Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

Melodii celebre pe coloanele sonore ale filmelor lui Sergiu Nicolaescu - AUDIO

Descoperă și ascultă cele mai cunoscute melodii incluse pe coloanele sonore ale filmelor regizate de Sergiu Nicolăescu. Vezi cum au ajuns piesele Phoenix, Jeff Wayne sau Morricone pe cele mai iubite filme românești.

Publicat

pe

Sergiu Nicolaescu - filmul Poker
Sergiu Nicolaescu - filmul Poker │ FOTO: Cristina Nichitus nichitus.blogspot.ro

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu reprezintă un filon de aur al cinematografiei românești, cele aproximativ 68 de filme regizate de-a lungul carierei marcând experiența de cinefil a oricărui român în perioada de înainte de 1989. Preponderent pelicule istorice, acestea rămân întipărite în amintiri și alături de coloanele sonore. Soundtrack-urile reunesc melodii celebre românești din perioadele producțiilor și ar fi putut genera venituri însemnate dacă s-ar fi editat și comercializat separat, după rețeta de la Hollywood.

Sergiu Nicolaescu s-a stins din viață la 82 de ani pe 3 ianuarie 2013. Regizorul suferea de afecțiuni digestive cronice benigne, iar cu o săptămână înaintea morții suferise un traumatism toracic, fisurându-și câteva coaste în urma unei căzături.

Coloanele sonore din filmele lui Sergiu Nicolaescu - Colaj audio

Soundtrack-ul filmului Nemuritorii

Filmul "Nemuritorii" a avut cele mai mediatizate probleme cu muzica ce a constituit coloana sonoră, generând și un proces între Nicu Covaci pe de o parte, și producătorii și distribuitorii peliculei, de cealaltă parte. Filmul din 1974 i-a avut în distribuție pe Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Gina Patrichi și are o acțiune plasată în timp la 10 ani după uciderea domnitorului Mihai Viteazul.

Coloanea sonoră din "Nemuritorii" trebuia să fie compusă de Richard Oschanitzky, care a întârziat și a pierdut contractul. În final au fost preluate melodiile lui Tiberiu Olah de pe  filmul Mihai Viteazul și unele compuse de Nicu Covaci. Sergiu Nicolaescu a folosit 3-4 melodii ale trupei Phoenix - aproximativ 20 de minute de muzică - și a insistat să se păstreze numele Phoenix pe generic (potrivit declarațiilor sale), fapt care i-a generat probleme cu Securitatea din cauza emigrării membrilor formației. Ulterior, numele Phoenix a fost scos de pe generic.

Melodiile Phoenix ce se pot auzi în fimul "Nemuritorii" sunt: "Strunga", "Mica Țiganiadă",  "Jocul timpului", "Pseudo-Morgana", "Lasă, lasă!" și "Cocoșii Negri" (1972, needitată niciodată). Nicu Covaci a dat în judecată producătorii și distribuitorii, solicitând 60.000 de euro plata drepturilor de autor pentru soundtrack și a drepturilor de difuzare în țară și în străinătate. În 2012, după 6 ani de judecată, liderul Phoenix a fost cel obligat să achite expertiza în dosarul pierdut din cauza perioadei de timp prea lungi scurse de la producție.

Nea Mărin miliardar, cu muzică din Războiul Lumilor

Una dintre cele mai gustate comedii din perioada comunistă - "Nea Mărin miliardar" marchează recordul de spectatori pentru un film de-al lui Sergiu Nicolaescu - peste 14 milioane de spectatori la cinematograf, aproximativ 30 de milioane cu tot cu difuzările TV. Filmul din 1979 începe pe aeroportul din Frankfurt cu o temă muzicală extrem de cunoscută, preluată din producția muzicală "The War of the Worlds". Filmul lui Sergiu Nicolaescu folosește piesele "The Eve of the War" și "Horsell Common and the Heat Ray" de pe albumul lui Jeff Wayne - "Musical Version of The War of the Worlds" (1978).

Melodia "The Eve of the War" a fost lansată pe disc în 1981, la 40 de ani după radio-ecranizarea invaziei marțiene a lui  Orson Welles, după povestea lui H.G. Wells. Vocea naratoare îi aparține actorului Richard Burton. Piesa a fost folosită inclusiv în jocurile pentru PC și Playstation.

Jeff Wayne - The Eve Of The War

O altă melodie străină de pe coloana sonoră a comediei "Nea Mărin miliardar" este "Disco Connection" a lui Isaac Hayes. Piesa figurează pe discul omonim lansat de Hayes în 1976, dar și pe alte 3 compilații ale artistului de culoare.

