Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Sebastian Bach - Poza pentru Kicking & ScreamingMuzicienii îl numesc pe CEO-ul Spotify "un idiot lacom" Paul McCartneyPaul McCartney a dat în judecată The Beatles pentru a salva muzica trupei Elissa, cântăreață libaneză a cărei casă a fost distrusă de explozia din BeirutExplozia din Beirut declanșează reacții puternice printre artiști: "Nu-mi pot stăpâni furia" Neil Young live în Ziggodome Amsterdam, 2019Neil Young îl dă în judecată pe Donald Trump Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019Deep Purple nu are de gând să iasă prea curând la pensie Adrian Despot: "Vița de Vie - În corzi e cea mai bună producție a unui concert live în România"

Concert Emil Bîzgă Jazz Orchestra și Luiza Zan la Teatrul Odeon

Emil Bîzgă și Luiza Zan vor urca pe scena Teatrului Odeon pe data de 1 aprilie 2013. Concertul va începe la ora 19:00. Află mai multe detalii despre eveniment.
Emil Bîzgă și Luiza Zan

Emil Bîzgă și Luiza Zan

Luna aprilie aduce iubitorilor de jazz un eveniment special, o seară în compania unor artiști români de un real talent. Emil Bîzgă și Luiza Zan vor urca pe scena Teatrului Odeon pe data de 1 aprilie 2013, concertul fiind programat să înceapă la ora 19:00.

Emil Bîzgă și Luiza Zan

Emil Bîzgă și Luiza Zan

Considerat unul dintre cei mai buni trompetişti români, Emil Bîzgă s-a născut pe 23 iunie 1971, la Iaşi, într-o familie de muzicieni. Şi-a desăvârşit studiile muzicale în Bucureşti, la Conservator, locul în care a descoperit şi pasiunea pentru jazz.

Cu un master în trompetă clasică la Malmo, Suedia şi trompetă de jazz la Hanovra, Germania şi Universitatea Rutgers din New Jersey, Emil Bîzgă a colaborat îndeaproape cu artişti de renume precum Hakan Hardenberger şi Wynton Marsalis, care i-au definitivat stilul şi tehnica muzicală şi i-au incitat curiozitatea de a îmbina diverse categorii muzicale - muzica clasică, jazzul sau folclorul balcanic -, reuşind să aducă un element de noutate în arena muzicală internaţională.

Stilul muzical al lui Emil Bîzgă se caracterizează printr-un amalgam de experienţe diverse alături de orchestre de muzică clasică sau de jazz, o mixtură de sunete contrastante, inedite pentru jazzul modern.

Cariera lui Emil Bîzgă cuprinde numeroase concerte solo, cele alături de Orchestra Niedersachen Jazz, Bucharest Radio Big Band şi Opera din Hanovra şi apariţii în cadrul numeroaselor festivaluri din ţară sau din străinătate, precum Festivalul de Jazz Richard Oschanitzky (Iaşi, România), Festivalul de Jazz Patras (Grecia), ZeitTon Festival (Viena, Austria), Festivalul Miles Davis (Cracovia, Polonia) sau Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveţia). Renumitul trompetist a urcat pe aceeaşi scenă cu nume mari ale jazzului internaţional, Ray Charles şi Jimmy Cobb, iar în St. Petersburg a avut ocazia să încânte publicul prin colaborarea cu Vladimir Cosma, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de film.

Bogata experienţă muzicală şi capacitatea de a se dedica muzicii, i-au conferit lui Emil Bîzgă o amprentă muzicală unică, recunoscută la nivel internaţional.

"Emil Bîzgă este unul dintre cei mai originali şi dinamici trompetişti care au apărut pe scena jazz-ului în ultimele decenii. Îmbinarea dintre muzica populară românească cu jazz-ul este irezistibilă. Cred că Emil este pe cale să se transforme într-un star al muzicii jazz, care în mod categoric va influenţa generaţiile viitoare de trompetişti."Jack Kleinsinger - Highlights in Jazz

From Classic To Jazz by Emil Bîzgă la Ateneul Român

Invitatul special al serii este cântăreaţa şi compozitoarea Luiza Zan. Născută la Tulcea, Luiza a urmat cursurile Liceului de Arte din Piatra Neamţ, secţia canto clasic. În 2004 absolvă cursurile Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, la secţia lied-oratoriu, clasa prof. Marie-Jeanne Stoia. În timpul facultăţii se dedică aprofundării muzicii de jazz. Studiază cu profesorul Romeo Cozma, saxofonistul american Rick Condit şi cu pianistul american Armen Donelian. De-a lungul ultimilor zece ani, aceasta s-a format ca o cântăreaţă multilaterală, cu rădăcini solide în muzica de jazz, dar şi cu influenţe puternice din muzica clasică.

O fire hotărâtă şi foarte cerebrală, Luiza Zan a câştigat numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, pasiunea pentru competiţie ducând apoi la prestigiosul premiu al II-lea la Shure Jazz Voice Competition în cadrul festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume. În iulie 2004 a câştigat premiul I la festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang. A fost premiată cu distincţia Muzicianul anului 2011 în cadrul Galei premiilor de jazz din primăvara anului 2012.

Pasională şi tandră, aprinsă şi înţelegătoare. Astfel ar putea fi cuprinsă în câteva cuvinte muzica Luizei. New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi mai ales Nat „King” Cole. Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan ,Erykah Badu. Hip hop & R&B inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal. Toate sunt trăsături ale unei voci pline de forţă şi trăire.

A cântat cu nume sonore de la noi si din lume. Cu Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr, Mihai Iordache, Alex Man, Albert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu şi mulţi alţii, precum si cu Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik şi alţii. În luna noiembrie a anului 2006 Luiza Zan şi Sorin Romanescu definitivează proiectul "Colinde şi poveşti de Crăciun", editat de Trust Productions şi produs de Sorin Romanescu şi Luiza Zan, lansat oficial pe piaţa românească în decembrie 2010 sub oblăduirea Soft Records.

Între anii 2008 – 2010 a fost profesor universitar asociat la catedra de jazz a Universităţii de Muzică Bucuresti, fiind primul profesor de jazz vocal din România. Din 2010 este prezentă în fiecare an la cursurile de măiestrie „IconArts Cisnădie”, ca profesor de jazz vocal. A scris muzică de film, pentru filmele "Carambol", "Circul Vesel" (o producţie HBO) şi "Maria" (nominalizat la categoria cel mai bun film documentar la festivalul de la Lucarno în martie 2013), compunând, de asemenea, întreaga partitură a muzicii spectacolului de teatru "Năpasta", în regia lui Radu Afrim, care se joacă la Teatrul Naţional Bucureşti, în care este şi protagonistă. A scris nenumărate coloane sonore pentru reclame audio şi TV şi este o nelipsită prezenţă de pe scenele cluburilor şi festivalurilor din ţară şi străinătate.

Luiza Zan - "Come Away"

Urmărește un video interviu cu Luiza Zan: "România este un loc cald pentru muzicienii de jazz"

Pentru concertul de pe 1 aprilie de la Teatrul Odeon prețurile biletelor variază între 53 lei şi 31,80 lei. Pentru mai multe detalii despre eveniment puteți consulta pagina din agendă.

Citește mai multe despre Emil BîzgăLuiza Zan
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
byron a prezentat noul album în avanpremieră la Teatrul Metropolis

Am asistat la avanpremiera noului material byron - "30 Seconds of Fame". Evenimenul s-a desfăşurat la Teatrul Metropolis, într-o atmosferă...

Închide