Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Pascal Pinon, muzică izvorâtă din "Țara focului și a gheții" - VIDEO

Muzica Pascal Pinon are o forță artistică aparte. Creează lumi. Deschide ferestre interioare. Deși trupa face parte încă din scena underground a industriei muzicale, nu ne-ar mira să devină în timp următorul nume important din "Țara focului și a gheții", după Bjork.

Publicat

pe

Pascal Pinon
Pascal Pinon

Muzica Pascal Pinon are o forță artistică aparte. Creează lumi. Deschide ferestre interioare. Te intrigă prin vizualul născut din note muzicale și te cucerește prin sensibilitate. La 18 ani, surorile gemene ce alcătuiesc duo-ul Pascal Pinon au deja în discografie două albume, ambele primind aprecieri din partea criticilor de profil. Cele două compun, de altfel, de la vârsta de 11 ani, inspirația venind de pretutindeni: viața de zi cu zi, emoții, drame, oamenii din jur, poezie și artă. Piesele au versuri atât în engleză, cât și în islandeză, limba maternă. Deși fac parte încă din scena underground a industriei muzicale, nu ne-ar mira să devină în timp următorul nume important din "Țara focului și a gheții", după Bjork. Propunem, așadar, o primă degustare a muzicii Pascal Pinon și un scurt periplu prin istoria acestei tinere formații la o nouă ediție JOINewArtist.

Pascal Pinon

Pascal Pinon │ FOTO: pascalpinon.blogspot.com

Are ceva din altă lume acest duo din Islanda. Începând cu numele Pascal Pinon, ales după așa-zisul "Mexican cu două capete", personaj legendar al lumii circului de la începutul anului 1900, și până la stările și emoțiile pe care le transmit prin muzică, totul pare rupt de altundeva. Sound-ul amintește, într-adevăr, de Bjork, însă acest acest aspect se explică prin "gena distinctă" a muzicii islandeze, acea ramură ce pare să se îndepărteze cel mai mult de trunchiul comun al genului pop.

"Autentică, delicată dar intrigantă, visătoare și atmosferică" - așa descrie Pascal Pinon muzica lor într-un interviu acordat www.bedroomdisco.de

Cele două surori au crescut într-o familie de muzicieni, părinții insuflându-le astfel pasiunea pentru această artă. Ideea de a forma o trupă s-a concretizat când cele două - Jófríður și Ásthildur - aveau doar 14 ani, la vârsta respectivă având deja compuse vreo 30 de piese. Casa de discuri - Morr Music - le-a fost recomandată chiar de mama lor, aceasta implicându-se și în finisarea unui artwork. Așa au apărut pe piață albumele "Pascal Pinon" (2010) și "Twosomeness" (2013), cel mai recent single lansat fiind "Bloom".

Pascal Pinon - "Bloom"

Pentru ultimul album - "Twosomeness" - gemenele au lucrat cu Alex Somers, cunoscut pentru colaborarea cu Sígur Rós. Materialul discografic a primit review-uri foarte bune, Gareth James de la revista Clash declarând că muzica Pascal Pinon are "o frumusețe aparte și o anume raritate", Tim Sindra de la Allmusic  spunând că piesele sunt "învăluite într-un mister ce transmite  într-un mod inexplicabil, simultan, căldură și tristețe".

Tracklist "Twosomeness"

 1. Ekki Vanmeta
 2. Þerney (One Thing)
 3. Somewhere
 4. Evgeny Kissin
 5. When I Can't Sleep
 6. Annar Logi
 7. Kertið
 8. Sumarmál
 9. Bloom
 10. Fernando
 11. Good and Bad Things
 12. Rifrildi

Cel cu care "surorile Pinon" și-ar dori cel mai mult să colaboreze pentru un viitor proiect muzical este nimeni altul decât Andy Warhol, la capitolul inspirație și influențe cele două numindu-i pe Bjork și Tegan and Sara. Cel mai "capabil să-ți taie respirația" concert al trupei a avut loc în 2011, în China, când cele două au participat la un festival desfășurat în aer liber.

"Eram înconjurate de dealuri înverzite cât vezi cu ochii. În public erau aproximativ 1500 de oameni și erau toți cufundați în tăcere."  - Pascal Pinon

Într-adevăr, cam acesta este efectul pe care muzica Pascal Pinon o produce. Rămâi captiv în universul creat, realizând parcă de-abia atunci imensitatea timpului și spațiului. Pentru a acentua această apreciere recomandăm o a doua piesă, extrasă, ca și prima, de pe albumul "Twosomeness" - "When I can't sleep".

Pascal Pinon - "When I can't sleep"

Comentează

Muzică nouă

bjork şi Rosalia au lansat o piesă-protest împreună

Uneori muzica devine mai mult decât muzică, un veritabil imn de protest pentru cauze mai mari sau mai mici. Bjork a fost mereu vocală, luptând pentru cauzele în care crede cu adevărat şi acum a colaborat cu Rosalia pe piesa "help fight fish farming în iceland".

Publicat

pe

Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland
Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland │ FOTO: Bjork

De fapt avem doar un teaser pentru track deocamdată, alături de un mesaj transmis de cele două artiste. Bjork "oferă" piesa fanilor, iar profiturile generate de ea vor ajuta la lupta contra fermelor de peşte din Islanda. Ştim că melodia apare în octombrie, iar o parte din venituri merg şi spre oamenii de la fiordul seyðisfjörður, care au protestat contra pescuitului abuziv şi au acum procese de plătit.

Bjork ne spune şi că Islanda are cel mai mare patrimoniu natural neatins de om din Europa. Dă vina pe oamenii de afaceri islandezi şi norvegieni pentru starea ţării şi pentru faptul că au început să cumpere majoritatea fermelor piscicole din fiorduri. Artista şi activiştii se miră că acest lucru s-a întâmplat timp de un deceniu fără a exista cineva să îi oprească pe acei oameni de afaceri.

Rezultatul? Un efect devastator asupra faunei, iar peştii trăiesc în condiţii oribile şi o grămadă dintre ei au scăpat din ferme, modificând ADN-ul somonului islandez şi ducând într-o bună zi la stingerea sa ca specie. Judecând după sutele de comentarii primite la melodia-teaser, mulţi islandezi sunt de aceeaşi părere cu Bjork.

Bjork a acordat şi un interviu celor de la NME recent în care afirma că susţine protecţia mediului şi are speranţe de la tineri, care pot ajuta la oprirea schimbărilor climatice. Consideră că Generaţia Z e "cu adevărat radicală" şi se declară uşurată că mediul înconjurător e o prioritate pentru ei.

Videoclipul piesei create de Bjork şi Rosalia a fost regizat de Gabríela Friðriksdóttir & Pierre-Alain Girau şi s-a văzut deja live în cadrul concertului lui Bjork din Lisabona de pe 1 septembrie. Artista islandeză se află în turneu, cu opriri în Polonia, Hamburg, Leipzig, Zurich, Nantes, Bordeaux.

Ultimul LP lansat de artistă a fost "Fossora", apărut în septembrie 2022.

Citește în continuare

Trending