Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Smiley joacă rolul principal în filmul "Odată pentru totdeauna" Chitariști veniți la Sibiu Guitar Meeting 2020Peste 300 de chitariști au cântat la Sibiu Guitar Meeting 2020 - VIDEO Shakira și Jennifer Lopez la Super Bowl 2020 (Screenshot)Emmy 2020: Show-ul de la Super Bowl, pe lista câștigătorilor Damian Drăghici la Masked Singer România 2020 - captură ecranMasked Singer 2020: Damian Drăghici a fost Vampirul ce a interpretat piesa "Vals" Tavi Clonda în rolul lui Adam Lambert la "Te cunosc de undeva!" pe 19 septembrie 2020Tavi Clonda (Adam Lambert) n-a putut fi oprit de Putin & Obama la "Te cunosc de undeva!" Concurenții care au trecut de cel de-al doilea episod X Factor 2020 - captură ecranX Factor 2020: Ce concurenți au trecut mai departe după cel de-al doilea episod

Haim, aerul anilor '80 prin plămâni tineri - VIDEO

Cu gândul la Bangles, Fleetwood Mac și "The Breakfast Club" vorbim despre Haim, trupa care a câștigat anul acesta titlul de BBC Sound of 2013. Doar sound-ul pare a fi din anii '80. Succesul formației e recent.

Haim

Cu gândul la Bangles, Fleetwood Mac și "The Breakfast Club" am ascultat pentru prima oară piesa "Don't Save Me", fiind convinsă că trupa Haim a fost pe val în anii '80. În privința unui aspect nu m-am înșelat, și anume asupra faptului că formația a făcut vâlvă, însă perioada în care a ajuns în atenția publicului nu a fost cea a gloriei disco. Haim a lansat single-ul de debut în octombrie 2012, la începutul acestui an primind titlul de BBC Sound Of 2013. Din partea revistei NME formația a primit 4 nominalizări, mai multe chiar și decât Muse, The Vaccines sau Arctic Monkeys. Despre cele 3 surori ce au cucerit UK-ul povestim la o nouă ediție JOINewArtist.

Haim

Haim (Foto: www.facebook.com)

Haim este formată din Este Haim (voce, bass), Danielle Haim (voce, chitară solo), Alana Haim (voce, chitară armonie, percuție, orgă) și Dash Hutton (tobe). Cu rădăcini într-o familie hippie din California, cele 3 surori au crescut cu muzica lui Joni Mitchell și Joan Baez - cântărețe de muzică folk cunoscute în anii '70 pentru piese precum "Big Yellow Taxi" și "Woodstock", respectiv "Diamonds & Rust" și "Farewell, Angelina".

"Părinții noștri au iubit întotdeauna muzica - nu era o clipă de liniște la noi acasă. Întotdeauna aveam fie radioul pornit, fie casetofonul, și erau tobe și instrumente muzicale peste tot. Tata a crescut având tobe în familie și a considerat că e important să le avem și noi în preajmă din punct de vedere al dezvoltării simțului nostru creativ", au mărturisit Alana și Danielle într-un interviu acordat spotify.com.

Trupa a fost, așadar, rezultatul firesc al unui mediu "îmbibat" cu muzică. După 5 ani în care au cântat în cluburile din orașul natal și din împrejurimi, Haim a lansat pe 12 octombrie 2012 single-ul de debut, intitulat "Forever". Clipul a apărut pe YouTube cu câteva luni înainte, pe 7 iunie, adunând până în prezent peste 1 milion și jumătate de vizualizări.

Haim - "Forever"

Viața în familia Haim nu a fost însă întotdeauna în deplin acord muzical. Preferințele celor 3 surori pentru piese din repertoriul Limp Bizkit, Korn, Puddle of Mudd sau Eminem nu au fost atât de bine primite într-o atmosferă preponderent folk. Un loc aparte în playlistul tinerei generații Haim îl ocupă însă Prince, un extraterestru și un geniu în industria muzicală.

"Nu am fi putut trăi fără albumul "Controversy" de la Prince. Credem că ar putea fi chiar cel mai tare album înregistrat vreodată. Aspirăm să înregistrăm și noi un material care să aibă măcar 1% din aerul cool al acelui album. De asemenea, Prince live este experiența supremă a prestației pe scenă. Hit, după hit, după hit, purtând tot timpul ăsta o jachetă auriu-sclipitoare. Cu siguranță e un extraterestru", a declarat Este în cadrul aceluiași interviu.

Pe 8 noiembrie 2012 trupa a lansat cel de-al doilea single. "Don't Save Me" a urcat în UK Singles Chart până pe poziția 32, Tom Howard de la NME acordând un review pozitiv piesei: "Cel mai bun lucru la trupa Haim este că piesele pe care le compun sunt 100%  lipsite de bullshit".

Haim - "Don't Save Me"

Deși nu au lansat încă un album, EP-ul "Forever" este disponibil pe piață din octombrie anul trecut. Tracklistul poate fi consultat mai jos.

Tracklist "Forever" - Haim

  1. Better Off
  2. Forever
  3. Go Slow
  4. Forever (Dan Lissvik Remix)

Conform declarațiilor făcute în presa internațională, albumul de debut va apărea în cursul acestui an. Până atunci lista nominalizărilor din partea NME cuprinde categoriile "Best Track" și "Best Music Video" (pentru piesa "Don't Save Me"), "Best New Band" și "Best Twitter". Votarea se încheie pe 20 februarie, pe 27 fiind anunțați câștigătorii. Noi le ținem deja pumnii chiar și pentru simplul fapt că au readus vibe-ul anilor '80 în lumina reflectoarelor.

În încheiere vă invităm să urmăriți interviul pe care Haim l-a acordat celor de la BBC la începutul lunii ianuarie 2013.

Interviu BBC Sound of 2013 - Haim

Citește mai multe despre Haim
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Ana Baniciu de la Lala Band și-a serbat ziua de naștere pe scenă, la concertul din Tulcea

Ana Baniciu, fiica cunoscutului muzician Mircea Baniciu, și-a serbat ziua de naștere alături de LaLa Band și fanii veniți la...

Închide