Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2019 Melodiile calificate în Selecția Națională pentru Eurovision 2019Eurovision 2019 România: Ascultă melodiile calificate în Selecția Națională - AUDIO Mihai Mărgineanu intervievat de InfoMusic (decembrie 2018)Mihai Mărgineanu: Zarița Zanga mi-a schimbat de două ori viața INFO CONCERT:
Nikos Vertis
INFO CONCERT:
Slayer
INFO CONCERT:
Bon Jovi
INFO CONCERT:
Tom Jones

Muzica pop este tot mai depresivă

Ori artiștii sunt mai triști, ori ascultătorii sunt mai triști, cert este că muzica pop difuzată în America este din ce în ce mai depresivă. Studiile științifice arată că în ultimii 50 de ani pop-ul american a devenit mult mai melancolic și dezolant.
Adele

Adele

Ori artiștii sunt mai triști, ori ascultătorii lor, cert este că muzica pop difuzată în America este din ce în ce mai depresivă. Studiile științifice arată că în ultimii 50 de ani pop-ul american a devenit mult mai melancolic și dezolant.

Adele

Adele (Foto: www.facebook.com)

Cei de la Psychology Of Aesthetics, Creativity, and The Arts au publicat o lucrare în care fac o analiză a sunetelor, a tempourilor și a indiciilor emoționali transmiși de cele mai populare piese din ultimele 5 decenii.

Potrivit blogului Research Digest, studiul a fost realizat de specialiștii Glenn Schellenberg și Christian von Scheve. Aceștia au analizat peste 1.000 de piese ce au figurat în vârful clasamentului anual Top 40 Billboard în perioada 1965 – 2009. Oamenii de știință susțin că o piesă cu un tempo mai rapid și tonalități majore transmite bună dispoziție, în timp ce o piesă cu un tempo lent ce are tonalități minore transmite o stare de tristețe.

Astfel, în rezultatele studiului se arată că numărul pieselor cu tonalități minore aproape s-a dublat în ultimii 50 de ani, la fel și cele cu un tempo lent, care au avut cel mai mare succes în anii '90. Melodiile pop au devenit din ce în ce mai lungi și cu emoții din ce în ce mai ambigue. În plus, se pare că o cauză a acestei evoluții este că numărul compozitoarelor a crescut considerabil. Concluzia nu are nicio legătură cu misoginismul și este pur științifică – femeile folosesc emisfera dreaptă mai mult decât bărbații, cea responsabilă de sentimente, emoții, sensibilitate etc.

De asemenea, Schellenberg și von Scheve sunt de părere că o altă cauză a tristeții din muzica pop este cultura individualistă care cere o mai mare diversitate de opțiuni. Publicul este un alt factor extrem de important. Se pare că în ultimele decenii, consumatorii vor să se mândrească cu gusturile lor sofisticate, iar cântece precum Waterloo de la Abba sunt prea joviale, copilărești și demodate. Publicul modern preferă cântecele „neînțelese”, triste.

Abba - Waterloo 1974

Adele - Hometown Glory 2007

Alexandra Necula este ex-News Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Kung-fu si rap în noul film al lui RZA, The Man With The Iron Fists

RZA, membru marcant al Wu Tang Clan își face debutul regizoral în această toamnă cu producția The Man With The...

Închide