Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

The Lumineers: catharsis prin muzică indie folk - VIDEO

The Lumineers au găsit sursa simplității în emoția dezbrăcată de artificii stilistice. Cu un album de debut vândut în mii de exemplare, trupa se află în plin avânt. Despre folkul ce a cucerit America și catharsis prin muzică discutăm la JOINewArtist.

Publicat

pe

The Lumineers
The Lumineers │ FOTO: www.last.fm

Uneori ideile simple par la îndemâna oricui, deși, în realitate, pentru a ajunge la ele trebuie să treci peste foarte multe idei complicate. Într-o industrie muzicală aglomerată, în care genurile se împletesc în fel și chip, The Lumineers ne arată că reîntoarcerea la rădăcini poate da roade. Ei au găsit sursa simplității în emoția dezbrăcată de artificii stilistice și exagerări și au reușit să convingă criticii că muzica lor merită toată atenția de care nu au avut parte la început. Cu două nominalizări la premiile Grammy și un single de debut ce s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare, calea spre un viitor "tulburat" de mase solide de fani pare asigurat. Se prea poate să nu fi reinventat roata în ce privește procesul de compunere a pieselor, după cum chiar membrii formației susțin, dar uneori prospețimea unei funcționalități rustice poate avea efecte neașteptate. Capitolul indie folk rock a fost deschis, la această ediție JOINewArtist vorbim despre The Lumineers.

The Lumineers

The Lumineers │ FOTO: www.ourstage.com

"Am crezut întotdeauna că muzica te poate purta într-un loc în care nici nu mai contează dacă tu ești responsabil pentru existența ei. Te simți pur și simplu norocos că ai ajuns acolo. E ca un fel de biserică, dar fără Dumnezeu. E vorba despre emoție, speranță și catharsis. "

Acestea erau gândurile celor de la The Lumineers înainte de decernarea premiilor Grammy, exprimate într-un interviu acordat publicației The Telegraph. Nu mai are nicio importanță acum că nu au și câștigat la cele două categorii la care au fost nominalizați, respectiv "Cel mai bun debut" și "Cel mai bun album americana". "Ho Hey", piesa de debut a celor 5 membri Lumineers, respectiv Wesley Schultz (voce, chitară pian), Jeremiah Fraites (tobe, mandolină, backing vocals), Neyla Pekarek (violoncel, backing vocals), Stelth Ulvang (pian, mandolină, acordeaon, chitară, backing vocals) și Ben Wahamaki (bass), a primit aur în SUA, UK, Canada și Australia și platină în Irlanda. Pentru o formație care a pornit la drum în industria muzicală cu speranța că vor scăpa de job-urile curente, obiectivul a fost atins și cu mult depășit.

The Lumineers - "Ho Hey"

"Într-o industrie în care multe trupe caută acel sound care să ducă mai departe revoluția sunetelor digitalizate, The Lumineers merg în direcția opusă, spre simplitate, și o fac într-un mod genial", au apreciat criticii de muzică din presa internațională. Nimeni nu ar fi putut anticipa că publicul va răspunde atât de bine unei abordări de acest gen, însă imprevizibilul rămâne, se pare, o constantă prezență în valurile industriei. Albumul de debut, ce poartă numele formației, a fost lansat în aprilie 2012, după ce single-ul "Ho Hey" a adus trupei un contract cu Dualtone Records. Materialul discografic s-a clasat pe prima poziție în topurile de muzică alternativă, rock și folk din Statele Unite și pe poziția a doua în Billboard 200.

Coperta albumului "The Lumineers"

Coperta albumului "The Lumineers"

Tracklist "The Lumineers"

  1. "Flowers in Your Hair"
  2. "Classy Girls"
  3. "Submarines"
  4. "Dead Sea"
  5. "Ho Hey"
  6. "Slow It Down"
  7. "Stubborn Love"
  8. "Big Parade"
  9. "Charlie Boy"
  10. "Flapper Girl"
  11. "Morning Song"

Succesul de care s-a bucurat muzica celor de la The Lumineers este în continuare o surpriză pentru mulți. Cu un istoric al trupei ce începe în 2005 și trece printr-un șir destul de lung de concerte restrânse prin baruri și pub-uri, șansele ca piesele lor să ajungă cunoscute de un public numeros păreau destul de slabe. Din fericire însă, au fost auziți de cineva care a știut să vadă dincolo de simplitate, să simtă și să înțeleagă. Ne bucurăm că acest lucru s-a întâmplat pentru că altfel nu am fi putut asculta aceste piese pe care le-ar putea interpreta oricine, conform declarațiilor făcute de membrii formației, dar pe care, dacă ne gândim puțin, nu le-a compus nimeni altcineva. E important să fii tu cel care vine cu ideea și să fii dedicat mesajului pe care îl transmiți.

The Lumineers - "Stubborn Love"

Trending