Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Jake Bugg, vocea care "a speriat" pop-ul - VIDEO

Despre Jake Bugg criticii spun că este înzestrat cu un "talent precoce", având "un sound care creează fuziunea perfectă dintre folk-ul retro și riff-urile rock-ului contemporan". Inspirația sa vine de la The Beatles, Jimi Hendrix și Johnny Cash, fără a exista însă vreo urmă de plagiat.

Publicat

pe

Când ai 17 ani și compui muzică de parcă ai avea cel puțin 30, efectul inevitabil este stârnirea discuțiilor în contradictoriu cu privire la talent și înfluențe. Cine este, de unde vine și cât de autentic este sound-ul sunt chestiuni la care criticii de profil se gândesc aproape fără a clipi, dându-și fiecare verdictul despre ce și cum. În cazul lui Jake Bugg, criticii au aprobat la unison că prospețime există din plin, revista Clash incluzând debutul său la categoria "talent precoce, cu un sound care creează fuziunea perfectă dintre folk-ul retro și riff-urile rock-ului contemporan". Deloc rău pentru un tânăr artist ce a împlinit recent doar 19 ani, marcând din prima încercare un album răsplătit cu prima poziție în topurile din UK. El este Jake Bugg, vocea care "a speriat" pop-ul, și despre el vorbim la JOINewArtist.

Jake Bugg

Jake Bugg │ FOTO: www.facebook.com

Cu mai puțin pop în sânge decât Blur și Oasis împreună, Jake Bugg răstoarnă universul muzicii cuminți, adolescentine, ce abordează adeseori teme precum iubirea, iubita și în principiu un mix al celor două concepte. Pentru tânărul artist din Nottingham, muzica se face pentru că ai ceva de spus. Cu o replică țintită exact către inima pop-ului britanic actual, respectiv One Direction, Jake consideră că singurul care are ce căuta în industria muzicală din cadrul amintitei trupe este de fapt "cel mai puțin arătos".

Direct, cu o limbă ascuțită și un simț al umorului ce alunecă ușor spre sarcasm, Jake Bugg este cu siguranță departe de adolescentul tipic al zilelor noastre. Adăugând aici și influențe muzicale din zona The Beatles, Jimi Hendrix, Donovan și Johnny Cash, am putea aprecia că are gust pentru pentru perioada în care muzica nu se făcea de la calculator, mesaj pe care artistul britanic încearcă de altfel să îl transmită prin piesele sale.

Jake Bugg - "Lightning Bolt"

Interesul pentru muzică a apărut în timp ce urmărea serialul de animație The Simpsons. Avea 12 ani pe-atunci și chitara lui Don McLean’s Vincent ce s-a auzit în cadrul unuia dintre episoade i-a agățat atenția tânărului Jake Bugg, care a început din acel moment să învețe să cânte la primul său instrument muzical. După 5 ani în care a absorbit tot ce se putea învăța, Jake a ajuns să deschidă Festivalul Glastonbury, a cărui tradiție începe undeva în anii 1970. Aici a fost remarcat de casa de discuri Mercury și așa a apărut pe piață, în octombrie 2012, albumul de debut ce îi poartă numele.

Coperta album "Jake Bugg"

Coperta album "Jake Bugg"

Tracklist "Jake Bugg"

 1. "Lightning Bolt"
 2. "Two Fingers"
 3. "Taste It"
 4. "Seen It All"
 5. "Simple as This"
 6. "Country Song"
 7. "Broken"
 8. "Trouble Town"
 9. "Ballad of Mr Jones"
 10. "Slide"
 11. "Someone Told Me"
 12. "Note to Self"
 13. "Someplace"
 14. "Fire"

Review-urile pozitive din partea criticilor au venit apoi ca o avalanșă de pretutindeni. De la la NME la BBC, cu toții au căzut de acord că puștiul e de urmărit. Lucru cu care suntem și noi de acord. Abordarea este admirabilă, sound-ul aduce mult a Beatles, fără a părea copiat, iar stilul ar putea zgudui puțin felul în care se face muzică pe bandă rulantă. În ce privește atitudinea lui față de răspunsul publicului, Jake a declarat pentru The Telegraph că e o supriză pentru el faptul că a ajuns pe locul 1 în topuri.

