Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

Melodii celebre pe coloanele sonore ale filmelor lui Sergiu Nicolaescu - AUDIO

Descoperă și ascultă cele mai cunoscute melodii incluse pe coloanele sonore ale filmelor regizate de Sergiu Nicolăescu. Vezi cum au ajuns piesele Phoenix, Jeff Wayne sau Morricone pe cele mai iubite filme românești.

Publicat

pe

Sergiu Nicolaescu - filmul Poker
Sergiu Nicolaescu - filmul Poker │ FOTO: Cristina Nichitus nichitus.blogspot.ro

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu reprezintă un filon de aur al cinematografiei românești, cele aproximativ 68 de filme regizate de-a lungul carierei marcând experiența de cinefil a oricărui român în perioada de înainte de 1989. Preponderent pelicule istorice, acestea rămân întipărite în amintiri și alături de coloanele sonore. Soundtrack-urile reunesc melodii celebre românești din perioadele producțiilor și ar fi putut genera venituri însemnate dacă s-ar fi editat și comercializat separat, după rețeta de la Hollywood.

Sergiu Nicolaescu s-a stins din viață la 82 de ani pe 3 ianuarie 2013. Regizorul suferea de afecțiuni digestive cronice benigne, iar cu o săptămână înaintea morții suferise un traumatism toracic, fisurându-și câteva coaste în urma unei căzături.

Coloanele sonore din filmele lui Sergiu Nicolaescu - Colaj audio

Soundtrack-ul filmului Nemuritorii

Filmul "Nemuritorii" a avut cele mai mediatizate probleme cu muzica ce a constituit coloana sonoră, generând și un proces între Nicu Covaci pe de o parte, și producătorii și distribuitorii peliculei, de cealaltă parte. Filmul din 1974 i-a avut în distribuție pe Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Gina Patrichi și are o acțiune plasată în timp la 10 ani după uciderea domnitorului Mihai Viteazul.

Coloanea sonoră din "Nemuritorii" trebuia să fie compusă de Richard Oschanitzky, care a întârziat și a pierdut contractul. În final au fost preluate melodiile lui Tiberiu Olah de pe  filmul Mihai Viteazul și unele compuse de Nicu Covaci. Sergiu Nicolaescu a folosit 3-4 melodii ale trupei Phoenix - aproximativ 20 de minute de muzică - și a insistat să se păstreze numele Phoenix pe generic (potrivit declarațiilor sale), fapt care i-a generat probleme cu Securitatea din cauza emigrării membrilor formației. Ulterior, numele Phoenix a fost scos de pe generic.

Melodiile Phoenix ce se pot auzi în fimul "Nemuritorii" sunt: "Strunga", "Mica Țiganiadă",  "Jocul timpului", "Pseudo-Morgana", "Lasă, lasă!" și "Cocoșii Negri" (1972, needitată niciodată). Nicu Covaci a dat în judecată producătorii și distribuitorii, solicitând 60.000 de euro plata drepturilor de autor pentru soundtrack și a drepturilor de difuzare în țară și în străinătate. În 2012, după 6 ani de judecată, liderul Phoenix a fost cel obligat să achite expertiza în dosarul pierdut din cauza perioadei de timp prea lungi scurse de la producție.

Nea Mărin miliardar, cu muzică din Războiul Lumilor

Una dintre cele mai gustate comedii din perioada comunistă - "Nea Mărin miliardar" marchează recordul de spectatori pentru un film de-al lui Sergiu Nicolaescu - peste 14 milioane de spectatori la cinematograf, aproximativ 30 de milioane cu tot cu difuzările TV. Filmul din 1979 începe pe aeroportul din Frankfurt cu o temă muzicală extrem de cunoscută, preluată din producția muzicală "The War of the Worlds". Filmul lui Sergiu Nicolaescu folosește piesele "The Eve of the War" și "Horsell Common and the Heat Ray" de pe albumul lui Jeff Wayne - "Musical Version of The War of the Worlds" (1978).

Melodia "The Eve of the War" a fost lansată pe disc în 1981, la 40 de ani după radio-ecranizarea invaziei marțiene a lui  Orson Welles, după povestea lui H.G. Wells. Vocea naratoare îi aparține actorului Richard Burton. Piesa a fost folosită inclusiv în jocurile pentru PC și Playstation.

Jeff Wayne - The Eve Of The War

O altă melodie străină de pe coloana sonoră a comediei "Nea Mărin miliardar" este "Disco Connection" a lui Isaac Hayes. Piesa figurează pe discul omonim lansat de Hayes în 1976, dar și pe alte 3 compilații ale artistului de culoare.

ISAAC HAYES MOVEMENT Disco Connection

Regizorul declara într-un interviu pentru ziarul "Adevărul" că a preluat efecte audio (diverse zgomote) din filme americane urmărite înainte de a începe lucrul la prima sa comedie.

