Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Moldova s-a calificat în finala Eurovision 2013. Vezi rezultatele primei semifinale

Vezi rezultatele primei semifinale Eurovision 2013. Aliona Moon, concurenta Moldovei, s-a calificat în finala de la Malmo.

Publicat

pe

Aliona Moon, concurenta Moldovei la Eurovision 2013
Aliona Moon, concurenta Moldovei la Eurovision 2013 │ FOTO: Thomas Hanses (EBU)

Cea de-a 58-a ediție a concursului muzical Eurovision a început pe 14 mai la Malmö în Suedia, odată cu prima semifinală. Dintre primele 16 melodii concurente, 10 se vor regăsi în finala de pe 18 mai. Finaliștii rezultați din prima semifinală vor reprezenta următoarele țări europene: Moldova, Lituania, Irlanda, Estonia, Belarus, Danemarca, Rusia, Belgia, Ucraina și Olanda. Ordinea nu reprezintă ierarhia în funcție de voturile primite. Reprezentanta Moldovei, Aliona Moon a scăpat repede de emoții, fiind prima finalistă anunțată. De cealaltă parte, reprezentanta Olandei - Anouk a îndurat cea mai grea așteptare. Cântăreața rock va urca și ea pe scena finalei Eurovision 2013.

Aliona Moon, concurenta Moldovei la Eurovision 2013

Aliona Moon, concurenta Moldovei la Eurovision 2013 │ FOTO: Thomas Hanses (EBU)

Germania, Spania, Franța, Marea Britanie și Italia – alături de țara gazdă – Suedia – vor intra direct în finală. Restul de 10 cântece finaliste vor fi desemnate joi seară, când România va intra în cea de-a doua semifinală, Cezar Ouatu având ultima poziție în ordinea intrării pe scenă. Cel mai bun rezultat al țării noastre la Eurovision este locul al treilea, obținut mai întâi în 2005 de Luminița Anghel și Sistem, apoi în 2010 de Paula Seling și Ovi.

Finaliștii Eurovision 2013 după prima semifinală:

  1. Moldova: Aliona Moon - O Mie
  2. Lituania: Andrius Pojavis - Something
  3. Irlanda: Ryan Dolan - Only Love Survives
  4. Estonia: Birgit - Et Uus Saaks Alguse
  5. Belarus: Alyona Lanskaya - Solayoh
  6. Danemarca: Emmelie de Forest - Only Teardrops
  7. Rusia: Dina Garipova - What If
  8. Belgia: Roberto Bellarosa - Love Kills
  9. Ucraina: Zlata Ognevich - Gravity
  10. Olanda: Anouk - Birds

Mecanismul de votare în prima semifinală Eurovision 2013 a inclus 19 țări. Alături de susținătorii din cele 16 state participante, au mai avut drept de vot și cei din Italia, Suedia și Marea Britanie. Așadar, românii din țară nu au putut vota. Pentru prima dată, votarea a fost posibilă și printr-o aplicație mobilă pentru tablete și telefoane inteligente.

Aliona Moon, printre finalistii Eurovision 2013, în urma primei semifinale

Aliona Moon, printre finalistii Eurovision 2013, în urma primei semifinale │ FOTO: Thomas Hanses (EBU)

Aliona Moon duce Moldova în finala Eurovision 2013

Pe numele său adevărat Aliona Munteanu, cântăreața a participat și anul trecut la Eurovision, dar ca backing vocal pentru Pasha Parfeny. Fostul concurent din Moldova a semnat compoziția "O mie" și a acompaniat-o pe Aliona la pian.

Aliona s-a numărat printre cei 8 artiști chestionați în cadrul conferinței de presă ce a urmat după aflarea rezultatelor, iar tema rochiei sale nu a fost ocolită. "Din păcate, rochia mea este foarte grea. Nu știu cât cântărește exact, dar mi-am resimțit spatele atunci când am dat-o jos", a răspuns solista unuia dintre ziariști. În privința concurenților săi, Aliona nu a nominalizat niciun contracandidat la trofeu: "Consider că multe țări (nr. melodii) merită să câștige. Să vedem cum va arata situația după cea de-a doua semifinală ". Delegația Moldovei la Eurovision 2013 este condusă de Vitalie Cojocaru.

Aliona Moon și Vitalie Cojocaru în timpul conferinței de presă de după prima semifinală Eurovision 2013

Aliona Moon și Vitalie Cojocaru în timpul conferinței de presă de după prima semifinală Eurovision 2013 │ FOTO: Dennis Stachel (EBU)

Aliona Moon - "O Mie" - Eurovision 2013 - Republica Moldova

Comentează

Trending