi 27 noiembrie. Primul trailer al producţiei se poate viziona în articol.

Publicat

pe

The Beatles Get Back documentar 2021
The Beatles Get Back documentar 2021 │ FOTO: Peter Jackson

Peter Jackson, regizorul legendarei trilogii "The Lord of the Rings" ne oferă o privire în culisele procesului creativ al trupei The Beatles. Asistăm la plecarea temporară a lui George Harrison, vedem momente de magie în studio, glume între cei 4 muzicieni şi avem parte şi de interviuri exclusive şi momente rare din concerte. Publicul este transportat la sesiunile de înregistrări ale formaţiei într-un moment pivotal în istoria muzicii.

Jackson a avut de vizionat şi selectat o arhivă uriaşă de clipuri, petrecând ultimii 3 ani restaurând şi editând acel footage. Rezultatul este un documentar impresionant de 6 ore, împărţită în 3 episoade a câte 2 ore. Se vor vedea exclusiv pe Disney+, pe 25, 26 şi 27 noiembrie 2021.

Pentru a ajunge la aceste 6 ore din "Get Back" au fost prelucrate inclusiv 60 de ore de filmări nemaivăzute până acum de către public din ianuarie 1969 (filmate de Michael Lindsay-Hogg). În plus au fost preluate şi 150 de ore de audio nemauzit până acum, toate restaurate la o calitate demnă de anul 2021. Regizorul trilogiei LOTR este prima persoană din ultimii 50 de ani care a avut acces la această arhivă privată de filmări.

John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr şi George Harrison sunt văzuţi planificând primul show live după 2 ani de pauză. Îi vedem repetând 14 piese noi, pe care le concepuseră pentru un album live. Un moment cheie al producţiei este ultima reprezentaţie live a trupei, concertul de pe acoperişul Savile Row din Londra, înainte de schisma din 1970. Peter Jackson nu e străin de prelucrarea unor arhive şi restaurarea lor, transformând filmări alb-negru din Primul Război Mondial în opera color "They Shall Not Grow Old".

Pe 12 octombrie a fost lansată cartea "The Beatles: Get Back", disponibilă în limba engleză şi în 9 limbi internaţionale. Aceasta este prima carte de sine stătătoare publicată de The Beatles de la best seller-ul internaţional "The Beatles Anthology",

Recent Sir Paul McCartney a făcut valuri declarând că vinovatul real pentru destrămarea The Beatles a fost John Lennon şi nu el, care îşi asumase acest rol negativ decenii întregi.

Citește în continuare

Lifestyle

Paul McCartney explică despărţirea Beatles şi spune cine a fost de vină

Sir Paul McCartney a acordat un interviu incendiar la început de săptămână, dezvăluind pentru BBC cine a fost de vină pentru despărţirea formaţiei The Beatles. Timp de 50 de ani publicul a crezut că vina a fost a lui Paul McCartney pentru despărţire, dar acum se pare că un alt membru al trupei a fost de fapt motivul.

Publicat

pe

Paul McCartney
Paul McCartney

Sir Paul McCartney a preluat vina asupra sa pentru destrămarea legendarului grup timp de câteva decenii. Ce e drept o dovadă puternică era comunicatul de presă asociat albumului său solo lansat în 1970. Atunci McCartney a dezvăluit că "se afla într-o pauză de la Beatles". Pe atunci Sir Paul declara că nu "vedea o perioadă de timp când Lennon-McCartney ar putea deveni un parteneriat activ de compozitori".

Într-un nou interviu acordat către BBC, Paul McCartney a recunoscut că schisma formaţiei a fost provocată de John Lennon de fapt. Iată citatul exact:

Nu eu am iniţiat despărţirea. Era Johnny al nostru. Nu sunt eu persoana care a început totul. Oh nu, nu, nu. John a intrat în cameră într-o zi şi a spus "părăsesc Beatles". Apoi a spus "e incitant, e ca un divorţ". Şi noi am tras ponoasele.

Ideea era că John îşi făcea o nouă viaţă cu Yoko şi dorea... să stea în pat o săptămână în Amsterdam în pace. Nu poţi să ai argumente contra acestui lucru. A fost poate cea mai dificilă perioadă din viaţa mea. Era trupa mea, slujba mea, viaţa mea. Doream să continui, credeam că facem o treabă bună - "Abbey Road", "Let It Be", nu e rău şi am crezut că vom continua.