"Plasarea pe locul 1 în topuri nu trebuia să aibă loc. A fost primul meu album, cu accent pus pe acorduri de chitară - nu foarte populare în zilele noastre - și am declasat-o pe Leona Lewis. Eu unul nu mă așteptam ca albumul să ajungă în topuri."

Dacă adăugăm așadar și maturitatea și pe alocuri modestia, ne-am putea gândi deja la o readucere în prezent a muzicii anilor '60, '70, '80.  Așteptăm cu interes piese noi de la Jake Bugg, delectându-ne până atunci cu cele "vechi"( în condițiile unui debut oarecum proaspăt).

Jake Bugg - "Seen It All"

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Ascultă "Now And Then", ultimul cântec semnat The Beatles

Trupa The Beatles a avut întotdeauna talent pentru inedit, iar anul 2023 aduce una dintre cele mai așteptate lansări din istoria sa incredibilă. "Now And Then" este ultima melodie The Beatles - scrisă și cântată de John Lennon, dezvoltată și lucrată de Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr. O găsești disponibilă în articol.

Publicat

pe

Coperta single Beatles Now and Then
Coperta single Beatles Now and Then │ FOTO: Beatles

"Now And Then", ultima melodie realizată de toți cei patru membri ai The Beatles, a sosit în forma sa completă. Povestea cântecului a început la sfârșitul anilor 1970, când John a înregistrat un demo cu voce și pian. În 1994, Yoko Ono le-a dat înregistrarea lui Paul, George și Ringo, împreună cu demo-urile lui John pentru "Free As A Bird" și "Real Love". Acestea două din urmă au fost lansate ca single-uri în 1995 și 1996, ca parte a proiectului "The Beatles Anthology".

Revenind la "Now And Then", Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison au încercat să termine melodia cu ajutorul producătorului Jeff Lynne, dar în cele din urmă au abandonat proiectul din cauza unui zumzet puternic pe înregistrarea originală a lui Lennon, care a făcut-o imposibil de folosit.

Mulți ani mai târziu, în 2021, celebrul regizor Peter Jackson a realizat documentarul "The Beatles: Get Back" și a uimit spectatorii pe partea audio. Echipa lui Jackson a folosit tehnologia AI care este capabilă să izoleze anumite melodii într-un mix. A fost oportunitatea perfectă de a elimina zumzetul din înregistrarea originală a piesei "Now And Then". Apoi, McCartney și Starr s-au întors în studio și au terminat piesa, combinând caseta demo cu înregistrări moderne, cu bucăți din sesiunea de înregistrări din anii '90 și mostre din melodii mai vechi ale trupei ca "Here, There and Everywhere", "Eleanor Rigby" sau "Because".

Lansarea muzicală este acompaniată și de un mini documentar, scris și regizat de Oliver Murray. "Now And Then - The Last Beatles Song" spune povestea din spatele ultimului cântec Beatles, cu filmări și comentarii exclusive de la Paul, Ringo, George, Sean Ono Lennon și Peter Jackson.

AUDIO: The Beatles - Now And Then

Citește în continuare

Muzică și film

Moartea lui John Lennon devine subiectul unui documentar narat de Kiefer Sutherland

Decesul tragic al liderului trupei The Beatles va fi documentat în "John Lennon: Murder Without a Trial". Seria din trei părți va fi disponibilă pe Apple TV+. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

John Lennon în videoclipul "Imagine"
John Lennon în videoclipul "Imagine" │ FOTO: captură YouTube / johnlennon

Seria documentară va fi narată de actorul Kiefer Sutherland și va analiza crima premeditată de Mark David Chapman și consecințele tulburătoare care i-au urmat. John Lennon a fost împușcat în fața blocului său din New York, pe 8 decembrie 1980.

"John Lennon: Murder Without a Trial" va cuprinde interviuri exclusive ale martorilor și fotografii nemaivăzute de la locul crimei, care prezintă o nouă perspectivă asupra vieții și morții legendarului John Lennon, dar și asupra anchetei și condamnării lui Mark David Chapman.

