Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

The Strypes, rock'n'roll zguduit din balamale - VIDEO

Ascultând The Strypes nu poți decât să rămâi uimit. Maturitatea muzicii acestei formații e ridicolă. Rock'n'roll-ul încă trăiește, confirmăm asta la JOINewArtist.

Publicat

pe

The Strypes
The Strypes │ FOTO: www.facebook.com

Industria muzicală actuală pare a se dezvolta către poli diferiți. Pe de o parte avem boom-ul ramurii electro cu drum'n'bass și dubstep și pe de altă parte e întoarcerea către rădăcini, către anii prolifici ai blues-ului, rock and roll-ului și general vorbind către sunetele "aprinse" din interior spre exterior și nu invers. Urcând mult către polul sunetelor pure, desprinse dintr-o epocă în care muzica se înregistra în studio, cu instrumente, nu auto-tune și alte nebunii, îi întâlnim pe cei patru membri ai unei tinere formații din Irlanda. Ascultând The Strypes nu poți decât să rămâi uimit. Maturitatea muzicii acestei formații e ridicolă. Cum este posibil ca o trupă cumpusă din inși ce nu-și pot cumpăra legal nici măcar o sticlă de bere să cânte de parcă au trăit deja în desfrâu întreaga lor existență? Și ne referim aici, desigur, la desfrâu artistic. Ei bine, se pare că în universul creativ al noii generații se întrevăd sclipiri ale unor artiști născuți să devină legende. Cu riscul de a fi mai entuziaști decât de obicei, trebuie să observăm că muzica celor patru puști de la The Strypes are potențial de a scrie istorie. Așa cum The Beatles, în urmă cu vreo '70 de ani inventa o adicție pe care numai albumul "Please please me" o putea declanșa. Discutăm, așadar, la JOINewArtist despre The Strypes și aluatul muzical din care se clădește viitorul industriei.

The Strypes

The Strypes │ FOTO: www.facebook.com

The Strypes este o trupă născută parcă în trecut pentru a salva aparențele prezentului. Crescuți cu muzica greilor Chuck Berry, Bo Diddley, Howlin' Wolf, Little Walter, Dr. Feelgood, The Rolling Stones, The Yardbirds și Lew Lewis, cei patru reprezentanți ai blues-ului și rock'n'roll-ului de altă dată ne fac să regândim ipoteza reîncarnării. Cu multă vână și un bagaj de cunoștințe muzicale intimidant, Evan Walsh (baterist, 15 ani), Peter O’Hanlon (bass, 16 ani), Josh McClorey (chitarist, 17 ani) și Ross Farrelly (solist, 16 ani) i-au impresionat până și pe Noel Gallagher, Dave Grohl și Elton John. Deși nu au încă un album de debut, au reușit să-și convingă ascultătorii cu doar două piese proprii, restul setlistului din concerte fiind completat de cover-uri.

După un prim EP cu reeditări ale unor piese din epoca de aur a blues-ului și rock'n'roll-ului ("Young, Gifted & Blue"), ce a urcat instantaneu pe primul loc în iTunes Blues Chart, a apărut și prima compoziție proprie. Single-ul se numește "Blue Collar Jane", a fost lansat pe 28 martie anul acesta, și marchează, fără doar și poate, începutul unui drum lung, agitat de mase impresionante de fani.

The Strypes - "Blue Collar Jane"

La auzul muzicii The Strypes, Elton John s-a declarat imediat un fan dedicat, semnând chiar un contract cu trupa pentru producerea unui album. Deși ulterior cei patru s-au reorientat către Mercury Records, simpatia pentru ei a rămas neafectată.

"La vârsta de 16 ani au noțiuni despre R&B și blues pe care eu am reușit să le dobândesc în 65 de ani. Sunt ca o gură de aer proaspăt", declara Elton John la începutul lui 2013.

Pentru The Strypes toate aceste aprecieri nu fac decât să-i lase în aceeași stare de "coolness" naturală, născută într-o oarecare măsură dintr-o nuanță de timiditate. Spre exemplu, ochelarii a la Roy Orbison de care solistul nu se desparte niciodată sunt de fapt o formă de a masca tracul pe scenă, devenind ulterior un element definitoriu.

Întrebați într-un interviu care a fost cel mai bun sfat pe care l-au primit până acum cei 4 au răspuns la unison: "Nu vă lăsați înșelați de casele de discuri. Jeff Beck a spus asta." S-ar părea, așadar, că băieții sunt pregătiți să înfrunte inevitabilul, așa încât nu putem decât să așteptăm cu nerăbdare albumul de debut la care se lucrează deja. De producerea lui se ocupă Chris Thomas, cunoscut pentru colaborările cu The Beatles și Sex Pistols, deci un drum ascendent mai bine pavat decât atât nu cred că și-ar fi putut imagina tinerii irlandezi. Ascultăm cea de-a doua piesă proprie The Strypes și stăm cu ochii lipiți de datele concertelor viitoare. Cât nu au câștigat încă un premiu Grammy sunt șanse mari să ajungă și la noi.

The Strypes - "What The People Don't See"

Comentează

Trending