Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Lindsey Stirling redefinește orizontul muzicii clasice. Dubstepul și vioara împart același portativ - VIDEO

Clipul piesei Crystallize, lansat în februarie 2012, a strâns în mai puțin de un an peste 39 de milioane de vizualizări, Lindsey Stirling devenind astfel o nouă senzație a YouTube-ului. Despre ea, împletirea dubsteptului cu vioara și un val proaspăt în muzică aflați la o nouă ediție JOINewArtist.

Publicat

pe

Lindsey Stirling │ FOTO: www.facebook.com

La o primă apreciere, alăturarea muzicii clasice de cea electronică ar părea similară întâlnirii matematicii cu literatura. Prin Ion Barbu am perceput, însă, un nou orizont, iar acum Lindsey Stirling face posibilă intersectarea acordurilor de vioară cu dubstepul și hip-hop-ul. Asocierea celor două stiluri muzicale aparent incompatibile nu ține însă de o ambiție forțată a unui artist ce dorește să șocheze, ci reflectă mai curând personalitatea celei care interpretează. Clipul piesei Crystallize, lansat în februarie 2012, a strâns în mai puțin de un an peste 39 de milioane de vizualizări, Lindsey Stirling devenind astfel o nouă senzație a YouTube-ului Despre ea, împletirea dubsteptului cu vioara și un val proaspăt în muzică aflați la o nouă ediție JOINewArtist. Ultima înainte de încheierea calendarului mayas.

Lindsey Stirling

Lindsey Stirling │ FOTO: www.facebook.com

Lindsey Stiriling a devenit cunoscută publicului larg în urma participării la emisiunea-concurs America's Got Talent. Deși nu a câștigat, pseudonimul de ”violonista hip-hop” a rămas impregnat în memoria colectivă, clipurile postate apoi de artistă pe canalul său de YouTube făcând milioane de vizualizări în timp record. Cel mai proeminent videoclip al lui Lindesy a strâns în doar 10 luni 39.713.076 de vizualizări. Clipul în discuție a fost realizat pentru piesa Crystallize, despre a cărei semnificație artista povestește pe site-ul său.

Crystallize este o piesă cu un mesaj simbolic. Cristalizarea apei poate da naștere unor mase compacte fără identitate, sau poate lua forme de o rară frumusețe. Modul în care apa se transformă este influențat în mod direct de factorii externi, de mediul înconjurător. În mod similar cred că prin gândurile, valorile și motivațiile noastre putem schimba ceva în noi, putem crea ceva care să-i inspire și pe cei din jurul nostru.”

Dubstep Violin- Lindsey Stirling- Crystallize

Lindsey Stirling este, conform ultimelor căutări pe google, prima artistă care a îmbinat sunetul viorii cu dubstepul și dansul modern. Atracția sa pentru muzica clasică a apărut la o vârstă extrem de fragedă, Lindsey începând să ia lecții de vioară încă de la 5 ani, după rugăminți insistente adresate părinților ei. La vârsta de 16 ani a format împreună cu 4 prietene o trupă rock ce se numea Stomp on Melvin. O piesă compusă în cadrul acestei formații a ajutat-o să câștige finala competiției America's Junior Miss, scopul participării fiind de a strânge bani pentru cariera sa în muzică.

Lindsey se ocupă de întregul scenariu al videoclipurilor sale, de la compunerea pieselor până la decor și coregrafie. Dansul contemporan vine în completarea unui artist ce pare să-și fi găsit drumul în industria muzicală fără a depune un efort suplimentar celui de a se cunoaște pe sine.

”Stilul meu muzical este o reflexie a personalității mele. Prin intermediul lui sper să pot împărtăși convingerea mea că nimeni nu ar trebui să se ferească din a fi și a se comporta întocmai personalității sale. ”

Lindsey Stirling

Lindsey Stirling │ FOTO: www.facebook.com

Promovându-se prin toate canalele media ce le-a avut la dispoziție, de la YouTube, emisiuni televizate precum America’s Got Talent, convenții de gameri și săli de teatru, Lindsey Stirling și-a construit de-a lungul anilor o bază solidă de fani. Astfel, canalul de YouTube al lui Lindsey, www.youtube.com/user/lindseystomp, a reușit să strângă până în prezent peste 188 de milioane de vizualizări. De la Transcendence, una dintre primele piese ale artistei americane, până la Shadows, Skyrim, Elements, Crystallize și Moon Trance, toate aceste compoziții au făcut furori pe internet, însumând fiecare câte un minim de 4 milioane de vizualizări.

În ce privește evoluția muzicii sale, compozițiile lui Lindsey au cunoscut o creștere în complexitate, atât pe partea instrumentală, cât și în privința capacitatății de a-și transpune emoțiile și trăirile interioare în acorduri de vioară împletite cu ritmuri de dubstep. Spre exemplificare, mai jos puteți asculta una dintre ultimele piese ale artistei, lansată în luna septembrie a acestui an.

Elements- Dubstep Violin- Lindsey Stirling

Primul EP Lindsey Stirling este disponibil pe piață încă din 2010, materialul de debut ce-i poartă numele ajungând imediat după lansare pe prima poziție în topul  american Dance/Electronic și pe a doua poziție în topul muzicii clasice. Tracklistul albumului poate fi consultat mai jos.

Tracklist Lindsey Stomp EP (2010)

  1. Transcendence
  2. Song of the Caged Bird
  3. Spontaneous Me
Lindsey Stirling

Lindsey Stirling │ FOTO: www.facebook.com

După ce a colindat America în lung și-n lat, anul viitor Lindsey va pleca în primul său turneu european. Momentan țările aflate pe listă sunt Germania, Olanda, Franța, Marea Britanie, Danemarca, Suedia și Norvegia. Dacă feedback-ul va fi pe măsura așteptărilor, pe viitor acest turneu european s-ar putea extinde. Cât de aproape de București va putea ajunge Lindsey numai publicul poate hotărî, așa încât rămâne de văzut ce impact va avea în timp această îmbinare de dubstep și vioară.

În încheiere vă propunem o piesă cu tematică de sărbători. Silent Night în varianta Lindsey Stirling.

Silent Night- Lindsey Stirling

 

Comentează

Trending