Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

Melodii celebre pe coloanele sonore ale filmelor lui Sergiu Nicolaescu - AUDIO

Descoperă și ascultă cele mai cunoscute melodii incluse pe coloanele sonore ale filmelor regizate de Sergiu Nicolăescu. Vezi cum au ajuns piesele Phoenix, Jeff Wayne sau Morricone pe cele mai iubite filme românești.

Publicat

pe

Sergiu Nicolaescu - filmul Poker
Sergiu Nicolaescu - filmul Poker │ FOTO: Cristina Nichitus nichitus.blogspot.ro

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu reprezintă un filon de aur al cinematografiei românești, cele aproximativ 68 de filme regizate de-a lungul carierei marcând experiența de cinefil a oricărui român în perioada de înainte de 1989. Preponderent pelicule istorice, acestea rămân întipărite în amintiri și alături de coloanele sonore. Soundtrack-urile reunesc melodii celebre românești din perioadele producțiilor și ar fi putut genera venituri însemnate dacă s-ar fi editat și comercializat separat, după rețeta de la Hollywood.

Sergiu Nicolaescu s-a stins din viață la 82 de ani pe 3 ianuarie 2013. Regizorul suferea de afecțiuni digestive cronice benigne, iar cu o săptămână înaintea morții suferise un traumatism toracic, fisurându-și câteva coaste în urma unei căzături.

Coloanele sonore din filmele lui Sergiu Nicolaescu - Colaj audio

Soundtrack-ul filmului Nemuritorii

Filmul "Nemuritorii" a avut cele mai mediatizate probleme cu muzica ce a constituit coloana sonoră, generând și un proces între Nicu Covaci pe de o parte, și producătorii și distribuitorii peliculei, de cealaltă parte. Filmul din 1974 i-a avut în distribuție pe Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Gina Patrichi și are o acțiune plasată în timp la 10 ani după uciderea domnitorului Mihai Viteazul.

Coloanea sonoră din "Nemuritorii" trebuia să fie compusă de Richard Oschanitzky, care a întârziat și a pierdut contractul. În final au fost preluate melodiile lui Tiberiu Olah de pe  filmul Mihai Viteazul și unele compuse de Nicu Covaci. Sergiu Nicolaescu a folosit 3-4 melodii ale trupei Phoenix - aproximativ 20 de minute de muzică - și a insistat să se păstreze numele Phoenix pe generic (potrivit declarațiilor sale), fapt care i-a generat probleme cu Securitatea din cauza emigrării membrilor formației. Ulterior, numele Phoenix a fost scos de pe generic.

Melodiile Phoenix ce se pot auzi în fimul "Nemuritorii" sunt: "Strunga", "Mica Țiganiadă",  "Jocul timpului", "Pseudo-Morgana", "Lasă, lasă!" și "Cocoșii Negri" (1972, needitată niciodată). Nicu Covaci a dat în judecată producătorii și distribuitorii, solicitând 60.000 de euro plata drepturilor de autor pentru soundtrack și a drepturilor de difuzare în țară și în străinătate. În 2012, după 6 ani de judecată, liderul Phoenix a fost cel obligat să achite expertiza în dosarul pierdut din cauza perioadei de timp prea lungi scurse de la producție.

Nea Mărin miliardar, cu muzică din Războiul Lumilor

Una dintre cele mai gustate comedii din perioada comunistă - "Nea Mărin miliardar" marchează recordul de spectatori pentru un film de-al lui Sergiu Nicolaescu - peste 14 milioane de spectatori la cinematograf, aproximativ 30 de milioane cu tot cu difuzările TV. Filmul din 1979 începe pe aeroportul din Frankfurt cu o temă muzicală extrem de cunoscută, preluată din producția muzicală "The War of the Worlds". Filmul lui Sergiu Nicolaescu folosește piesele "The Eve of the War" și "Horsell Common and the Heat Ray" de pe albumul lui Jeff Wayne - "Musical Version of The War of the Worlds" (1978).

Melodia "The Eve of the War" a fost lansată pe disc în 1981, la 40 de ani după radio-ecranizarea invaziei marțiene a lui  Orson Welles, după povestea lui H.G. Wells. Vocea naratoare îi aparține actorului Richard Burton. Piesa a fost folosită inclusiv în jocurile pentru PC și Playstation.

Jeff Wayne - The Eve Of The War

O altă melodie străină de pe coloana sonoră a comediei "Nea Mărin miliardar" este "Disco Connection" a lui Isaac Hayes. Piesa figurează pe discul omonim lansat de Hayes în 1976, dar și pe alte 3 compilații ale artistului de culoare.

ISAAC HAYES MOVEMENT Disco Connection

Regizorul declara într-un interviu pentru ziarul "Adevărul" că a preluat efecte audio (diverse zgomote) din filme americane urmărite înainte de a începe lucrul la prima sa comedie.

