Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Danemarca a câștigat Eurovision 2013 - VEZI CLASAMENTUL FINAL

Danemarca a câștigat finala Eurovision 2013 cu melodia “Only Teardrops” interpretată de Emmelie de Forest, o tânără cântăreață de doar 20 de ani. Vezi punctajul obținut de România și clasamentul final.

Publicat

pe

Emmelie de Forest (Danemarca), castigatoarea Eurovision 2013
Emmelie de Forest (Danemarca), castigatoarea Eurovision 2013 │ FOTO: Sander Hesterman (EBU)

Danemarca a câștigat finala Eurovision 2013 cu melodia "Only Teardrops" interpretată de Emmelie de Forest, o tânără cântăreață de doar 20 de ani. Concursul televizat de la Malmo din Suedia a reunit 26 de melodii finaliste din 39 de propuneri triate în urma a două semifinale. Podiumul a fost completat de Azerbaijan și Ucraina, două gazde recente ale concursului. România a ocupat locul 13, fiind reprezentată de Cezar Ouatu cu melodia "It's My Life". Moldova s-a clasat pe poziția 11, la egalitate de puncte cu Belgia. Eurovision 2014 se va desfășura în Danemarca, orașul urmând să fie stabilit. Clasamentul final Eurovision 2013 poate fi consultat mai jos.

Emmelie de Forest (Danemarca), castigatoarea Eurovision 2013

Emmelie de Forest (Danemarca), castigatoarea Eurovision 2013 │ FOTO: Sander Hesterman (EBU)

"Sunt cea mai fericită fată din lume. Nu doar pentru că am câștigat, ci pentru că am câștigat aici în Suedia, locul de origine al tatălui meu. Lui îi plăcea foarte mult acest concurs. Din păcate s-a stins din viață în urmă cu câteva luni și nu a mai putut trăi acest moment. Sunt sigură că s-ar fi bucurat foarte tare", a declarat Emmelie de Forest imediat după câștigarea trofeului Eurovision.

"Bineînțeles, a fost multă tensiune și mult stres. Dar am primit energie  de la oamenii care m-au susținut, din faptul că le-a plăcut piesa Only Teardrops și că m-au votat", a adăugat tânăra câștigătoare. Ea nu a înțeles pe loc că câștigat, ci doar când și-a văzut colegii felicitându-se.

Emmelie de Forest, câștigătoarea Eurovision are doar 20 de ani

Melodia "Only Teardrops" interpretată de Emmelie de Forest se număra printre favorite, fiind bine cotată la casele de pariuri. Cântecul a câștigat detașat selecția națională, cu 50% din voturile publicului. "Only Teardrops" este compoziția lui Lise Cabble,  o compozitoare daneză și fostă membră a unei trupe de fete numite Miss B. Haven. Autoarea a propus până acum 12 piese pentru Eurovision și a câștigat de 3 ori selecția națională. Prima dată a fost în 1995 cu melodia "Fra Mols til Skagen", iar apoi în 2011 cu "New Tomorrow", ambele terminând în Top 5. Performanța din 2013 încununează așadar o perseverență și imaginație de decenii.

Danemarca a castigat finala Eurovision 2013

Danemarca a castigat finala Eurovision 2013 │ FOTO: Thomas Hanses (EBU)

Interpreta câștigătoare din Danemarca are doar 20 de ani, însă activitatea sa muzicală impresionează. Emmelie de Forest a crescut în orașul Mariager din nordul Danemarcii, începând să cânte din copilărie. La 14 ani, deja umbla în turneu prin toată Danemarca alături de muzicianul scoțian Fraser Neill. Repertoriul de atunci cuprindea piese proprii și coveruri în stil folk-blues după Nirvana și Johnny Cash. Ca și la Eurovision 2013, de cele mai multe ori ea urcă desculță pe scenă. "Mereu am preferat să cânt pe scenă fiind fără tocuri sau în picioarele goale. Fără încălțăminte, mă simt mai aproape de pământ, fapt ce mă relaxează", declara Emmelie.

"Imediat ce am ascultat cântecul, m-am îndrăgostit de el. Transmite un sentiment melancolic, este despre război și pace - ambele în relație, despre lume în ansamblu. Cred că e o temă  la care se poate raporta fiecare om", spune Emmelie de Forest despre melodia câștigătoare la Eurovision 2013.

