Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2019 Melodiile calificate în Selecția Națională pentru Eurovision 2019Eurovision 2019 România: Ascultă melodiile calificate în Selecția Națională - AUDIO Mihai Mărgineanu intervievat de InfoMusic (decembrie 2018)Mihai Mărgineanu: Zarița Zanga mi-a schimbat de două ori viața INFO CONCERT:
Nikos Vertis
INFO CONCERT:
Slayer
INFO CONCERT:
Bon Jovi
INFO CONCERT:
Tom Jones

Harry Tavitian este invitat în concertul lui John Mayall

Managementul bluesman-ului John Mayall a decis să invite un artist român la concertul pe care părintele mișcării britanice de blues îl va susține la București. Astfel, publicul prezent pe 11 noiembrie la Sala Palatului va avea ocazia să-l asculte pe Harry Tavitian.
Harry Tavitian

Harry Tavitian

Managementul bluesman-ului John Mayall a decis să invite un artist român la concertul pe care părintele mișcării britanice de blues îl va susține la București. Astfel, publicul prezent pe 11 noiembrie la Sala Palatului va avea ocazia să-l asculte pe Harry Tavitian.

Pianistul Harry Tavitian este „cel mai important jazzman român contemporan” conform publicației International Herald Tribune în octombrie 1990.

Harry Tavitian

Harry Tavitian

Artistul român s-a născut în anul 1952 la Constanța, într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani și este absolvent al Academiei de Muzică din București. A descoperit blues-ul la 17 ani când l-a ascultat pe Memphis Slim în concert la Brașov. În 1974 a participat la prima ediție a Festivalului de Jazz de la Sibiu si a cântat în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini.

Din 1976 s-a concentrat exclusive pe jazz,  după 2 ani a pus bazele grupului Creativ. Trupa a câștigat în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu. În perioada 1978-1987 a condus Clubul de Jazz din orașul natal, iar în 1992 a înființat Fundația Culturala Harry Tavitian. Din ianuarie 1990 si pâna în prezent este realizatorul emisiunilor Jazz Context de la Radio Constanța. În plus, tot în '90 este numit vicepreședinte al Uniunii Armenilor din România – filiala Constanța și realizează emisiunea Nația și Civilizația Armenilor, tot la Radio Constanța.

Muzica lui Harry Tavitian se deosebește prin deschiderea pentru influențe diverse și prin extraordinara capacitate de a sintetiza. Artistul și-a dezvoltat un stil propriu, foarte bine conturat în noul jazz est-european. Creațiile sale muzicale sunt considerate un amalgam de Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand, muzică de cameră contemporană, blues, muzică medieval și folclor din Balcani, la care se adaugă influențele din cultura armeană. Rezultatul este o muzică cu un puternic character etnic.

„Suntem aici în Levant, suntem parte a lumii, suntem deschisi catre cultura lumii, catre spontaneitate […]”, declara Tavitian într-un interviu acordat revistei Jazz Forum în 1986.

Un alt element important care influențează opera lui Harry Tavitian este pasiunea sa pentru sincretismul artelor. Acest lucru a fost evidențiat în elementele de teatru instrumental și costumele din concertele sale, precum și muzica de scena (live) scrisă la piesele Furtuna de Shakespeare, Melissa de Kazantzakis, cu Victor Rebengiuc în rolul principal și Orgasm de Vlad Zografi.

Harry Tavitian a avut spectacole și a participat la festivaluri importante din România, Rusia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Iugoslavia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al președintelui Armeniei), Slovacia, Elveția, Cehia, Austria și Slovenia.  Artistul a colaborat până în prezent cu peste 30 de muzicieni români și străini, iar show-ul de la București va fi un deliciu de blues și jazz.

Harry Tavitian - Mountain Bride

Obține informații suplimentare despre eveniment:

Citește mai multe despre John Mayall
Alexandra Necula este ex-News Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
The Cranberries lucrează la un nou album

Trupa The Cranberries a dezvăluit că deja a început să compună pentru un nou material discografic. Aflați în plin turneu...

Închide