VIDEO: Sergiu Nicolaescu despre Nea Mărin miliardar

Alte coloane sonore celebre în filmografia lui Sergiu Nicolaescu

Celebru pentru muzica sa cinematografică, Ennio Morricone semnează mai multe piese folosite în fimului "Întâlnirea" din 1982 cu Ovidiu-Iuliu Moldovan, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Vladimir Găitan și Colea Răutu în rolurile principale. Muzica lui Morricone se regăsește în 512 de filme, compozitorul semnând 152 de soundtrack-uri. Chiar dacă nu figurează și în statistica imdb.com de mai sus, o parte din coloana sonoră a peliculei "Întâlnirea" a fost compusă de Ennio Morricone. Inginerul de sunet al filmului a fost tot Anușavan Salamanian, ca și în cazul "Nemuritorii".

Filmul "Ciuleandra" - propus de România la Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, dar neacceptat - i-a adus compozitorului Adrian Enescu premiul pentru muzică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) în 1985 (alături de "Pas în doi" - regizat de Dan Pița). Muzica celebră din "Ciuleandra" a fost pusă în valoare prin dansurile interpretate de ansamblurile folclorice din mai multe comune din județul Argeș.

Compozitorul Adrian Enescu a mai lucrat cu Sergiu Nicolaescu și la filmele "Revanșa" din 1978, "Ringul" din 1984,  "Noi, cei din linia întîi" din 1985, "Mircea" din 1989 și  "Coroana de foc" din 1990. Anton Șuteu este un alt compozitor cunoscut ce a lucrat pentru filmele lui Sergiu Nicolaescu, compunând muzica din "Carol I" și "Triunghiul morții" din 1999.

Mihai Viteazul este cu siguranță cel mai cunoscut film istoric din cinematografia românească. Muzica lui Tiberiu Olah de pe coloana sonoră a fost interpretată de Orchestra Simfonică a Teatrului de Operă și Balet al RSR dirijată de Iosif Conta.

Ascultă Phoenix - Strunga la începutul filmului Nemuritorii - min. 2:51

PUBLICITATE
4 comentarii

Lifestyle

Nicu Covaci de la Phoenix a fost la podcastul lui DJ Gojira de la HappyFish

Continuă seria invitaţilor cu nume mare de la podcastul Aproximativ Discuţii al lui DJ Gojira de la Happy Fish. După Adi Despot şi Tataee/ Tata Vlad acum a venit Nicu Covaci, fondator şi lider al trupei Phoenix. A vorbit despre părăsirea României în perioada de tristă amintire, muzica din ziua de azi şi... chemtrails.

Publicat

pe

Podcast Happy Fish Aproximativ Discutii DJ Gojira Nicu Covaci
Podcast Happy Fish Aproximativ Discutii DJ Gojira Nicu Covaci │ FOTO: Happy Fish

Artistul în vârstă de 74 de ani a discutat despre disputa cu Mircea Baniciu şi banii par să fi fost motivul rupturii dintre ei. A vorbit şi despre colaborarea cu Sergiu Nicolaescu, pentru care a creat o coloană sonoră, fără a primi totuşi credit în genericul filmului "Nemuritorii". Am aflat în detaliiu şi legendara poveste cu plecarea din ţară, ascunzând colegii de trupă în boxe golite pe dinăuntru.

Nicu Covaci a atins şi subiecte precum pandemia, teorii ale conspiraţiei şi chiar chemtrails. Consideră pandemia una orchestrată şi pune propagarea virusului pe seama unor rezervoare cu chimicale montate pe avioane, provocând câteva comentarii negative pe YouTube. Spre final s-a intrat pe făgaşul discuţiei tehnice, despre munca în studio, hertzi, calibrarea instrumentelor şi inginerie de sunet.

S-a vorbit la podcast despre JBL şi Marshall, armonii şi modul în care poţi face muzica să transmită ceva, dincolo de "bumţi bumţi" din topuri cum îl numeşte Nicu Covaci. Artistul consideră capitalismul duşmanul muzicii şi obsesia de a face profit cu investiţie minimă a devenit modul de operare acum. Se declară şi deloc încântat de capitalism şi mai degrabă fan al socialismului nordic.

Difuzarea podcastului vine la o zi distanţă de concertul Phoenix din Club Quantic, cel alături de Bucovina de pe 19 septembrie. La "Aproximativ Discuţii" s-a discutat şi despre proiecte muzicale noi şi piese încă nefinisate de Phoenix şi Nicu Covaci, precum "Marea Ţiganiadă", dar şi dorinţa de a transforma "Imperiul Vampirilor" într-o rock opera, de această dată în limba română şi nu engleză.

Am aflat multe în podcast şi despre pasiunea lui Covaci pentru motociclete Triumph şi pentru viaţa de biker, descoperită de artist în ţările nordice. Aparent se lasă şi cu evenimente speciale în 2022, Nicu Covaci dorind să aniverseze în mod special împlinirea a 60 de ani de existenţa Phoenix, iar DJ Gojira a promis că va da o mână de ajutor.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< ian. 2022 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Trending