Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Fun. - cocktail-ul de indie rock și pop cu un twist de Grammy - VIDEO

Pentru membrii trupei Fun. distractiv înseamnă sound fresh, ciudat, dificil de categorisit și etichetat, dar care îți intră pe sub piele de la prima ascultare. Și din același registru alt "distracției" vin și cele 6 nominalizări la premiile Grammy de anul acesta, suficiente chiar și pentru egalarea recordului Adele din 2011. Detaliile despre Fun. le aflați la o nouă ediție JOINewArtist.

Publicat

pe

Fun.

Pentru membrii trupei Fun. distractiv înseamnă sound fresh, ciudat, dificil de categorisit și etichetat, dar care îți intră pe sub piele de la prima ascultare. Și din același registru al "distracției" vin și cele 6 nominalizări la premiile Grammy de anul acesta, suficiente chiar și pentru egalarea recordului stabilit de Adele în 2011. Mergând pe firul rețetei de succes din urmă cu 2 ani, albumul nominalizat este al 2-lea al formației, ca și binecunoscutul "21" al lui  Adele, iar piesa "We Are Young" pare să fi devenit noua "Someone Like You". Rețetele, însă, nu există, așa încât ne rezumăm la coincidențe și eventual previziuni. Cert este că premiile Grammy sunt "de partea lor", iar prospețimea adusă industriei muzicale nu va putea trece neobservată. Așadar, premisele au fost stabilite. Avem niște artiști cu stofă de marcat recorduri în materie de premii și audiență, un hit ce s-a auzit în 2012 pe posturile de radio de pretutindeni și o carieră muzicală ce promite un parcurs ascendent. Detaliile despre Fun. le aflați la o nouă ediție JOINewArtist.

Fun. - Revista The Fly

Fun. - Revista The Fly │ FOTO: J.J. Dunning

Cu rădăcini în trupa americană The Format, Fun. este compusă din Nate Ruess (voce), Andrew Dost (chitară, bas, trompetă) și Jack Antonoff (voce, chitară). Trioul s-a închegat în 2008, după ce Nate Ruess a părăsit The Format, anul următor fiind lansat pe piață și albumul de debut. "Aim and Ignite" a primit review-uri pozitive din partea criticilor, AbsolutePunk.net apreciind că "așa ar trebui să sune un album pop", Allmusic observând o tentă progresivă a genului muzical, "dar în sensul bun al cuvântului". Albumul nu a reușit să urce însă mai sus de poziția 71 în Billboard Top 200, în Sputnikmusic's Top 50 albums of 2009 ajungând la jumătatea clasamentului, pe locul 26.

Piesa care i-a pus în lumina reflectoarelor a fost extrasă de pe cel de-al 2-lea material discografic al trupei, intitulat "Some Nights" și lansat pe 14 februarie 2012. Single-ul "We Are Young" a devenit viral într-un timp foarte scurt, ajungând pe prima poziție atât în topurile din America, cât și în cele din Europa. Reacția publicului a fost una copleșitoare pentru membrii trupei, solistul declarând într-un interviu acordat publicației musicradar.com că a fost suprinzător pentru ei valul de fani câștigați în urma lansării acestei melodii.

"Să ajungem pe primul loc în topuri a fost complet....neașteptat. La vârsta de 21 de ani casa de discuri cu care lucram atunci a renunțat la contractul pe care îl aveam și în acel moment am început să cred că nu voi mai avea șansa să scriu o piesă care să ajungă hit (...)", a mărturisit Nate Ruess, adăugând "De fiecare dată când vorbesc despre această piesă ("We Are Young") descopăr ceva nou în compoziția ei. Cred că cel mai important lucru pe care l-am realizat și de care sunt mândru e faptul că am reușit să fac o melodie neconvențională să fie iubită și ascultată de un număr impresionant de oameni. Lucrul ăsta e extraordinar."

Fun. - We Are Young ft. Janelle Monáe

Întrebat în cadrul aceluiași interviu despre modul în care s-a defășurat procesul de compunere a piesei "We Are Young", Nate Ruess a mărturisit că inspirația a venit de nicăieri, în timp ce se afla la volanul mașinii.

"Conduceam și am început să fredonez <<Toniiiight… we-are-young…>>. Cuvintele au venit pur și simplu, iar ăsta e întotdeauna un semn bun. La început nu m-am gândit că astea vor fi versurile de pe refren. Am zis OK, probabil sunt cuvintele care ar merge la finalul unei strofe pentru o piesă foarte lungă..Dar cuvintele mi-au rămas întipărite în minte și atunci mi-am dat seama <<La naiba, ăsta e un refren!>> "

Molipsitor a fost și pentru public acest refren. Deși diferită de hit-urile ce se ascultă obsesiv la radio, piesa și-a făcut loc în playlist-urile de pretutindeni, fiind preluată de seriale precum "Glee" sau de producătorii spotului Chevrolet pentru Super Bowl XLVI. Single-ul a primit și 3 nominalizări la premiile Grammy pentru categoriile "Song of the Year", "Record of the Year" și Best Pop Duo/Group Performance, alte 3 nominalizări fiind acordate trupei pentru "Best New Artist", "Album of the Year" și "Best Pop Vocal Album".

Următoarea piesă extrasă de pe albumul "Some Nights" a scos la iveală o latură nouă a trupei, făcând trecerea din registrul petrecerii și bunei dispoziții în cel al momentelor de introspecție și profunzime. Versurile melodiei  "Carry On" punctează importanța perseverenței atunci când momentele dificile ale vieții te copleșesc și resursele interioare par să se fi terminat. Denumită " imn răsunător" de presa internațională, piesa a fost bine primită în rândul criticilor.

Fun. - Carry On

Șirul aprecierilor primite din partea specialiștilor în domeniu nu se oprește însă aici. Dave Simpson de la The Guardian a comparat vocea solistului cu cea a lui Freddie Mercury, găsind versurile pieselor de pe albumul "Some Nights" drept "sincere și încărcate de emoție într-un mod straniu, inexplicabil". Pentru formarea unei opinii proprii oferim spre consultare tracklistul complet al albumului.

Tracklist Fun. - "Some Nights"

  1. Some Nights Intro
  2. Some Nights
  3. We Are Young
  4. Carry On
  5. It Gets Better
  6. Why Am I The One
  7. All Alone
  8. One Foot
  9. Stars
  10. Out On The Town (bonus track)

O observație la prima mână ar fi că Fun. este o trupă ce se încadrează la categoria "excepții de la regula comercială". Deși aparent au toate datele pentru a intra în grațiile publicului, versurile ascund mai mult decât ceea ce este vizibil cu ochiul liber. Imaginea pe care și-au creat-o nu este una forțată, iar sound-ul funky-fresh nu vine din dorința de a cuceri cu orice preț audiența. Au un potențial real ce poate fi valorificat în timp și pe latura unor piese precum "Carry on", așa încât evoluția lor va fi cu siguranța una interesant de urmărit.

În așteptarea verdictului privind cele 6 nominalizări vă invităm să ascultați piesa care dă titlul albumului, cu mențiunea că îi veți putea asculta pe cei de la Fun. în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Grammy de pe 10 februarie.

Fun. - Some Nights

Trending