ISAAC HAYES MOVEMENT Disco Connection

Regizorul declara într-un interviu pentru ziarul "Adevărul" că a preluat efecte audio (diverse zgomote) din filme americane urmărite înainte de a începe lucrul la prima sa comedie.

VIDEO: Sergiu Nicolaescu despre Nea Mărin miliardar

Alte coloane sonore celebre în filmografia lui Sergiu Nicolaescu

Celebru pentru muzica sa cinematografică, Ennio Morricone semnează mai multe piese folosite în fimului "Întâlnirea" din 1982 cu Ovidiu-Iuliu Moldovan, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Vladimir Găitan și Colea Răutu în rolurile principale. Muzica lui Morricone se regăsește în 512 de filme, compozitorul semnând 152 de soundtrack-uri. Chiar dacă nu figurează și în statistica imdb.com de mai sus, o parte din coloana sonoră a peliculei "Întâlnirea" a fost compusă de Ennio Morricone. Inginerul de sunet al filmului a fost tot Anușavan Salamanian, ca și în cazul "Nemuritorii".

Filmul "Ciuleandra" - propus de România la Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, dar neacceptat - i-a adus compozitorului Adrian Enescu premiul pentru muzică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) în 1985 (alături de "Pas în doi" - regizat de Dan Pița). Muzica celebră din "Ciuleandra" a fost pusă în valoare prin dansurile interpretate de ansamblurile folclorice din mai multe comune din județul Argeș.

Compozitorul Adrian Enescu a mai lucrat cu Sergiu Nicolaescu și la filmele "Revanșa" din 1978, "Ringul" din 1984,  "Noi, cei din linia întîi" din 1985, "Mircea" din 1989 și  "Coroana de foc" din 1990. Anton Șuteu este un alt compozitor cunoscut ce a lucrat pentru filmele lui Sergiu Nicolaescu, compunând muzica din "Carol I" și "Triunghiul morții" din 1999.

Mihai Viteazul este cu siguranță cel mai cunoscut film istoric din cinematografia românească. Muzica lui Tiberiu Olah de pe coloana sonoră a fost interpretată de Orchestra Simfonică a Teatrului de Operă și Balet al RSR dirijată de Iosif Conta.

Ascultă Phoenix - Strunga la începutul filmului Nemuritorii - min. 2:51

Concerte & turnee

Maris Fest se întoarce în 2022 la Târgu Mureș cu un lineup eclectic; Dubioza Kolektiv și Phoenix printre confirmări

Maris Fest, evenimentul care promovează cultura motociclismului, a muzicii rock și hip- hop, revine în 2022 cu cea de-a 8-a ediție. În lineup-ul festivalului programat să aibă loc în luna august au fost confirmate trupe ca Dubioza Kolektiv, Phoenix, Subcarpați și Paraziții.

Publicat

pe

Nicu Covaci alături de Trooper la Stelele Rockului Romanesc 2 pe 16 aprilie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Maris Fest se întoarce în 2022 la Târgu Mureș. La cea de a 8-a ediție, organizatorii vor altceva: un eveniment mare, mai intens și plin de provocări. Cel mai mare festival din România de promovare a culturii motociclismului, a muzicii rock și hip- hop se pregătește să își deschidă porțile pentru iubitorii de senzații tari. Motoarele turate, muzica de calitate și festivalierii dornici de distracție la cote maxime se vor reuni la Complexul Trasilvania Motor Ring de la Cerghid, județul Mureș, pentru 3 zile și 3 nopți. Saga "Revoluția Maris Fest" a ajuns la capitolul "ADRENALINE".

20 de artiști din țară si din străinătate vor urca pe cele două scene ale festivalului, în perioada 19 - 21 august 2022. Printre artiștii confirmați la Maris Fest 2022 se numără Dubioza Kolektiv, Bucium, Children of Distance, Phoenix, Carla's Dreams, Fără Zahăr, Paraziții și mulți alții.

Lineup-ul complet Maris Fest 2022 - Adrenaline Edition:

 • Subcarpați
 • Paraziții
 • Dirty Shirt
 • Dubioza Kolektiv
 • Carla's Dreams
 • Bucovina
 • White Mahala
 • Spitalul De Urgență
 • Ada Milea
 • La Familia
 • Phoenix
 • Fără Zahăr
 • Bucium
 • Lupii Lui Calancea
 • Children Of Distance
 • Lupul Cel Rău
 • Hara
 • Sohler
 • Guerrillas
 • Zanzibar

Sunetul motoarelor și muzica din difuzoare vor face ca inimile celor prezenți la festival să bată în ritmul distracției adevărate. Paradă moto, spectacol drift, jonglerii cu foc, taxi circuit, acrobații moto, zbor cu elicopterul sau salt cu parașuta sunt doar o parte dintre surprizele pregătite pentru toți cei care vor să simtă adrenalina la cote maxime.

