Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

21 de nume noi confirmate la festivalul Sziget 2013

Sziget Festival capătă din ce în ce mai multă culoare şi diversitate cu fiecare nou nume de artist ce se adaugă pe afiş. 21 de nume noi au fost anunţate pentru diferitele scene - mulţi dintre aceştia sunt pentru prima dată la Sziget, dar la fel de mulţi alţii sunt deja prezenţe consacrate din ediţiile anterioare.

Publicat

pe

Sziget Festival 2013

Sziget Festival 2013 capătă din ce în ce mai multă culoare şi diversitate cu fiecare nou nume de artist ce se adaugă pe afiş. 24 de nume noi au fost anunţate pentru diferitele scene – mulţi dintre aceştia sunt pentru prima dată la Sziget, dar la fel de mulţi alţii sunt deja prezenţe consacrate din ediţiile anterioare.

Festivalul Sziget 2013 este unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale, un loc popular de întâlnire pentru fani din toate colțurile lumii. Ediția din acest an va avea loc între 5 şi 12 august, în aceeași locație – binecunoscuta insulă Obudai din inima Budapestei – iar preţurile biletelor sunt foarte apropiate de cele ale ediţiei trecute.

Sziget Festival 2013

Sziget Festival 2013

OTP Bank World Music Party Stage a sărbătorit cea de-a 20-a ediţie a Sziget cu 120% world music, iar reacţiile au fost atât de pozitive încât organizatorii vor o deschidere în forţă a spectacolului de anul acesta. Pe scenă nu vom avea doar numele mari ale genului, ci şi cei mai importanţi artişti din Europa Centrală şi de Est, reprezentând nebunia balcanică şi a genului ska.

Cu un stil unic, trupa americană Calexico amestecă laolaltă rockul alternativ cu muzica mariachi-lor mexicani şi vine anul acesta la Festivalul Sziget în cadrul turneului de promovare a noului lor album, „Algiers”.

Cu piese de pe un un material fierbinte, noul album „Zoom”, cu contribuţii din partea lui Brian Eno şi Mock Jones, vine şi Rachid Taja, care a revoluţionat muzica algeriană raï.

De la starul punk’n’roll balcanic Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra ştim deja la ce să ne aşteptăm pentru că au cucerit publicul de anul trecut de la Sziget.

La fel, Leningrad ne va zgudui pur şi simplu anul acesta cu muzica lor de dans pe ritmuri ska cu un puternic accent rusesc.

Ritmurile latino nu au cum să lipsească nici de la această ediţie. Cei care au fost încântaţi de Che Sudaka anul trecut, pot să înceapă să repete mişcările de dans, pentru că regii catalani neîncoronaţi ai rumbei, La Pegatina, vor aduce cu ei ritmuri extraordinare, şi, mai presus de toate, dansabile.

Căutătorilor de unicitate în muzica mondială a prezentului le recomandăm Moana and the Tribe, o trupă din îndepărtata Noua Zeelandă.

Mulţimea de la Sziget aşteaptă, an după an, ca cele mai populare formaţii africane să fie prezente la eveniment. Cei mai tari vor fi anul acesta Mokoomba din Zimbabwe: stilul lor Pan-African conţine tot ce contează pentru ca muzica africană să fie absolut irezistibilă.

Dar să aruncăm o privire şi spre partea balcanică a programului! Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, punctul de întâlnire între alămurile albaneze şi etno-tehno-ul britanic, vin anul acesta să îşi prezinte noul album, Kabatronics.

Reprezentând regiunea prin ritmuri ţigăneşti psihedelice, Tako Lako este o trupă din Copenhaga, formată din muzicieni sârbi şi danezi ce au reuşit să extragă ceva complet nou din binecunoscutele particularităţi balcanice.

Shutka Roma Rap este produsul unei colaborări interesante într-o o fanfară macedoneană şi rapper-ii de la Shutka, o localitate în apropiere de Skopje.

Unul dintre succesele de anul trecut, trupa de „spaghetti balkan” Figli Di Madre Ignota cântă dintr-un repertoriu bogat în ska şi rock.

Din istoricul celor mai memorabile momente ale acestei scene îi regăsim pe bosniacii de la Dubioza Kolektiv, adoraţi pentru fuziunea între genurile dub, ska, rock şi balcanice.

În ultimii ani am fost martorii afirmării multor trupe central şi est europene pe scena OTP Bank World Music Party Stage. Din acest motiv nu putem să le excludem din programul scenei tematice de la Sziget. Ucrainenii de la DakhaBrakha au fost evident prima noastră alegere, pentru că ştiu tot ce se poate ştii despre muzica slavă şi îşi îmbină stilul personal cu ritmuri electronice şi instrumentale din întreaga lume. Turneul lor, din Europa Occidentală şi până în Australia, a inclus peste 300 de opriri, iar una dintre ele este acum și Sziget.

Polonezii de la R.U.T.A. sunt absolut fascinanţi. Membrii trupei sunt adepţi ai stilurilor folk şi punk şi nu fac niciun compromis: sunt o trupa cu adevărat revoluţionară, ce cântă pe versuri din timpuri medievale, când ţăranii se răsculau împotriva boierilor.

Tot din Polonia vin şi cei de la Warsaw Village Band, foarte cunoscuţi pentru ultimul lor album „Nord”, ce valorifică tradiţiile slave, scandinave şi Sami în egală măsură.

Reprezentând Republica Cehă, Cankisou, îşi asezonează piesele cu ritmuri sălbatice şi  sunete autentice pakistaneze.

În acest context nu avem cum să trecem cu vederea cele mai importante trupe maghiare. Muzica celor de la Sondorgo şi ritmurile masive ale Besh o droM and guests se vor auzi şi ele în programul balcanic.

Una dintre cele mai cunoscute trupe ale etniei rrome, Parno Graszt, în colaborare cu francezii de Latcho Drom, vor crea un moment ce  nu trebuie ratat în secţiunea mai neîmblânzită a muzicii mondiale.

Ungaria s-a afirmat pe scena ska datorită celor de la Pannonia Allstars Ska Orchestra, care ne promit un spectacol foarte tare şi antrenant pe OTP Bank World Music Party Stage în 2013.

Trupa Csik Band and friends se luptă în popularitate cu celebrităţile maghiare, aducând dragostea pentru muzica populară maghiară înapoi în sufletele tuturor. Vor cânta piese dintr-un repertoriu ce se întinde pe douăzeci şi cinci de ani şi un calup în memoria cantautorului maghiar Tamas Cseh.

Trending