"Murder Without a Trial" este prezentată drept cea mai amănunțită examinare a crimei lui Lennon deoarece echipa de producție a apelat la Legea privind libertatea informațiilor și a colaborat cu Departamentul de Poliție al orașului New York și cu Consiliul de eliberare condiționată. Pe lângă interviurile exclusive, seria va analiza motivațiile ucigașului prin intermediul unor discuții cu avocații lui Chapman, psihiatri, procurori și detectivi.

Regizat de Nick Holt și Rob Coldstream, documentarul "Murder Without a Trial" a fost produs pentru Apple TV+ de 72 Films. David Glover, Mark Raphael, Simon Bunney și Louis Lee Ray sunt producători. O dată de lansare nu a fost încă anunțată.

În altă ordine de idei, The Beatles pregătește una dintre cele mai așteptate lansări din istoria sa. "Now And Then" este ultima melodie The Beatles scrisă și cântată de John Lennon, dezvoltată și lucrată de Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, iar acum finalizată de Paul și Ringo, patru decenii mai târziu. Cântecul va fi lansat oficial pe 2 noiembrie.

Citește în continuare

Muzică nouă

The Beatles anunţă lansarea melodiei finale "Now and Then", cu vocea lui John Lennon

The Beatles a anunţat în sfârşit lansarea legendarei piese "Now and Then", melodia sa finală. Ea va sosi împreună cu variante modernizate ale albumelor "Red" şi "Blue". Mai multe informaţii şi un trailer găsiţi mai jos.

Publicat

pe

Coperta single Beatles Now and Then
Coperta single Beatles Now and Then │ FOTO: Beatles

Single-ul s-a lăsat aşteptat ceva vreme şi poartă semnătura lui Paul McCartney şi Ringo Starr. Ceilalţi membri Beatles, George Harrison şi John Lennon sunt înlocuiţi de... AI. Dorinţa a fost de a crea "ultima piesă cu toţi cei 4 Beatleşi". Vestea vine după o săptămână întreagă de teasere care implicau o casetă audio, postate pe conturile de social media ale trupei.

În plus imaginile erau proiectate şi în Liverpool, oraşul de baştină al acestui grup legendar. Melodia se numeşte "Now and Then" şi nu e chiar nouă. John Lennon a compus şi înregistrat un demo al său în anii 1970. Pe atunci era doar pian şi voce şi compoziţia lua naştere în New York. După moartea sa, soţia, Yoko Ono i-a oferit înregistrarea lui Paul McCartney, Harrison şi Starr. Asta se întâmplă în 1994, cei 3 primind şi alte demo-uri, "Free As a Bird" şi "Real Love".

Ambele au fost finalizate şi lansate ca melodii "noi" Beatles în anii 1990, ca parte a proiectului Beatles Anthology. De atunci până acum s-a lucrat şi la "Now and Then", dar limitările tehnologice au făcut imposibilă lansarea unei versiuni curate. S-a lucrat cu producătorul Jeff Lynne, dar pur şi simplu vocea lui Lennon şi pianul nu puteau fi separate pentru un mixaj mai curat.

Apoi în 2021 regizorul Peter Jackson, cunoscut pentru trilogiile "Hobbitul" şi "Lord of the Rings" a lansat documentarul Beatles "Get Back". Acolo a folosit tehnologia audio WingNut Filmas MAL pentru a de-mixa coloana sonoră mono a filmului. A izolat apoi instrumentele şi vocea şi a scos în evidenţă discuţiile din fundal.

Aceeaşi tehnologie avea să fie pusă la treabă pentru ediţia remixata a albumului Beatles "Revolver", lansat în 2022. Şi acum... la fel pentru piesă cu Lennon, "Now and Then". Vocea lui John se aude "cristal de clar", conform lui McCartney, care se declară emoţionat de proiect. Melodia include şi părţile de chitară acustică şi electrică înregistrate de Harrison în 1995, plus o înregistrare nouă de tobe de la Starr, care aduce şi backing vocals.

McCartney s-a ocupat de chitară bas şi backing vocals, plus o parte de chitară slide. Lansarea are loc pe 2 noiembrie 2023, cu încă o parte a discului incluzând single-ul "Love Me Do", primul lansat de Beatles în 1962.

Pe 3 noiembrie vine un videoclip pentru "Now and Then".

Citește în continuare

Trending