VIDEO: Sergiu Nicolaescu despre Nea Mărin miliardar

Alte coloane sonore celebre în filmografia lui Sergiu Nicolaescu

Celebru pentru muzica sa cinematografică, Ennio Morricone semnează mai multe piese folosite în fimului "Întâlnirea" din 1982 cu Ovidiu-Iuliu Moldovan, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Vladimir Găitan și Colea Răutu în rolurile principale. Muzica lui Morricone se regăsește în 512 de filme, compozitorul semnând 152 de soundtrack-uri. Chiar dacă nu figurează și în statistica imdb.com de mai sus, o parte din coloana sonoră a peliculei "Întâlnirea" a fost compusă de Ennio Morricone. Inginerul de sunet al filmului a fost tot Anușavan Salamanian, ca și în cazul "Nemuritorii".

Filmul "Ciuleandra" - propus de România la Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, dar neacceptat - i-a adus compozitorului Adrian Enescu premiul pentru muzică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) în 1985 (alături de "Pas în doi" - regizat de Dan Pița). Muzica celebră din "Ciuleandra" a fost pusă în valoare prin dansurile interpretate de ansamblurile folclorice din mai multe comune din județul Argeș.

Compozitorul Adrian Enescu a mai lucrat cu Sergiu Nicolaescu și la filmele "Revanșa" din 1978, "Ringul" din 1984,  "Noi, cei din linia întîi" din 1985, "Mircea" din 1989 și  "Coroana de foc" din 1990. Anton Șuteu este un alt compozitor cunoscut ce a lucrat pentru filmele lui Sergiu Nicolaescu, compunând muzica din "Carol I" și "Triunghiul morții" din 1999.

Mihai Viteazul este cu siguranță cel mai cunoscut film istoric din cinematografia românească. Muzica lui Tiberiu Olah de pe coloana sonoră a fost interpretată de Orchestra Simfonică a Teatrului de Operă și Balet al RSR dirijată de Iosif Conta.

Ascultă Phoenix - Strunga la începutul filmului Nemuritorii - min. 2:51

Lifestyle

A murit fondatorul Phoenix, Moni Bordeianu; Muzicianul avea 75 de ani

Pe 6 februarie 2024 am pierdut o legendă a muzicii rock şi folk româneşti, pe Moni Bordeianu. Acesta a fost unul dintre fondatorii trupei Phoenix şi a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani. Ce mesaj a transmis Nicu Covaci aflaţi în articol.

Publicat

pe

Moni Bordeianu si Nicu Covaci
Moni Bordeianu si Nicu Covaci │ FOTO: Nicu Covaci www.facebook.com

Pe numele său complet Florin Bordeianu, artistul s-a născut la Dudeştii Noi, Timiş pe 26 februarie 1948. A fost muzician, cântăreţ, compozitor şi textier. S-a remarcat în anii 1960, ca solist vocal al formaţiei Phoenix. A abordat şi genul de muzică beat, provenit din occident şi inspirat de The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Grupul Sfinţii din Timişoara aducea aceste influenţe la noi, iar trupa şi-a schimbat numele apoi în Phoenix. Moni Bordeianu a fost acolo de la început, din 1962. A cântat la tobe o scurtă perioadă, devenind apoi solist principal al grupului. A păstrat acest rol până în 1970, când a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Apariţiile sale scenice aminteau de cele ale lui Mick Jagger, care i-a şi fost inspiraţie muzicianului. Florin Bordeianu şi Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din priii ani ai Phoenix, "perioada beat". Bordeianu avea să revină în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, atunci când Nicu Covaci era singurul component rămas din anii '60.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul se destrăma. După 1990 au mai fost colaborări sporadice cu Phoenix, iar în 1998 se lansa albumul "Vremuri, anii 60", cu vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni la voce.

În 2008 apărea albumul "Back to the Future...", cu înregistrări noi, atribuite lui Phoenix & Mony Bordeianu.

Nicu Covaci a transmis următorul mesaj emoţionant la aflarea morţii colegului său:

A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îţi mulţumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!
Pe un munte, într-o ţară
foarte-ndepartata
stă un om cu ochii-nchisi
şi spune ce ne-aşteaptă.
Lumea nu-l asculta
îl crede un nebun
căci vorbele lui sunt
ca nişte lovituri de tun.
El stă singur şi liniştit
Dar în ochii lui închişi
Vede al lumii asfinţit
Nebunul cu ochii lui închişi.
Zilele trec una după alta
sus pe munte
şi vocea lui se aude clar,
spunând foarte multe.
Lumea cea întreagă
nu se-opreşte să-l asculte
îl vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!

Pe 16 octombrie 2022 trupa Phoenix s-a reunit la premiera de filmului documentar "Phoenix - Povestea", la Sala Palatului, cu participarea lui Mony Bordeianu, Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi.

Citește în continuare

Trending