Prețurile biletelor la Maris Fest Adrenaline Edition 2022:

 • Bilet pentru acces o zi (biletul ofera acces iî una din cele 3 zile de festival) - 90 de lei
 • Abonament (biletul ofera acces in toate cele 3 zile de festival) - 250 lei
Citește în continuare

Concerte & turnee

Trupa Phoenix se reuneşte: Nicu Covaci s-a împăcat cu Mircea Baniciu şi cu foştii colegi de trupă

Se pare că indiciile presărate prin podcasturi au fost reale şi trupa Phoenix se reuneşte. Concertul aniversar de 60 de ani al grupului este în cărţi după ce liderul trupei, Nicu Covaci s-a împăcat cu foştii membri ai grupului, cu care nu se afla în relaţii bune de ceva vreme. Aceştia au fost invitaţi să urce pe scenă pentru concertul aniversar Phoenix.

Publicat

pe

Concert Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci la Hard Rock Cafe pe 28 octombrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci oferise indicii cu privire la o posibilă apropiere de foştii colegi de trupă în cadrul podcastului cu DJ Gojira de la Happy Fish. Apoi toboşarul Ovidiu Lipan Ţăndărică a făcut o dezvăluire la podcastul lui Mihai Bobonete din februarie că se pregăteşte o reunire specială Phoenix şi un concert aniversar. Multiple surse apropiate de artişti spun acum că Nicu Covaci s-a împăcat cu Mircea Baniciu, Ioji Kappl, Mani Neuman şi Ovidiu Lipan Ţăndărica.

2022 este anul în care Phoenix împlineşte 60 de ani, iar solistul Nicu Covaci împlineşte 75 de ani pe 19 aprilie. Solistul a declarat că aceste 6 decenii de Phoenix trebuie să fie marcate în mod plăcut, pe scenă, fără poveşti, certuri sau intrigi, ci prin armonie. A declarat şi că a apelat la toţi muzicienii în viaţă care au fost în componenţa Phoenix. De-a lungul anilor aproximativ 40 de artişti s-ar fi perindat prin trupă, conform liderului şi din păcate mulţi au murit.

Nicu Covaci s-a întâlnit deja cu Mircea Baniciu la Bucureşti, iar cu ceilalţi veterani a discutat la telefon. Concertul aniversar pregătit de artişti va fi unul impresionant, de 3 ore. Moni Bordeianu va cânta piesele "Canarul" şi "Hei Tramvai", apoi Mircea Baniciu îşi va cânta piesele. Totul este construit ca un "pod în timp", iar Nicu Covaci va cânta în prima oră cu vechii componenţi, în a doua cu formaţia nouă şi în a treia cu toate generaţiile combinate.

La final vor fi auzite solo-uri: Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Flavius la tobe, Mani Neuman şi Lavinia la vioară, acestea ar fi planurile liderului grupului.

Aniversarea va fi marcată de un turneu, care va începe de la Timişoara, oraşul unde s-a născut Phoenix şi oraşul de baştină al lui Nicu Covaci. Deocamdată se discută despre luna mai sau septembrie, dar nimic nu este sigur încă. Se discută cu parteneri şi potenţial sponsori, iar Nicu Covaci doreşte ca evenimentul să aibă loc în aer liber şi că lumea să vină din dragoste şi în număr cât mai mare.

Josef Kappl, compozitor şi basist a transmis pe Facebook un mesaj cu privire la concertele aniversare Phoenix 60:

Dragi prieteni, vreu să vă anunţ că la iniţiativa liderului legendei Phoenix, Nicolae Covaci, au fost de acord să participe la evenimentele care vor avea loc în acest an, în cadrul aniversării de 60 de ani de la înfiinţare, pe lângă alţii, şi toţi membrii a trupei, fiind vorba de Mircea Baniciu, Josef Ioji Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Mani Neumann. Aceasta, pentru a anticipa unele zvonuri pe care începe să le răspândească presa de scandal, într-un mod tipic ei şi pentru a evita unele informaţii eronate care vor urma cu siguranţă!

Am luat această hotărâre de dragul muzicii, al legendei Phoenix şi al fanilor care şi-au dorit de mult acest moment! Vom reveni la momentul potrivit cu un comunicat de presă oficial, în care vă vom anunţa şi despre detalii! Vă doresc multă sănătate şi pace!

Citește în continuare

Trending