Urmărește-ne în Social Media

Articole

The Rolling Stones celebrează 50 de ani de la primul concert

The Rolling Stones au pornit acum 50 de ani o serie de concerte care stau la temelia carierei lor muzicale, dar Mick si Keith nu sunt foarte fericiti in legatura cu asta...

Publicat

pe

The Rolling Stones la Marquee Jazz Club dupa 50 de ani de la primul concert
The Rolling Stones la Marquee Jazz Club dupa 50 de ani de la primul concert │ FOTO: www.rollingstone.com

Într-o seară de vară în 1962, scena Marquee Jazz Club din Londra a găzduit primul concert al trupei ce urma să scrie istorie în muzică. Cu un nume ales pe fugă și profitând de o serie de coincidențe, The Rolling Stones a pornit acum 50 de ani o serie de concerte care stau la temelia carierei lor muzicale. Cu toate acestea, membrii formației nu sunt pe deplin încântați de sărbătorirea datei de 12 iulie drept debutul The Rolling Stones.

The Rolling Stones

The Rolling Stones │ FOTO: assets.rollingstone.com

În formula din acea seară, membrii The Rolling Stones erau Mick Jagger vocalist, Brian Jones și Keith Richards la chitară, Ian Stewart la pian și Dick Taylor la bass. Există discuții referitoare la toboșarul care a cântat în acea seară alături de trupă. În timp ce fanii declară că era Tony Chapman - unul dintre primii toboșari Rolling Stones, Keith Richards susține cu tărie că a fost un prieten al formației, Mick Avory.

Clubul era familiar solistului, pentru că Jagger obișnuia să concerteze acolo în fiecare seară de joi alături de Blues Incorporated. Pe 12 iulie, trupa a fost chemată să cânte live pentru o transmisie BBC la care Jagger nu urma să participe, iar Brian Jones a insistat ca noul lui grup să le țină locul. Când proprietarul clubului a înterbat cum se numește trupa care trebuie să cânte, fără să ezite Jones și-a aruncat ochii peste un album pe care-l avea în apropiere -  The Best of Muddy Waters. Piesa care i-a sărit în ochi a fost Rollin' Stone, aşa că în câteva clipe trupa a fost botezată.

Membrii formației au împrumutat bani de la tatăl lui Mick Jagger pentru a închiria echipamentul necesar pentru cântare. Seria de concerte The Rolling Stones a continuat în Londra pe parcursul acelei veri, iar în luna august, li s-a alăturat și Charlie Watts.

The Rolling Stones la Marquee Jazz Club dupa 50 de ani de la primul concert

The Rolling Stones la Marquee Jazz Club dupa 50 de ani de la primul concert │ FOTO: www.rollingstone.com

Fotografia de mai sus a fost făcută miercuri, pe 11 iulie pentru a comemora aniversarea. Cu toate că este o zi importantă pentru The Rolling Stones, nici Keith Richards și nici Mick Jagger nu se bucură în totalitate de ea.

Mick Jagger„O parte din mine e de părere că trișăm pentru că nu este aceeași formație. Avem același nume, dar numai Keith și cu mine am rămas din formula inițială. Am încercat să aflu când a cântat Charlie alături de noi pentru prima oară, dar nici unul din noi nu-și aduce aminte și nimeni nu știe cu exactitate. Totuși, este o realizare extraordinară și cred că e fantastic ce se întâmplă. Sunt foarte mândru.”

Mick Jagger

Keith Richards„Eu nu număr. Noi mereu am luat în considerare '63 drept anul de debut, pentru că Charlie nu s-a alăturat pe deplin formației decât în ianuarie. Așa că privim '62 ca anul concepţiei, dar în anul următor a avut loc naşterea propriu-zisă.”

Keith Richards

Conform site-ului creat de fanii The Rolling Stones, It's Only Rock and Rollîn acea seară au fost cântate piesele înșirate mai jos. Totuși, în cartea sa autobiografică, Keith Richards are o variantă puțin diferită.

Setlist The Rolling Stones - 12 iulie 1962

 1. Kansas City
 2. Baby What's Wrong
 3. Confessin' the Blues
 4. Bright Lights, Big City
 5. Dust My Broom
 6. Down the Road Apiece
 7. I'm a Love You
 8. Bad Boy
 9. I Ain't Got You
 10. Hush-Hush
 11. Ride 'Em on Down
 12. Back in the U.S.A.
 13. Kind of Lonesome
 14. Blues Before Sunrise
 15. Big Boss Man
 16. Don't Stay Out All Night
 17. Tell Me You Love Me
 18. Happy Home

Muzică și film

Mick Jagger a lansat "Strange Game", prima sa melodie pentru o coloană sonoră de serial

Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones a lansat o nouă piesă solo, "Strange Game". Ea marchează o premieră pentru artist: prima melodie compusă pentru coloana sonoră a unui serial, producţia Apple TV+ "Slow Horses", cu Gary Oldman în rol principal.

Publicat

pe

Mick Jagger în clipul piesei "Sympathy for the Devil"
Mick Jagger în clipul piesei "Sympathy for the Devil" │ FOTO: captură YouTube

Este prima piesă solo a artistului din ultimul an, iar melodia se va auzi pe genericul noului serial Apple Original "Slow Horses". Primele două episoade au sosit pe reţeaua de streaming Apple TV+ pe 1 aprilie. Solistul Roling Stones a compus track-ul alături de compozitorul Daniel Pemberton, nominalizat la Premiile Oscar. Versurile piesei fac aluzie la elemente din show şi poveştile sale. "Strange Game" este o melodie întunecată şi ameninţătoare, dar jucăuşă prin ritmul instrumentalului.

Serialul spune povestea unei echipe de agenţi secreţi britanici, un fel de rezervă MI5 unde ajung respinşii de acolo. Gary Oldman îl joacă pe Jackson Lamb, liderul instabil şi irascibil al grupului de spioni, care ajunge aici ca o pedeapsă. Mini seria cu 6 episoade le include în distribuţie pe Kristen Scott Thomas, Jonathan Pryce, Olivia Cook (pe care o ştim şi apreciem din "Bates Motel"), dar şi Jack Lowden.

The Rolling Stones a oferit recent detalii despre turneul său aniversar de 60 de ani din Marea Britanie şi Europa, care se va desfăşura în vara lui 2022. Chitaristul Keith Richards a confirmat recent că toboşarul de turneu Steve Jordan va ajuta la finalizarea noului album. Richards a dezvăluit şi că va cânta mult la bas pe noul LP. În 2021 Mick Jagger şi Dave Grohl ne-au oferit ceea ce s-a dorit a fi un imn de ieşire din pandemie, piesa de petrecere şi dezmăţ "Eazy Sleazy".

Solistul are 78 de ani şi a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame încă din 1989. Ca artist solo şi ca parte din Rolling Stones a ajuns pe locul întâi în topurile din UK şi SUA cu 13 single-uri.

Mick Jagger a trecut printr-o operaţie pe inimă cu 3 ani în urmă, dar s-a recuperat rapid, la 5 săptămâni după procedură fiind deja pe scenă. Anul 2021 a fost unul tragic pentru The Rolling Stones, care şi-a pierdut un membru de bază, toboşarul Charlie Watts. Acesta a murit la vârsta de 80 de ani.

Citește în continuare

Trending