În acelaşi interviu McCartney a recunoscut şi că trupa ar fi continuat să scoată muzică dacă Lennon nu ar fi renunţat. Aflăm şi că despărţirea a fost alimentată de managerul nou al grupului de atunci, Allen Klein, care declarase că are nevoie de timp să facă aranjamente legate de business. Astfel, artiştii au fost nevoiţi să se prefacă timp de câţiva luni că încă erau o trupă.

Până la urma Macca a dat în judecată restul trupei, solicitând dizolvarea relaţiei contractuale pentru a ţine drepturile asupra muzicii departe de Klein. Ringo şi George i-au mulţumit ani mai târziu pentru acest proces şi decizia inspirată. Interviul integral va putea fi ascultat pe BBC Radio 4 în cadrul seriei "This Cultural Life", transmis pe 23 octombrie. În 2021 Sir Paul a lansat alături de Beck piesa "Find My Way", după debutul lui "Slidin'" la început de an.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Metallica, Coldplay, The Fugees, BTS și Ed Sheeran au cântat în cadrul Global Citizen - VIDEO

Ediția de anul acesta a Global Citizen a readus bucuria muzicii live în sânul publicului. Desfășurată în multiple locații și orașe, evenimentul a beneficiat de o listă generoasă de artiști și trupe cu renume. Metallica, Coldplay, Ed Sheeran, BTS, Lorde s-au numărat printre performeri, The Fugees reunindu-se după o pauză de 15 ani pentru a marca aniversarea a 25 de ani alături de Global Citizen.

Publicat

pe

Metallica / The Fugees / Coldplay la Global Citizen
Metallica / The Fugees / Coldplay la Global Citizen │ FOTO: Colaj capturi YouTube

Dacă anul trecut, evenimentele organizate de Global Citizen s-au desfășurat în online, anul acesta publicul a putut participa la o mulțime de concerte, ce au avut loc pe tot globul. Coldplay, The Fugees, Camila Cabello, Jennifer Lopez și Billie Eilish au concertat în New York, BTS în Seoul, Ed Sheeran în Paris, Metallica în Louisville, iar lista continuă cu zeci de artiști și tot atâtea locații.

The Fugees s-au reunit după 15 ani de pauză special pentru acest eveniment, marcându-și reîntoarcerea pe scenă cu cele mai mari hituri ale grupului - "Ready or Not" și "Killing Me Softly". Metallica a susținut un show incendiar în Louisville, iar Coldplay a avut o mulțime de invitați surpriză, cântând alături de Billie Eilish, Finneas, Camila Cabello și Shawn Mendes. Mai jos puteți urmări o parte dintre cele mai incitante live-uri.

Global Citizen este o platformă de acțiune socială cu impact la nivel global, care își propune să rezolve cele mai mari provocări ale lumii. Accesând platforma, publicul poate afla despre problemele cu care ne confruntăm la nivel mondial, poate lua măsuri, implicându-se în diverse cauze, și se poate alătura unei comunități angajate în schimbarea socială.

Global Citizen Live 2021

Metallica - "For Whom the Bells Tolls" în Louisville | Global Citizen Live

Metallica Performs - "No Leaf Clover" | Global Citizen Live

Fugees - "Ready or Not" | Global Citizen Live

Fugees - "Killing Me Softly" | Global Citizen Live

Coldplay - "Yellow" Feat. Camila Cabello and Shawn Mendes | Global Citizen Live

Coldplay - "Fix You" (Live cu Billie Eilish și FINNEAS în New York City) | Global Citizen Live

Coldplay & BTS - "My Universe" | Global Citizen Live

Camila Cabello & Shawn Mendes – "Señorita" (Live in New York City 2021) | Global Citizen Live

Ed Sheeran - "Shape of You" în Paris | Global Citizen Live

Ed Sheeran - "Thinking Out Loud" în Paris | Global Citizen Live

Ed Sheeran - "Shivers" în Paris | Global Citizen Live

Lorde - "Fallen Fruit" | Global Citizen Live

BTS - "Permission to Dance" | Global Citizen Live

Måneskin - "Bury a Friend" (Cover Billie Eilish) | Global Citizen Live

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< oct. 2021 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trending