Urmărește interpretarea live a melodiei câștigătoare: Emmelie de Forest - Only Teardrops

Clasamentul final Eurovision 2013

PozitiaConcurentPunctajul finalȚărilecare au acordat punctajul maxim
1Danemarca281 puncteMarea Britanie, Serbia, Italia, Islanda, Franta, Irlanda, Slovenia, Macedonia
2Azerbaijan234 puncteAustria, Israel, Ungaria, Bulgaria, Rusia, Malta, Grecia, Muntenegru, Georgia, Lituania
3Ucraina214 puncteMoldova, Azerbaijan, Armenia, Belarus, Croatia
4Norvegia191 puncteSuedia, Finlanda, Danemarca
5Rusia174 puncteLetonia, Estonia
6Grecia152 puncteSan Marino, Cipru
7Italia126 puncteAlbania, Spania, Elveția
8Malta120 puncte
9Olanda114 puncteBelgia
10Ungaria84 puncteGermania
11Moldova71 puncteRomania
11Belgia71 puncteOlanda
13România65 puncte
14Suedia62 puncteNorvegia
15Georgia50 puncte
16Belarus48 puncteUcraina
17Islanda47 puncte
18Armenia41 puncte
19Marea Britanie23 puncte
20Estonia19 puncte
21Germania18 puncte
22Lituania17 puncte
23Franța14 puncte
24Finlanda13 puncte
25Spania8 puncte
26Irlanda5 puncte

Jumătate din cele 26 de melodii au primit cel puțin o dată nota maximă. Melodia de pe locul doi - "Hold Me" interpretată de Farid Mammadov din Azerbaijan a primit de cele mai multe ori punctajul maxim, mai exact de 10 ori, din zone geografice diferite. Danemarca a numărat de 8 ori câte 12 puncte. Votul politic/geografic a fost ceva mai redus în acest an, piesele bune având câștig de cauză dincolo de astfel de susțineri părtinitoare, dar inerente într-un concurs precum Eurovision. Anul acesta au votat 39 de state, cu trei mai puține față de finala de la Baku din 2012.

Rezultatul României la Eurovision 2013

Anul acesta melodia noastră s-a clasat pe locul 13 la Eurovision, cu o poziție mai jos față de anul trecut. România nu s-a mai bucurat de susținerea tradițională a unor state cu mulți emigranți din țara noastră. Dacă la edițiile anterioare ale Eurovision-ului, Spania, Italia, Cipru sau Israel acordau punctaje importante melodiei noastre, acest lucru nu s-a mai repetat odată cu introducerea votului specialiștilor. Piesa "It's My Life" interpretată de Cezar Ouatu a fost notată moderat în state în care și-a găsit susținători în mod organic (Malta, Azerbaijan, Norvegia, Islanda, Albania, Suedia, Austria). A primit totuși câte 10 puncte din partea Moldovei și a Greciei.

Cezar Ouatu - primele repetiții pe scena din Malmo, Suedia pentru Eurovision 2013

Cezar Ouatu pe scena din Malmo, Suedia pentru Eurovision 2013

Țările care au punctat piesa României la Eurovision 2013

  • Moldova - 10 puncte
  • Grecia - 10 puncte
  • Malta - 7 puncte
  • Azerbaijan - 6 puncte
  • Norvegia - 6 puncte
  • Islanda - 6 puncte
  • Albania - 5 puncte
  • Suedia - 4 puncte
  • Austria - 4 puncte
  • Marea Britanie - 4 puncte
  • Italia - 1 punct
  • Franta - 1 punct
  • Muntenegru - 1 punct

Cel mai bun rezultat al țării noastre la Eurovision este locul al treilea, obținut mai întâi în 2005 de Luminița Anghel și Sistem, apoi în 2010 de Paula Seling și Ovi.

Reacțiile concurenților la finalul Eurovision 2013

Concursul a reunit foarte mulți artiști tineri (câștigătoarea Emmelie de Forest din Danemarca - 20 de ani, Farid Mammadov din Azerbaidjan - 21 de ani, Dina Garipova din Rusia - 21 de ani, Robin Stjernberg din Suedia - 22 ani, etc), dar și două nume consacrate ale muzicii internaționale - Bonnie Tyler (reprezentând Marea Britanie) și Anouk (reprezentând Olanda). Dacă Anouk a terminat concursul pe locul 9, piesa interpretată de Bonnie Tyler s-a dovedit slabă, figurând abia pe locul 19 în ciuda vocii speciale care a prezentat-o live. La vederea rezultatelor, Bonnie Tyler a reacționat cu grație. S-a declarat încântată de atmosfera din Arena de la Malmo și a declarat că e mulțumită că nu a terminat concursul pe ultimul loc.

Printre vedetele internaționale care au câștigat de-a lungul timpului un trofeu Eurovision se numără ABBA, Lulu, Celine Dion și Johnny Logan.

2 comentarii

Trending